Acht manieren om overgebleven verse kruiden te bewaren.

Kruiden en dan vooral verse kruiden zijn, wanneer je zelf een lekkere maaltijd wilt bereiden, bijna onmisbaar. Hoe vaak staat er niet in een recept: voeg een paar takjes tijm, een handje peterselie of enkele sprietjes bieslook toe. Als je zelf geen kruidentuin hebt is dat geen probleem want er is genoeg te koop. Veel soorten kruid zijn te koop in bosjes of als plantje in een pot. Er is genoeg verkrijgbaar voor een lekkere maaltijd maar op deze manier koop snel te veel. Doordat je vaak maar een paar takjes van het kruid nodig hebt blijft er veel over. Na verloop van tijd is het kruid niet meer te gebruiken en kan het alleen nog maar worden weggegooid. Dat is eigenlijk zonde, daarom hier een aantal tips om deze overgebleven kruiden te gebruiken. Zo heb je er nog een meer plezier van de kruiden en gooi je minder weg.

1: maak kruidenolie

Verse kruiden kunnen gebruikt worden om olie een extra lekkere smaak te geven. Ieder type kruid is hiervoor geschikt maar ook een mix van verschillende kruiden is lekker. Was de kruiden goed. Zachte kruiden kunnen eventueel even geblancheerd (kort in kokend water houden). De kruiden met houtige steeltjes, zoals rozemarijn , salie, tijm en bonenkruid kunnen beter gekneusd worden in bijvoorbeeld een vijzel. Gebruik minstens 10 gram kruiden per 100 ml olie. Meer kruiden kan ook maar de olie wordt dan wat sterker van smaak. Het is maar net wat je lekker vindt. Doe de kruiden in een schone fles en bedek ze ze met de olie. Wacht één tot twee weken en de olie is klaar. De olie kan je zeker 6 maanden gebruiken. Kruidenolie is te gebruiken in dressings en marinades, in soepen en warme sausen of over groenten.

2: maak kruidenazijn

Verse kruiden kunnen ook aan azijn toegevoegd worden om zo kruidenazijn te maken. Gebruik ongeveer 25 gram kruiden per 100 ml (wijn-)azijn. Ook hier duurt het één tot twee weken voor alle smaken goed in de azijn zijn opgenomen. De azijn kan je zeker 6 maanden gebruiken, wel in de koelkast bewaren.

3: kruidenboter

Fijngehakte  kruiden kunnen door boter (of kokosolie voor de vegan variant) worden geroerd. Voeg ook nog wat zout, wat knoflook of citroenzest toe. Maak met een vetvrij papiertje een rolletje van de boter en laat de boter vervolgens opstijven in de koelkast. De boter is zeker  2 weken in de koelkast te bewaren. De boter kan ook worden ingevroren. Snij het rolletjes dan eerst in plakjes en bewaar deze in een afgesloten doosje in de vriezer. Zo heb je handige porties om toe te voegen aan bijvoorbeeld pasta, rijst, gepofte aardappel of gegrilde groenten.

4: maak kruidenzout

Door aan zeezout verse kruiden toe te voegen krijg een een gearomatiseerd zout. Het is even wat werk maar zo ontstaat een extra lekker zout dan 3 à 4 maandengebruikt kan worden. Voeg aan ongeveer 100-150 gram zout vijf theelepels kruiden toe. Tijm, oregano, rozemarijn, basilicum en salie zijn hiervoor heel geschikt. Voeg ook nog een teentje knoflook en een blaadje laurier toe. Doe alles in een pot met deksel en schud dit gedurende een week dagelijks even om. Zo mengen de smaken goed. Na een week de knoflook en het laurierblad eruit halen en het zout is klaar voor gebruik.

5: maak kruidensuiker

Aan suiker kan met kruiden ook een extra smaak worden toegevoegd. Munt of basilicum zijn geschikte kruiden om gearomatiseerde suiker te maken. Maar ook citroenverbena of koriander zijn het proberen waard. De suiker is te gebruiken in desserts, in thee en over vers fruit zoals aardbeien. Aan 2 kopjes suiker voeg je ongeveer een kwart kopje gekneusde kruiden toe. Ook weer een pot met deksel en nu en dan omschudden gedurende twee weken.

6: maak pesto met andere verse kruiden dan basilicum

Van de overgebleven kruiden kan ook pesto gemaakt worden. Geschikt om pesto te maken zijn zachte kruiden, zoals peterselie, munt, citroenmelisse en koriander. Gebruik gewoon een recept voor pesto en voeg in plaats van basilicum andere verse kruiden toe. Er kan ook nog gevarieerd worden met andere noten en kaas. Het wordt dan niet de originele pesto maar zeker even heerlijk.

7: vries de kruiden in

Invriezen is heel simpel manier om kruiden maande lang te bewaren. Eerst de blaadjes ijskoud wassen en daarna een pakketje maken en dit in een zakje of bakje invriezen. Een andere manier is om in een ijsblokjesvorm de fijngehakte blaadjes in water invriezen.

8: droog de kruiden

Drogen is misschien wel de meest eenvoudige manier om langer van de kruiden te genieten. Het gaat vooral goed met dragon, laurier, munt, rozemarijn, salie, tijm. Maak bosjes en hang ze ondersteboven op een donkere, droge plek. Na 1-2 weken zijn ze droog en in een afgesloten potje maanden lang te bewaren.

Met deze 8 manieren is het nooit meer nodig om verse kruiden weg te gooien. Ga eens wat experimenteren en je zult zien dat door het gebruik van de gearomatiseerde oliën, azijn, boter suiker en zout het koken nog leuker is.

1 thought on “Acht manieren om overgebleven verse kruiden te bewaren.

Geef een reactie