Chocolade is lekker en soms zelfs gezond.

Chocolade vinden we bijna allemaal lekker maar we eten het vaak met een beetje schuldgevoel. Dat komt omdat chocola veel suiker en vet bevat, daardoor is het behoorlijk calorierijk. Gelukkig bevat chocolade ook stofjes die een goed effect hebben op onze gezondheid.

In chocola zitten stoffen die een gunstig effect kunnen hebben op de hersenfunctie, op het humeur en op de eetlust. Helaas is in chocola de hoeveelheid van deze stofjes, die hiervoor verantwoordelijk,zijn, erg laag. Pas na het eten van kilo’s chocola per dag zal je deze effecten merken. Echter er is ook een groep stoffen, de flavonoïden of flavolen, die in een klein stukje chocolade al een merkbaar effect heeft op een goede bloedcirculatie. Ze helpen mogelijk ook de bloeddruk te verlagen.

Hoeveel chocolade moet je eten voor het bloedcirculatie effect?

Het effect op de bloedcirculatie is al merkbaar na het dagelijks eten van 200 milligram flavolen. Deze hoeveelheid zit in ongeveer 10 gram pure chocolade. Iedere dag zo’n klein blokje pure chocolade is dus heel gezond. Het is deze keer geen reclamekreet maar echt wetenschappelijk onderbouwd. Van melkchocolade moet je veel meer eten afhankelijk van de hoeveelheid cacao die in de reep zit. Dat is misschien veel lekkerder maar qua calorieën weer onverstandig.

Ik vind pure chocola niet echt lekker maar 10 gram per dag is nog wel te doen. Ik neem nu iedere dag zo’n klein stukje en begin het steeds lekkerder te vinden. Een reep van 100 gram is vaak verdeeld in tien kleine stukjes, dat maakt een dagelijkse dosering extra makkelijk.

Waar moet je opletten als je de chocoladereep kiest?

Je let op of er voldoende cacao in de reep aanwezig is, minimaal 35% droge cacaobestanddelen. Daarnaast is het wel zo aardig om ‘fairtrade’ chocola te kopen. Fairtrade is te herkennen aan het zwart,groen, blauwe logo. Lees hier meer over fairtrade. Door fairtrade chocolade te kopen help je de cacaoteelt te verbeteren. Dat is echt nodig want de werknemers op cacaoplantages worden als slaven uitgebuit. Ze werken onder gevaarlijke omstandigheden voor een veel te laag loon, als ze al loon krijgen. Op de site van Tony Chocolonely is veel over dit onderwerp te lezen.

Er is voldoende heerlijke fairtrade chocolade te koop zelfs als paasei. De meeste paaseitjes zijn 8 gram. Net te weinig om aan de aanbevolen 10 gram te komen. Maar dan neem je er toch twee. Zo is de paastijd extra feestelijk.

Geef een reactie