Ode aan de appel zonder landbouwgif.

Appels groeien in onze regio en zijn daarom een goede keus wanneer je een duurzaam stuk fruit wilt eten. Tenminste wanneer je kiest voor een biologisch geteelde appel. Er worden helaas nog te veel niet-biologische appels verkocht. Veel mensen schillen de niet-biologische appels of wassen ze heel goed onder de kraan. Dit wordt gedaan om vuil van de appel te verwijderen maar ook om zo resten bestrijdingsmiddelen kwijt te raken. Een aantal weken geleden verscheen een bericht dat een niet-biologische appel het beste gewassen kon worden met een oplossing van bakpoeder. Maar is dit nu de oplossing?

Resten bestrijdingsmiddel, gevonden op de appels in de winkel, zijn voornamelijk middelen tegen schimmels (thiabendazol) en insecten (fosmet). Het zijn geen onschuldige middelen maar gewoon landbouwgif. Landbouwgif wordt ook wel bestrijdingsmiddel, pesticide of gewasbeschermingsmiddel (klinkt bijna lief) genoemd maar het is natuurlijk gewoon gif. Het gif wordt in de niet-biologische landbouw gebruikt om groenten en fruit te beschermen tegen allerlei ziekten, onkruid en plagen, zoals insecten. Door de gewassen te beschermen wordt de opbrengst hoger. Daarnaast ziet de oogst er beter uit, geen knobbeltjes of bobbeltjes,geen beestjes, dus het verkoopt beter.

Zijn die sporen landbouwgif erg?

Wanneer je een niet-biologische appel eet zal je er echt niets van krijgen. Zelfs niet wanneer je de appel niet wast of schilt. De hele kleine hoeveelheden gif zijn voor ons mensen geen probleem. Er zijn in de wet strenge grenzen vastgesteld voor de hoeveelheid bestrijdingsmiddel die aanwezig mogen zijn op groenten en fruit. De overheid controleert steekproefsgewijs groente- en fruitmonsters op resten van bestrijdingsmiddelen.

Geen probleem dus?

Naast die ene appel eten we ook andere soorten groenten en fruit. Ieder soort is weer bespoten met zijn eigen cocktail aan gif. Mensen die niet-biologisch eten komen in aanraking met een groot aantal verschillende soorten bestrijdingsmiddelen. Er zijn bestrijdingsmiddelen die qua werking veel op elkaar lijken. De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat dit een probleem kan opleveren. Wanneer je verschillende op elkaar lijkende middelen binnen krijgt dan telt de giftige werking bij elkaar op. Dit wordt wel het cumulatieve effect genoemd. Met cumulatieve effecten wordt nog geen rekening gehouden bij de afweging of een bepaald bestrijdingsmiddel veilig kan worden gebruikt.

En dan nog dit:

Er is ook nog een ander groot probleem. Bij de teelt van appels worden veel verschillende schadelijke bestrijdingsmiddelen gebruikt die de bodem en het water rond de boomgaarden sterk verontreinigen. Het leven in water en bodem wordt daardoor ernstig bedreigt. Bij een test van Greenpeace bleek dat in Europa zelfs nog steeds verboden middelen worden gebruikt. Vissen, vogels , insecten betalen de prijs voor een mooi, goedkoop, niet-biologisch appeltje.

Biologische appels zijn dus de ideale oplossing om iets bij te dragen voor een beter milieu. En dat geldt natuurlijk ook voor andere biologische groeten en fruit.

Geef een reactie