Aardpeer, smaakt naar meer.

herfsttuin

Aardpeer of topiamboer was lang een vergeten groente maar maakt nu een geweldige ‘come back’. Geheel terecht want het is een geweldige groente die lekker smaakt en ook nog eens heel makkelijk in de tuin te kweken is. Ik heb afgelopen zomer veel in mijn moestuin gefotografeerd maar helaas de aardperen min of meer overgeslagen.Op bovenstaande foto zie je links van het midden, achter het loof van de asperges wat gele bloemen. Dat zijn de aardpeerplanten. Wel twee meter hoge planten met bloemen die een een beetje op kleine zonnebloemen lijken.

Het kweken van aardpeer.

De plant groeit net zo eenvoudig als onkruid. Wanneer je de plant zijn gang laat gaan is na verloop van tijd de hele tuin één groot aardpeerveld. In de praktijk valt dat natuurlijk wel mee want door het opgraven van de wortelknollen hou je de planten echt wel in toom.  Eind vorig jaar heb ik enkele, in de supermarkt gekochte aardperen in de grond gestopt. Twaalf putjes van 10 cm diep gegraven en daar een klein knolletjes is gedaan. Pas eind april kwamen de eerste planten boven de grond om snel uit te groeien tot een klein oerwoud. Uiteindelijk zijn het 12 enorme planten geworden.

aardpeer

De Latijnse naam van de aardpeer is Helianthus tuberosis, wat ongeveer zoveel betekent als knolzonnebloem. Die naam klopt helemaal want aan de wortels groeien de knollen en dat zijn de aardperen. Pas als de plant is afgestorven zijn de knollen te oogsten. In november heb ik de stengels 20 cm boven de grond afgeknipt zodat ik nu, in de winter, kan zien waar ik moet graven om een maaltje te oogsten. Per plant graaf ik een kilo aardperen op. Het is handig dat de knollen tot moment van eten gewoon in de grond kunnen blijven. Het is dus niet nodig om ze op een moeilijke manier te bewaren. Hoewel ze wanneer ze uit de grond zijn ook nog weken in de koelkast zijn te bewaren. Bij het rooien van de knollen blijven er altijd wat kleine knolletjes in de grond achter. Deze groeien volgend jaar weer uit tot grote planten.

Maar wat doe je nu precies met die aardperen?

Aardperen kan je in kleine stukjes snijden en bakken in olie of boter. Je kunt ze stoven met wat ui en tijm in wijn of bouillon. Andere kruiden zoals rozemarijn en salie smaken er ook goed bij. Roosteren in de oven is ook een prima manier om ze te bereiden of je maakt er soep van.

Aardperen hebben een wat nootachtige smaak en combineren goed met de andere wintergroenten zoals wortel en pastinaak. Aardpeer een prima groente om in de winter te eten. In ieder geval heel wat beter dan groenten die aan de andere kant van de wereld worden gekweekt. Het enige nadeel is dat ze een vrij suffe, wat wittige kleur hebben. Combineren met andere groenten met een wat spannender kleur helpt om een aantrekkelijk geheel op je bord te krijgen.

Na de overdadige, vaak exotische gerechten rond de kerst is het misschien een goed idee om de hapjes rond de jaarwisseling wat aardser te houden. Hoe kan dat beter dan met aardpeer, de naam is al zo aards. Daarom een recept voor aardpeer blini’s. Met deze hapjes zet je echt iets lekkers op tafel. Hier de link naar het recept uit de keuken van van M&J.

aardpeerblini

1 thought on “Aardpeer, smaakt naar meer.

Geef een reactie