Kruidenplanten kweken zonder groene vingers.

Kruidenplanten kan je kopen bij ieder groenteman, supermarkt en op de markt. Helaas blijven deze planten op de vensterbank of zelfs in een plantenbak niet lang in leven. Binnen enkele dagen of weken is het een zielig plantje geworden. Wanneer je langer van kruiden wilt genieten kan je ze in een plantenbak of in de tuin kweken. Voor dit doel zijn bij het tuincentrum goede kruidenplanten te koop. De planten zijn sterk doordat ze met zorg zijn opgekweekt. Ze mogen langzaam opgroeien en hebben daardoor een goed wortelgestel en stevige stengels. Het langzame manier van opkweken maakt de planten echter ook prijziger. Een mooie kruidenplant uit een tuincentrum kost al gauw 2 tot 3 euro. Dat maakt het bijna zonde om er takjes van af te knippen. Wat kan je doen om zelf voor weinig geld een volle kruidenbak of tuin te krijgen? Hieronder beschrijf ik mijn succesvolle methode.

Zelf zaaien van kruidenplanten

Zelf zaaien is een mogelijkheid. Een zakje zaad kost ongeveer 1 euro en bevat voor jaren zaadjes. Basilicum, koriander, bieslook, peterselie en nog veel meer groene kruiden laten zich goed uit zaad opkweken maar het is een lange weg. En het wil nogal eens mislukken omdat de jonge plantjes een enorme lekkernij lijken te zijn voor slakken en vogels. Met het zelf zaaien van koriander heb ik wel altijd hele goede resultaten. Ik schreef daar al eens eerder een blog over. .

Zelf kruidenplanten vermeerderen

Een snelle manier om kruidenplanten te vermeerderen is om goedkope gekochte planten te gebruiken als basis en deze te stekken of scheuren.  Scheuren is een methode die heel geschikt is voor kruiden zoals basilicum, peterselie en bieslook. Ook met andere kruidachtige planten zoals koriander, dille en munt gaat het echt heel eenvoudig. Echter met rozemarijn en salie is het moeilijker. Deze planten hebben houtachtige stengels en kunnen daarom beter gestekt worden.

Vermeerderen door scheuren

Ik heb biologische kruidenplanten van de supermarkt gebruikt. Natuurlijk heb ik in de winkel de mooiste planten uit gezocht. Direct na aankoop heb ik de planten snel uit de te nauwe potjes gehaald. Je ziet direct de plant eigenlijk een bos van tientallen kleine jonge plantjes is, die te dicht bij elkaar in een klein potje geduwd zijn. De stengels en wortels zijn stevig door elkaar gegroeid. Dit is geen ideale situatie voor de plant om verder te groeien.

Met beleid en ook een beetje durf scheur je de wortelkluit uit elkaar. Een moederplant kan wel in 6 kleinere planten gescheurd worden. Bij het scheuren zullen er wat wortels en stengels sneuvelen maar in een nieuwe ruimere pot met verse aarde en veel water groeien de planten direct verder. Omdat de planten nog niet aan zonlicht zijn gewend is het wel nodig ze de eerste dagen uit de felle zon te houden. Vooral de eerste dagen is het nodig om veel water te geven. Binnen een week zijn het stevige planten en heb je een kruidentuin vol.

Soms kan het handig zijn de wortelkluit voor het scheuren even in water te weken. Ik heb dit gedaan bij de bieslook omdat bij die plant de aarde om de wortels helemaal hard was.

Het resultaat

De eerste dagen hangen ze nog een beetje zielig over de rand van de pot maar al snel staan ze stevig.

Voor de basilicum en peterselie betaalde ik 1.69 en voor de bieslook 1.39. Elke plant heb ik in 6 dochterplanten verdeeld dus ik heb nu in totaal 18 planten. Dat is minder dan 30 cent per plant, iets meer als je ook de aarde meetelt maar nog steeds een koopje.

Voor deze vermeerder methode heb je echt geen groene vingers nodig. Gewoon wat durf en een paar lege potjes, wat aarde en natuurlijk een goede moederplant.

2 thoughts on “Kruidenplanten kweken zonder groene vingers.

  1. Pingback: Kruiden oogsten - Kooi & Co

  2. Pingback: Moestuin in huis - Kooi & Co

Geef een reactie