Eetbare wilde bloemen

collage van een korenbloem

Eetbare wilde bloemen kunnen gebruikt worden als een kleurrijke en smaakvolle accent bij een maaltijd. Vooral in het voorjaar en in de zomer zijn er genoeg te vinden. De bloemen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om een salade te versieren. Of de blaadjes van de bloemen kunnen gedroogd worden enworden toevoegen aan azijn, olie of honing voor extra smaak.

Het is natuurlijk wel van belang om precies te weten welke bloemen veilig te gebruiken zijn. Veel bloemen zijn eetbaar maar zijn niet allemaal even lekker. Daarnaast zijn er ook bloemen die je beter kunt laten staan omdat ze min of meer giftig zijn. Net als in de vorige blog over eetbare planten is het verstandig om eenvoudig te beginnen. Eerst makkelijk herkenbare planten, later misschien iets moeilijkere. Hier nu 8 wilde planten met eetbare bloemen om mee te beginnen.

De 8 wilde planten die niet moeilijk zijn om te herkennen

Van de eetbare wilde bloemen is het madeliefje misschien wel de meest bekende. Er zijn geen planten waarmee het madeliefje verward kan worden. De margriet en kamille lijken op het madeliefje maar worden veel hoger. Bij vergissing is het nog niet erg want margriet en kamille zijn ook eetbaar.

De paardenbloem is nog een makkelijk herkenbare plant. Er zijn wel planten die op paardenbloem lijken. Bij twijfel de bloem plukken, zie je een holle stengel dan is het een paardenbloem.

De dovenetel is niet moeilijk te herkennen maar kan verwarrend zijn omdat er een witte, paarse en zelfs een gele dovenetel bestaat. De eerste twee zijn wilde planten, de gele wordt meestal als tuinplant verkocht. Van alle dovenetels zijn de bloemen eetbaar. Dovenetels zijn te herkennen aan de kleine, trompet-achtige bloemen. De bloemen groeien in een krans om de stengel. De bladeren van de witte dovenetel zijn net als brandnetel bladeren. Die van de paarse dovenetel zijn iets minder puntig.

Klaver is iets ingewikkeler omdat er heel veel verschillende soorten klavers bestaan. Voor het gemak focussen we op het soort met het goed herkenbare blad. Een blad dat bestaat uit 3 deelblaadjes. Er bestaat een soort met witte bloemen en een groter soort met rode bloemen. Beide soorten bloemen zijn eetbaar. De bloemen zijn bolletjes en zijn samengesteld uit tientallen kleine buisvormige bloemetjes.

Korenbloem mag in dit rijtje niet ontbreken al was het maar voor de kleur. Duidelijk herkenbare blauwe bloemen die ook na drogen hun kleur behouden. Jarenlang kwam de korenbloem nog nauwelijks voor in het wild. Nu wilde planten minder bestreden worden met pesticiden komt de korenbloem gelukkig weer terug.

Kaasjeskruid ook al zo mooi gekleurde bloem. Grote roze bloemen. Er bestaan meerdere wilde en tuinsoorten in deze plantenfamilie maar allen zijn eetbaar. Let ook eens op de vruchten van de plant, die zijn rond en kaasvormig en bestaan uit vele deelvruchtjes, de echte zaden. Het is dus duidelijk hoe de plant aan zijn naam komt.

Teunisbloem is ook een plant die weer veel vaker voorkomt door het minder gebruik van pesticide. Wat ook helpt is dat de bermen niet meer akelig kort worden gemaaid. De insecten zijn er blij mee en wij natuurlijk ook. De teunisbloem heeft grote gele bloemen met 4 bladeren. De bloemen bloeien zeer kort, eigenlijk maar één dag, maar de plant blijft maanden bloemknoppen aanmaken. Er zijn dus genoeg bloemen om te plukken. Echter ze verwelken snel dus of snel gebruiken of snel drogen.

Als laatste uit de reeks eetbare wilde bloemen is duizendblad. De bloem van duizendblad bestaat uit een scherm van vele witte, soms roze, bloemetjes. Zo’n scherm is een bloeiwijze die vaker voorkomt bij planten en dat maakt het veilig oogsten ook wat moeilijker. Er bestaan ook giftige planten met witte bloemen in een scherm. Wil je veilig oogsten dan is de oplossing door naar het blad te kijken, dan kan het niet mis gaan. Het blad is te herkennen doordat het sterk is ingesneden. Net een veertje, er is alleen wat groen langs de nerven. Het lijkt dus wel of het duizend blaadjes heeft. Ook hier weer een duidelijk voorbeeld waarom de plant duizendblad heet.

Hoe eetbare wilde bloemen verzamelen

Bij het verzamelen van eetbare wilde bloemen gelden dezelfde regels als bij het wild plukken van planten. Groeien de planten niet teveel bij een autoweg, lopen er niet veel honden of vossen in de buurt of is er misschien gespoten met pesticiden? En natuurlijk niet alle planten met wortel en al uitrukken. Slechts een paar bloemen plukken en de plant verder met rust laten is het beste.

Voor de meeste bloemen geldt dat ze vers of gedroogd gebruikt kunnen worden. Vers betekent ook echt vers dus snel na het plukken gebruiken want bloemen verleppen snel. Gedroogde bloemen kunnen zeer lang bewaard worden in een blikje of glazen potje. Het is wel iets meer werk want de blaadjes moeten eerst voorzichtig van de bloembodem los getrokken worden. Leg vervolgens de bloemblaadjes in een enkele laag op een vlakke ondergrond zoals een bakblik of dienblad. Rustig laten staan en in een paar dagen zijn ze door en door droog. Wel tijdens het drogen nu en dan de boel omschudden. Sneller drogen kan in de oven, op een bakblik bij een zo laag mogelijke temperatuur. Zelf gebruik ik een speciale droogoven hiervoor maar dat is niet echt nodig voor een paar bloemblaadjes.

Hoe eetbare wilde bloemen gebruiken?

Verse bloemen zijn een prachtige aanvulling op een salade. Een schotel met lekkere hapje wordt extra leuk wanneer het versiert wordt met bloemblaadjes. Voor gedroogde bloemen zijn tal van andere mogelijkheden. Hieronder een paar voorbeelden.

  • Olie en azijn krijgen extra geur en smaak door gedroogde bloemen toe te voegen.
  • Boter en zachte kazen, bijvoorbeeld geitenkaas, worden fantastisch om te zien en om te eten met bloemblaadjes. Je kunt de kaas of boter door de gedroogde bloemblaadjes rollen. De blaadjes er doorheen roeren kan natuurlijk ook.
  • Suiker en zout zien er spannend uit door er ongeveer ¼ deel aan bloemblaadjes aan toe te voegen. Zelf heb ik het grof zeezout met de bloemblaadjes in een doorzichtige zoutmolen gedaan. Altijd een feest om te gebruiken.
  • Meng bloemblaadjes door een saaie jam of gelei.
  • Of maak een spannende theemelange. Experimenteer met bloemen combi’s en voeg extra smaak toe als gember, munt of citroen. Gebruik een thee-ei bij één kop of zeef de thee na het trekken bij het gebruik van een theepot. Het is wat meer werk maar de thee is smakelijker en gezonder dan thee uit een gekocht theezakje.
salade met bloemen

Tot slot een foto van een salade versiert met bloemen. Vrolijk toch? Het zijn niet allenaal wilde bloemen. Een deel van de bloemen komen uit mijn tuin. Daarom in de volgende blog meer over eetbare planten die in tuinen en parken groeien

1 thought on “Eetbare wilde bloemen

  1. Pingback: Eetbare bloemen in de tuin - Kooi & Co

Geef een reactie