Verpakkingvrije winkel

2015-05-23_15.57.15Het is eindelijk zo ver, de eerste verpakkingsvrije winkel is in Nederland geopend. De winkel met de prachtige naam Opgeweckt Noord bevindt in de stad Groningen. In deze eerste verpakkingsvrije winkel worden biologische producten verkocht liefst van boeren uit de buurt. De producten in de winkel worden onverpakt aangeboden. In de winkel staan grote dispenser met de zogenaamde droogwaren, zoals koffie, bonen en rijst. Maar er kunnen ook flessen gevuld worden met olie, azijn en andere vloeistoffen. Het is de bedoeling dat de klant zelf de verpakking meeneemt.

Je kunt een glazen pot of een doosje of zakje meenemen en deze weeg je dan voor het vullen. De weegschaal geeft een sticker met het gewicht van de pot of het bakje. Na vullen weet je zo precies hoeveel je van plan bent te kopen. Handig is dat het is thuis ook gelijk goed ingepakt is. Nooit meer die scheurende plastic zakjes of kapotte kartonnen doosjes in je keukenkastje. Het is ook ideaal dat je zo precies de hoeveelheid kan kopen die je wilt. Dus nooit meer te veel etenswaren in huis die liggen te verstoffen en nog beter er worden veel minder verpakkingsmaterialen gebruikt.

2015-05-22_15.38.45Je kunt wel nagaan dat op deze manier het afvalprobleem stevig wordt aangepakt. Zeker wanneer er meer van dit soort winkels gaan verschijnen in Nederland. Want Groningen ligt nu niet direct bij veel mensen om de hoek. Ook voor mij is het helaas te ver weg. Gelukkig zijn er serieuze plannen voor een verpakkingsvrije winkel in Utrecht. De berichten zijn dat deze winkel, die de naam zal krijgen van Bag&Bay, binnen enkele maanden opent. Daar moet ik dus op wachten, voorlopig maar handige potjes sparen.

Geef een reactie