Taugé kan je zelf kweken.

 

tauge in pot

Taugé is de naam voor de gekiemde spruiten van mungbonen, het is de meest bekende kiemgroente. Net zoals alfalfa, dat bestaat uit gekiemde zaadjes van luzerne. Kiemgroenten zijn een gezonde toevoeging aan je eten. Het helpt mee om aan je dagelijkse hoeveelheid groenten te komen. Daarnaast zijn kiemgroenten een goede bron van eiwitten, zijn licht verteerbaar en bevatten weinig vet maar wel veel vezels. Super gezond dus. Waarom zou je het zelf kweken want het is toch gewoon te koop? In de winkel of op de markt is taugé meestal goed te krijgen. Echter zelf gekweekt is veel verser en smaakt daardoor veel beter.

 

Waarom zelf kweken?

Zelf gekweekte kiemen zijn beter van smaak dan kiemen uit de winkel. Dat komt omdat ze veel verser zijn. Vervelender is dat gekochte kiemgroenten verontreinigd kunnen zijn met bacteriën. Dit is het gevolg doordat de zaden kiemen in een vochtige warme omgeving en dat is juist de omgeving waar bacteriën ook graag groeien. Er hoeft maar één keer gespoeld te worden met onfris water en de boel is besmet. Regelmatig gaat het dan ook mis. Zwangeren, jonge kinderen of andere kwetsbare groepen worden daarom door het Voedingscentrum aangeraden de kiemgroenten voor consumptie goed te verhitten. Helaas verdwijnt bij het verhitten ook een deel van de goede voedingsstoffen. De kiemen die je zelf kweekt zijn wel veilig omdat je zelf kan zorgen dat de bacteriën geen kans krijgen. Door schoon water te gebruiken, door schone materialen te gebruiken en natuurlijk met schone handen te werken voorkom je akelige infecties.

Welke zaden zijn geschikt?

Allerlei bonen, zoals de mungboon maar ook erwten, linzen en sojabonen zijn geschikt om te laten kiemen. Ook de zaden van kool, venkel, ui en mosterd zijn makkelijk om te laten kiemen. Bij deze gekiemde zaden eet je ook de eerst klein blaadjes, je eet dus eigenlijk een soort microgroente.

mungbonen

In mijn moestuin komt regelmatig een plant tot bloei. Niet geheel de bedoeling, meestal komt dat omdat ik dan te laat ben met oogsten. Ik laat de plant dan ook maar zaad vormen en oogst de zaden om later te laten kiemen.

Er zijn ook zaden die niet geschikt zijn om te laten kiemen. Zaden van tomaat, paprika en peper zijn niet te gebruiken. Van deze planten, die behoren tot de nachtschadefamilie, zijn alleen de vruchten te eten.

In ieder geval kan je alle zaden waarvan we de stengels of bladeren eten ook eten als microgroente. Je kunt het jezelf ook makkelijk maken door een zakje zaad voor kiemgroenten te kopen bij een tuincentrum of natuurvoedingswinkel.

Wat heb je nodig om zelf te kweken?

Er bestaan diverse sets om zelf kiemgroenten te kweken. Die sets zijn handig maar zeker niet nodig. Een glazen pot met een brede hals is genoeg. Ik gebruik een oude weckpot. Een deksel is niet nodig omdat de kiemen veel frisse lucht nodig hebben. De opening kan worden afgedekt met een stukje stof of gaas en een elastiekje. Zo is er voldoende luchtcirculatie in de pot en kunnen de zaden of bonen stofvrij kiemen.

tauge begint met kiemen

Hoe gaat het kweken precies?

  • De pot waarin je gaat kweken moet goed schoon zijn. Afwassen met zeer heet water is voldoende.
  • Een beetje bonen of zaden in de pot doen en ze 12 uur laten weken in koud water.
  • Na de 12 uur het water afgieten en de bonen of zaden nogmaals spoelen.
  • Het water weer laten weglopen zodat alleen nog natte bonen of zaden in de pot achterblijven.
  • Spoel nu twee maal per dag met vers water.
  • Na zo’n dag of 2 zijn de kiemen van de bonen klaar. De kiemgroenten uit zaden duurt iets langer dat hangt helemaal van het soort zaad af. Zaden van kool en sla zijn na een dag of 5 à 7 wel klaar. Venkel heeft zeker wel 8 tot 10 dagen nodig. Ui duurt nog langer wel bijna 2 weken. Dat eist dus wel enige planning, twee weken lang, twee maal daags spoelen.

Het kweken van taugé uit mungbonen duurt 5 dagen en gaat net iets anders. Deze kiemen groeien het beste in het donker en onder druk. Door licht wordt het stengeltje groen en taai. Ik heb de pot met een theedoek bedekt en om de kiemen onder druk te laten groeien plaatste ik een (schone) pot met water op de bonen. Zag er gek uit maar het werkte.

tauge onder druk

De mungbonen heb ik ooit gekocht bij de plaatselijke grootgrutter. Ik had lange tijd geen idee wat ik er mee zou doen. Het zakje bleef maar staan. Zo lang dat de t.h.t datum al een jaar verstreken was. Dat was voor het kiemen geen enkel probleem. Ik gebruikte 10 gram bonen en opbrengst was geweldig. Zo geweldig lekker en helemaal veilig om rauw te eten. Voor een deel heb ik dat ook gedaan over salade en door soep. Omdat er zoveel taugé was, heb ik ook nog een atjar gemaakt.

Ik kan het iedereen aanraden om eens te proberen zelf taugé uit bonen te kweken. De eerste keer is misschien een beetje wennen maar na een eerste ronde kan je het met je ogen dicht. Daarna wil je nooit meer anders.

3 thoughts on “Taugé kan je zelf kweken.

    • Ja hoor, net als bij sperziebonen en snijbonen kan je de jonge bladeren of topjes, even blancheren en met pindasaus(Gado Gado) mee eten. En gezond ook

Geef een reactie