Kleurstoffen in voeding

Gekleurd eten is gezond. Hoe feller de kleuren, hoe beter. Hoe meer goede voedingstoffen je binnen krijgt. Maar dat geldt alleen voor groenten en fruit. Bij alle andere voeding krijg je meestal ongewild een grote hoeveelheid kleurstof binnen. Niet alle kleurstoffen zijn een probleem maar er is een groep van kleurstoffen die je beter kan laten staan. Dit zijn de azo-kleurstoffen, een groep van synthetische kleurstoffen. Ze zijn felgekleurd en worden gebruikt in voeding, cosmetica en textiel. De kleuren rood, oranje en geel worden het meest gebruikt in felgekleurd snoep, frisdranken, vla of koekjes. 2015-07-27_17.26.04Er is discussie rondom de azo-kleurstoffen, zij zouden invloed kunnen hebben op hyperactiviteit bij kinderen. In 2007 heeft de Britse voedingsautoriteit 6 azo-kleurstoffen aangewezen die beter niet gebruikt kunnen worden omdat zoals zij het zelf voorzichtig formuleerden: het verminderen van gebruik een positief effect kan hebben op hyperactieve kinderen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft al het wetenschappelijke onderzoek grondig bekeken en tot de conclusie gekomen dat er geen aanleiding is om de kleurstoffen niet goed te keuren. Er is wel een limiet opgesteld hoeveel een persoon per dag binnen mag krijgen. Daarnaast heeft Het Europese Parlement  besloten dat op producten met bepaalde azo-kleurstoffen een waarschuwing op het etiket moet staan, zodat de consument ze in ieder geval kan mijden. Nederland volgt het advies van de EFSA op en staat het gebruik van azo-kleurstoffen toe. Andere Europese landen hebben sommige van deze kleurstoffen toch verboden.
Het is eigenlijk niet nodig dat deze azo-kleurstoffen worden gebruikt. Het is alleen nuttig voor de fabrikant want ze zijn goedkoper. Maar er zijn goede alternatieven die probleemloos gebruikt kunnen worden. Dit zijn kleurstoffen uit bieten, wortel, paprika, vlierbes en kurkuma. De kleuren zijn misschien iets minder fel maar hebben geen vervelende eigenschappen. In veel producten is al gekozen voor natuurlijke kleurstoffen. We kunnen daarom eenvoudig de beruchte azo-kleurstoffen vermijden. Goed de etiketten lezen want daar staat het allemaal op vermeld. Laat je niet weerhouden door een E-nummer want ook natuurlijke kleurstoffen, zoals bijvoorbeeld caroteen uit wortels, kunnen met een E-nummer op het etiket vermeld staan.
Neem maar een vergrootglas mee wanneer je boodschappen gaat doen.

Leer verder wanneer je meer wilt lezen over azo-kleurstoffen in voeding.
De kleurstoffen die volgens de Britse voedingsautoriteit mogelijk een effect hebben op hyperactiviteit, worden ook wel de Southampton Six genoemd.

Het zijn de kleurstoffen:
E102– tartazine, geel. Tartrazine in voeding dient vermeden te worden door mensen met een overgevoeligheid voor salicylaten (zit in aspirine). Er is onderzoek bekend waaruit blijkt dat gebruik van tartrazine bij een zeer kleine groep mensen kan leiden tot netelroos, dermatitis, astma, of rinitis. Tartrazine stimuleert mogelijk de histamineproductie in het lichaam.
E104– chinoline geel. In Amerika, Australië, Noorwegen, Finland en Oostenrijk is E104 verboden vanwege de mogelijke risico’s op hyperactiviteit, slapeloosheid, eczeem en allergieën.
E110– zonnegeel. Kan bijwerkingen veroorzaken bij mensen met luchtweg problemen, Het versterkt ook reacties bij mensen die intolerant zijn tegen salicylaten.
E122– karmozijnrood. Ook hier, kan bijwerkingen veroorzaken bij mensen met luchtweg problemen. Het versterkt ook reacties bij mensen die intolerant zijn tegen salicylaten.
E124– cochenillerrood. Ook hier weer: kan bijwerkingen veroorzaken bij mensen met luchtweg problemen, Het versterkt ook reacties bij mensen die intolerant zijn tegen salicylaten.
E129– allurarood. Kan huiduitslag veroorzaken. Japan, Oostenrijk en Scandinavië hebben allurarood in voeding verboden.

1 thought on “Kleurstoffen in voeding

  1. Reuze bedankt, ik heb het bericht doorgestuurd aan mijn kinderen. Het was al heel lang bekend, maar gek dat snoep e.d. nog steeds zo gekleurd mogen worden. Hoop dat mijn kleinkinderen en andere kinderen hiervoor worden beschermd, helaas zo werkt het niet. Bedankt voor de uitleg.

Geef een reactie