Kruiden kweken

2015-06-24_10.13.37

Het is niet iedereen gegund om een enorme tuin bij het huis te hebben waar alle groenten en fruitsoorten duurzaam kunnen groeien. Velen moeten het doen met een balkon en soms zelfs dat niet eens. Toch is het heel goed mogelijk om in potten heel wat te laten opgroeien. Alle aardappels voor het hele jaar zal niet lukken maar dat kunnen de meeste tuinbezitters ook niet. Met een kleine tuin moet je ook keuzes maken.

Ik heb een hele fijne tuin maar daar kan lang niet alles groeien. En al zou het wel kunnen dan zorgt een heel leger slakken er wel voor dat het grootste deel van de plantjes weer verdwijnt. In mijn tuin zijn alleen de hele sterke fruitheester overgebleven. Alle kwetsbare planten zoals sla, andijvie, peultjes, biet en kruiden laat ik nu in plantenbakken groeien. Die bakken staat één hoog op het dak van de erker. Ook daar loopt nu en dan een slakje of een ander beest maar die kan ik met de hand wegvangen. Kweken van groenten en kruiden gaat dus heel goed in bakken. Het is alleen wat meer werk om te zorgen dat de bakken niet uitdrogen.

Eén van de grootste frustraties van het zelf kweken van groenten is dat wanneer net je een grote hoeveelheid groente kan oogsten, die zelfde soort groente in de winkels ook voor bijna niets verkocht wordt. Ik heb daarom gekozen zoveel mogelijk kruiden te kweken. Ik gebruik bijvoorbeeld het hele jaar door veel koriander. De prijs van één bosje valt wel mee maar iedere week een bos gaat toch lekker aantikken. Daarom zorg ik dat ik altijd koriander in potten heb staan. ’s Zomers buiten en ’s winters gewoon op de vensterbank.
Koriander laat zich makkelijk zaaien. Een zakje korianderzaad kost minder dan de prijs het bosje kruid. Het mooie van koriander is dat het na zo’n 4 weken al is te oogsten. Wanneer je een klein deel van de plantjes laat doorgroeien en de bloemen in bloei laat komen zijn er binnen 4 weken een heleboel nieuwe zaadjes gevormd. Die kan je drogen en later weer zaaien. Je kunt het natuurlijk ook kiezen het zaad te roosteren, met een vijzel fijn stampen en door het eten doen. Wanneer de planten binnen staan komt er helaas erg weinig zaad aan de plant. Er zijn dan te weinig bestuivende insecten. Maar als het goed is heb je tegen die tijd al genoeg zaad geoogst om volgend jaar weer vrolijk verder te kunnen gaan.

(Op de linker foto zie je 2 kleine blauwe bakjes met zaadjes. Het bovenste is gevuld met gekocht zaad, de onderste met zelf geweekt zaad. Groeit allebei even goed. Rechter foto rij van boven naar beneden: 2 weken na zaaien, 4 weken na zaaien 6 weken na zaaien met bloem.)

Één reactie op “Kruiden kweken

  1. Pingback: Kruidenplanten kweken zonder groene vingers. - Kooi & Co

Geef een reactie