Oost-Indische kers een top plant

2016-06-26_20.12.52

Oost-Indische kers is een geweldige plant en wordt niet genoeg gewaardeerd. Terwijl het één van de meest eenvoudige planten is om zelf in de tuin te hebben. Het is een plant met en geweldige groeikracht  die zichzelf nog uitzaait ook. Zelfs zonder groene vingers heb je gegarandeerd succes. De planten groeien overal in de tuin en ze doen het zelfs binnen in een pot goed. Het is echt een multifunctioneel inzetbare plant te noemen. Wat weinig mensen weten is dat alle delen van de plant eetbaar zijn. Daarom een paar eenvoudige en lekkere recepten.Maar allereerst hoe kom je aan Oost-Indische kers planten? Dat kan heel eenvoudig door ze te zaaien. Het zaaien kan al vanaf april. Het is ook mogelijk om stekken te nemen door een stukje steel met wat bladeren af te snijden. Deze stekken vervolgens laten wortelen in een glas water en in een week of 3 kan een nieuwe plant de grond in. Omdat de plant makkelijk uit zaad opgroeit zal je niet gauw tot stekken overgaan. Het is alleen handig wanneer je een speciale bloemenkleur wilt vermeerderen.

2016-06-26_20.24.23

De kleur van de bloemen is ook echt speciaal. De meest voorkomende kleuren zijn oranjerood en geeloranje. Maar alle kleuren tussen roomwit en dieprood zijn mogelijk, evenals dubbel gekleurde en streperige variëteiten. Oost-Indische kers ook nog een goede snijbloem dus er zijn super kleurige boeketjes van te maken.

Maar het leukste is natuurlijk dat het ook nog een hele lekkere plant is. De bloemen kunnen een saaie salade enorm oppeppen. Door de extra kleur maar ook door de pittige smaak. Wat het extra lekker maakt is dat de bloemen ook nog een toefje nectar bevatten.

2016-06-26_20.14.36

De bladeren hebben ook een pittige smaak, een beetje zoals waterkers en zijn daardoor goed te gebruiken in soepen die van zichzelf niet zo uitgesproken smaak hebben. Een lekker groentesoep maak je van 2 aardappelen, een ui, een courgette en eventueel een wortel. Deze groenten fijnsnijden en fruiten in wat olie. Na zo’n 5 minuten voeg je een handvol Oost-Indische kers bladeren toe (15 à 20) en laat deze 5 minuten meestoven. Vervolgens een liter groentebouillon erbij en alles nog 10 minuten laten koken. Met de staafmixer pureren. Eventueel nog wat zout en peper toevoegen en je hebt een bijzondere soep.

Er zijn heerlijke pesto’s te maken van de bloemen of de bladeren. Wat dacht je van een mooie gele pesto. Hiervoor heb je 20 tot 25 bloemen nodig, 2 teentjes knoflook, 4 el (sesam-)olie, 1 el tahin, een hand cashewnoten, eetlepel honing plus een theelepel zout en een theelepel curry. Even alles mixen met de staafmixer en klaar. Op dezelfde manier zijn er nog meer gekleurde pesto’s te bedenken met andere kleuren bloemen of met de bladeren.

2016-06-26 gele OIK

Ook hummus knapt op van wat extra Oost-Indische kers bladeren. Wanneer je een gewoon hummus recept volgt waarbij je uitgaat van een 250 gare kikkererwten zijn 10 tot 12 bladeren wel genoeg.

Ook de zaden zijn eetbaar. Ze hebben zelfs van de hele plant de meest uitgesproken smaak. Door ze in zuur te conserveren krijg je een soort kappertjes. Om deze “kappertjes” te maken pluk je de nog groene zaden. Wassen, bestrooien met zout en ze een nachtje laten staan. De volgende dag de zaden afspoelen en goed laten drogen in het zonnetje. De zaden samen met wat kruiderij , zoals gember, knoflook, koriander en peper, in een zeer schone jampot doen. Deze pot dan vullen met 6 delen azijn en 1 deel suikeroplossing. Een maand op een koele plaats laten staan en dan zijn ze te eten.

Oost-Indische kers heeft ook nog medicinale eigenschappen. Probeer het maar eens wanneer je last van keelpijn hebt. Maak dan thee van de bladeren. Met nog een schepje honing erbij heb je zelfs een dubbele werking want ook honing is goed voor de zere keel. Kijk voor meer medicinale toepassingen op deze link. Maar of al de beschreven toepassingen werken weet ik niet want ik heb ze niet zelf getest.

2016-06-26_20.26.30

Wanneer je alles bij elkaar optelt is Oost-Indische kers eigenlijk een hele bijzondere plant. In ieder geval zijn er genoeg redenen om de plant in je tuin of in potten te kweken. Veel succes!

 

Geef een reactie