Courgettes uit de oven, een makkelijk en lekker recept.

courgettes

De courgettes blijven maar doorgroeien. Binnen een paar dagen is er uit een schattige bloem en vrucht gegroeid waarmee je iemand knock out kan slaan. Het is teveel om alles zelf op te eten daarom wordt er wordt veel uitgedeeld. Zelf eet ik nu bijna dagelijks courgettes. Door steeds te zoeken naar nieuwe recepten blijft het gelukkig spannend. Ik schreef al eerder over vriendin J., die vriendin met meer dan 300 kookboeken. Gelukkig kan ik uit haar receptenvoorraad putten. Omdat zij ook leuk kan vertellen over koken is het hoog tijd om haar eens aan het woord te laten. Daarom een gastblog met een recept voor het bereiden van courgettes.

20160918-groetuitdekeuken
Heel lang geleden, echt de vorige eeuw nog, werkte ik samen met een Nederlandse collega die getrouwd was met een Italiaanse kok. In slappe tijden, als er niet zoveel te doen was, hadden we het vaak over eten. Vooral de Italiaanse keuken. En ik kon haar soms weleens een recept van haar man ontfutselen.
Toen ik een maand geleden nog een onuitgepakte verhuisdoos in de garage tegenkwam, kwam ik tot mijn grote verbazing een schriftje tegen met recepten, dat het begin is geweest van mijn ‘recepten verzameltik’. En daarin vond ik nog een paar recepten van mijn collega. Dat kwam goed uit, want een paar dagen later kreeg ik een courgette van M. Niet zomaar een courgette, ’een monster’ van ongeveer een kilo zwaar. Er stond in mijn schriftje een recept van courgette uit de oven. Ik at dat vroeger heel vaak als lunch of bijgerecht.

 COURGETTES UIT DE OVEN:

Ingrediënten:
courgette, ongeveer een pond, in de lengte in dikke plakken gesneden
gewone olijfolie
extra vergine olijfolie
3 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden 
2 el verse bladpeterselie, fijngehakt
blaadjes basilicum, gescheurd
zout en peper

recept courgettes

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe de courgette in een braadslee, voeg er olijfolie aan toe en zet het 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Af en toe keren. Als de courgettes klaar zijn, uit de braadslee halen en in blokjes snijden. De zaden kun je zo heel makkelijk verwijderen als je dat wilt. Doe alles in een schaal en bestrooi met knoflook, peterselie, basilicum, zout en peper en druppel er nog wat extra vergine olijfolie over. De knoflook kun je vervangen door knoflookpoeder als je stukjes in het gerecht vervelend vindt. Zet de schaal koel weg, zeker wel een uur.
Ik maak het altijd een avond van te voren klaar. De smaken kunnen dan goed intrekken. Om het extra lekker te maken kan je nog wat (kers)tomaat, kappertjes en een fijngesneden augurk er aan toe voegen. Of in een frivole bui kun je nog wat mayonaise erbij doen. Voeg vooral toe wat je lekker vindt.
Ik vind het erg lekker met gekarameliseerde ui. Uien in halve ringen snijden, aanfruiten en in appelsap (wees niet zuinig) laten stoven. De uien zijn ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast.

Een heel simpel gerecht. Maar dat is zo fijn van de Italiaanse keuken. Met goede ingrediënten maak je met weinig een lekkere schotel. Eet smakelijk!

6 thoughts on “Courgettes uit de oven, een makkelijk en lekker recept.

Geef een reactie