Citroenen, zuurder dan je dacht

1431849000720Wist je dat citroenen veel pesticiden bevatten? Tijdens het groeiproces worden er veel bestrijdingsmiddelen gebruikt.  Na de pluk gaat dit door dan worden citrusvruchten ondergedompeld in een bad met schimmelremmende middelen. Na het schimmelwerende bad wordt de citroen, en trouwens ook ander citrusfruit, behandeld met een was voor een mooie glans. Deze was is variant op boenwas en vindt zijn oorsprong in India. De eitjes van insecten vormen de basis van een transparante was, die met een aantal chemicaliën geschikt gemaakt wordt voor de bewerking van fruit.

Niet verwonderlijk dat op een niet biologische, ongewassen citroen verschillende residuen van pesticiden teruggevonden worden. De hoeveelheid  residuen blijven gelukkig in de meeste gevallen onder de toegestane limiet. Hoewel er gevallen bekend zijn dat het pesticide imazalil, een schimmelwerend middel dat oog- en huidirritatie kan veroorzaken, boven de maximaal toegelaten limiet aanwezig was.  Helaas is zelfs een (goed) gewassen citroen is niet geheel vrij van pesticide.

Wanneer wij citroenen gebruiken als een schijfje in een glas water of als rasp in cake of in een saus dan krijgen we resten van de pesticiden en het glansmiddel in ons eten. Het is daarom raadzaam om alleen biologische citroenen te gebruiken wanneer je citroenrasp in een gerecht gebruikt. Biologisch citrusfruit ondergaat geen schimmelbehandeling en wordt niet behandeld met een was. Van biologisch citrusfruit is de schil  zonder problemen te gebruiken.

En voor limonade is het ook geen slecht idee om biologische citroenen te gebruiken. Want ook al wordt je misschien zelf niet ziek van bespoten fruit, de natuur gaat er wel door achteruit.

1 thought on “Citroenen, zuurder dan je dacht

  1. Pingback: Schillen van citrus, meer dan alleen maar afval. - Kooi & Co

Geef een reactie