Cadeaupapier geeft veel afval

20161211_111323Vooral in december wordt er veel cadeaupapier gebruikt. Met sint en kerst geven we elkaar veel pakjes, die allemaal ingepakt zijn, met het mooiste papier. Het meeste inpakpapier wordt slechts éénmaal gebruikt en zorgt voor bergen afval. Puur papier kan nog wel enkele malen gerecycled worden maar voor inpakpapier is dat vaak niet het geval. Dit komt omdat cadeaupapier vaak van mindere kwaliteit is. Soms is het niet eens zuiver papier, het is gelamineerd of er zijn andere bestanddelen aan toegevoegd zoals glitters en plastic. Ook bestaan veel cadeaupapier uit folie, ziet er vrolijk en glinsterend uit maar het is puur plastic. Bij elkaar zorgt ieder feestje voor veel afval dat niet hergebruikt kan worden en dan moet je nog maar hopen dat het cadeau een beetje in de smaak valt.

Hoeveel we precies in Nederland aan inpakpapier gebruiken is voor mij niet snel te achterhalen. Getallen van het gebruik in andere landen lieten me in ieder geval wel schrikken. Zo wordt in Engeland in de december maand een hoeveelheid cadeaupapier gebruikt waarvan de lengte 8 maal om de aarde past. Stel je eens voor hoe groot de hoeveelheid inpakpapier van alle landen samen is. En dat voor papier dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Het is leuk om een cadeau uit te pakken, even is er een spannend moment. Daarna is het papier volkomen overbodig en wordt het weggegooid.

Wat zou je kunnen doen om minder inpakpapier te gebruiken?

Gebruik iets anders textiel, een sjaal of een theedoek, dan geef je direct een extra cadeau. Gebruik bijvoorbeeld papier dat je over hebt zoals papier van oude kalenders, behang of oude wegenkaarten (gebruiken we toch niet meer sinds Tom-Tom). Gebruik gewoon bruin inpakpapier dat is veel minder vervuilend dan cadeaupapier en versier het met bijvoorbeeld stempels. Je kunt ook dozen gebruiken en die versieren met mooie stikken of gebruik gewoon krantenpapier.

Krantenpapier?

Krantenpapier dat is toch saai? Ja, een beetje wel daarom laat ik onderaan deze blog zien hoe je mooie geschenkzakjes van kranten kunt maken. Je maakt een  feestelijke verpakking die er allesbehalve saai uitziet. Om het nog mooier te maken heb ik rozetten gemaakt van lege chips zakken. Rozetten kan je zelf te maken van lege chips zakken of met papier uit glossy tijdschriften. Hoe je rozetten kunt maken lees je in deze tutorial.
verschillende verpakkingen van krant

Helaas is het inpakpapier niet het enige afval dat de december geschenken veroorzaken. Er is meer, denk maar aan al die kartonnen dozen, blisters, plastic linten en rozetten. Dat is dan alleen het afval wat je als consument ziet. Voor het cadeau bij je in huis is, zijn er ook al veel verpakkingsmaterialen gebruikt. Denk maar aan de grote dozen voor transport, de pellets en de meters inpakplastic om de pellets. Er worden veel extra verpakkingen gebruikt bij fabricage en transport van producten. Wij, als consumenten, kunnen maar kleine beetjes afval verminderen. Maar ook deze kleine beetjes zijn nuttig. Bij elkaar vormen die kleine hoeveelheden toch een groot verschil.

DIY geschenkverpakking van krantenpapier

Je hebt nodig een oude krant, lijmstift, lineaal, potlood en een stukje dun karton (zoals karton van een doos koekjes).

verpakking krant1

1) gebruik een groot vel (twee bladzijde) van de krant en gebruik de vouw om de bladzijde op elkaar te plakken, je hoeft alleen de rand met lijm in te smeren.

2) trek nu een horizontale lijn op 4 cm van de bovenrand en 5 cm ven de onderrand en trek een verticale lijn op 1 cm van de zijrand. De krant die ik gebruikte was ongeveer 21 cm hoog (dat is nu dus de breedte omdat het papier gedraaid is). Ik heb dus nog zo’n 20 cm over. Om een mooi tasje te krijgen heb ik nog 3 verticale lijnen getrokken, met respectievelijk 14. 6 en 14 cm er tussen. Als het goed is, is het laatste verticale stuk ook 6 cm.

krant verpakking 2

3) vouw het papier op alle potloodlijnen naar binnen en weer terug.

4) knip uit het karton tweemaal een stukje van 14 x 4 cm en plak het boven aan de 14 cm brede stukken van de krant.

krant verpakking 3

5) vouw de bovenrand van 4 cm naar binnen en plak deze vast.

6) plak nu de 1 cm brede strook van de ene zijkant aan de andere zijkant, zodat je een soort vierkante tunnel krijgt.

krant verpakking 5

7) nu komt het moeilijkste. de onderste strook van 5 cm moet zo gevouwen worden dat het een bodem wordt. de bodem vouw je net zo als je een cadeau inpakt alleen lijm je nu alles vast. het is even priegelen. ik heb een in het tasje passend boek gezocht en dat in het tasje gestopt, dat maakte het vouwen iets eenvoudiger.

8) maak twee gaatjes in de bovenrand en doe daar een koordje doorheen als sluiting.

Het eerste tasje lukt misschien niet direct maar volhouden hoor! Met een beetje handigheid kan je al snel tasjes maken met verschillende afmetingen. In ieder geval laat je de ontvanger van het cadeau zien dat je heel wat moeite hebt gedaan. Wel zo aardig toch?

.

 

3 thoughts on “Cadeaupapier geeft veel afval

Geef een reactie