Snijbiet, ideale groente voor in de moestuin.

20160706_114931

Snijbiet staat met stip op nummer 1 als het om zelfgekweekte groente gaat. Toch is het  tamelijk onbekend, het is zelden in de winkel  te koop. Dit komt omdat snijbiet snel na het oogsten verlept. Voor een winkelier is het dus niet een aantrekkelijke groente. Voor de zelf kwekende consument des te meer. Het is één van de meest makkelijke planten om zelf te laten groeien. Nou ja, misschien is Oost-Indische kers nog eenvoudiger zoals je op bovenstaande foto kunt zien, het groeit bijna over de snijbiet heen. Snijbiet kan je makkelijk zaaien, groeit bijna overal en is daarnaast nog lekker ook. De smaakt ligt een beetje tussen spinazie en postelein in.

De planten groeien heel goed in een ruime bloempot. Dus ook als je geen tuin hebt kan je wel snijbiet eten. Zaaien kan vanaf maart tot ver in september. Het kan dus nu ook nog! Tot diep in de winter valt er te oogsten, zeker wanneer je de planten wat beschermt bij vorst. Een paar weken na het zaaien zijn de plantjes groot genoeg om te oogsten. Je kunt op twee manieren oogsten. Of je snijdt de jonge plant in één keer af of je plukt steeds de buitenste bladeren. Wanneer je de hele plant afsnijdt kan je het beste direct weer opnieuw zaaien. Bij het alleen plukken van de bladeren kan je maanden van de plant genieten. Dat is extra handig in een kleine tuin of als je snijbiet in een pot kweekt.

20160608_192127De planten zorgen ook voor wat kleur in de tuin. De stelen en nerven kunnen verschillende kleuren hebben van dieprood, geel, oranje, wit tot gewoon groen. De rode planten hebben een iets gronderiger de smaak. Hou je dus niet van die typisch gronderige smaak die bieten soms hebben, kies dan voor planten met lichte stelen.

Je kunt de bladeren en stelen op allerlei manieren gebruiken. Jonge blaadjes door de sla. Grotere bladeren zijn heerlijk om te roerbakken. De stelen en nerven hebben iets meer gaartijd nodig. Snij deze daarom van het blad en maak er kleine stukjes van. Begin met het roerbakken van de stukjes steel. Na zo’n 2 minuten de bladeren erbij voegen en nog zo’n 2 minuten doorgaan met roerbakken. Succes verzekerd.

IMG_20160721_170334Omdat snijbiet niet zo vaak voorkomt moet je iets meer moeite doen om recepten te vinden. Voor mij is de meest makkelijk manier om de hulp van mijn vriendin J. in te roepen. Zij bezit meer dan 300 kookboeken en gewend om voor grote groepen te koken. De ideale vraagbaak dus.

Van haar kreeg ik dit super makkelijke en lekkere recept voor snijbietgratin.

Ingrediënten voor 4 personen:

1 middelgrote ui, gesnipperd

2 tenen knoflook fijngehakt

zonnebloemolie

2 kroppen snijbiet, fijngesneden

1 tl gemberpoeder

1 tot 3 tl sambal

ongeveer 1,5 dl groentebouillon

3 el panko of gewoon broodkruim

Bereiding:

Fruit de ui en de knoflook in de zonnebloemolie. Voeg als de ui glazig is de snijbietstelen toe. Voeg na ongeveer 2 minuten het blad, gemberpoeder en sambal erbij. Schenk als je de kruiden begint te ruiken de bouillon toe. Er moet een bodempje vocht in de pan staan. Schep het mengesel in een ovenschaal en bestrooi met panko. Doe er nog wat olie over en zet de schaal in de oven (190 graden). Klaar na ongeveer 15 minuten wanneer de korst goudbruin is.

IMG_20160721_180638

Zie hier boven mijn maaltijd, de gratin gecombineerd met puree en gemarineerde tofu en een groene salade met wat Oost-Indische kers bloemblaadjes voor de kleur. De hoeveelheid van twee kroppen snijbiet is moeilijk in te schatten wanneer je zoals ik de blaadjes van de plant plukt. Ik heb een handvol bladeren per persoon gebruikt en dat was genoeg. Als je (nog) geen snijbiet hebt kan je ook paksoi voor dit recept gebruiken.

Met een beetje zoeken zal je nog veel meer lekkere recepten vinden. Snijbiet is in ieder geval een super gezonde groente met ook nog allerlei geneeskrachtige eigenschappen. Reden te meer om eens een zakje zaad te kopen.

 

2 thoughts on “Snijbiet, ideale groente voor in de moestuin.

  1. Ik kreeg onlangs voor mijn verjaardag een eetbaar boekt waar snijbiet bij zat. We hebben hem fijn versneden en rauw mee in de hutsepot gehooid. Lekker! Fijn te lezen dat het een makkelijke groente voor de moestuin is, want ik heb geen groene vingers, maar wel moestuindromen!

Geef een reactie