Tomaten kweken voor beginners

illustratie van tomaten

Waarom zou je eigen tomaten kweken? Dat is niet uit te leggen, dat moet je proeven. Eigen gekweekte tomaten zijn veel smaakvoller. Daarnaast kan je andere soorten tomaten kweken dan die je vaak in de winkel ziet. Er bestaan zoveel soorten in verschillende vormen en kleuren. Moeilijk is het niet om zelf tomaten te kweken maar het heeft wel wat aandacht nodig. Tomaten zijn nu eenmaal planten die eigenlijk beter in een warmer klimaat groeien. Tomaten kweken lukt daarom het beste wanneer je een serre of zelfs een kleine (kas) tot je beschikking hebt. Toch kan je ook succes hebben In de buitenlucht. Er zijn dan wel een aantal zaken waar je op moet letten.

Tomaten kweken begint met voorzaaien in een warme omgeving. Na het kiemen worden de zaailingen een keer verspeend. Over verspenen schreef ik al eerder een blog. Tomaten houden van warmte en zijn vorstgevoelig. Na 15 mei kunnen ze naar buiten. In de kas kan het natuurlijk wat eerder. Plant de tomaten op hun definitieve plaats lekker diep. Het stuk stengel dat door de aarde wordt bedekt zal ook wortels krijgen. Dus extra mogelijkheid om water en voedsel op te nemen voor de plant.

Tomaten kweken in de buitenlucht

Tomaten kweken kan in de buitenlucht. Grotere tomatensoorten kunnen in koude natte zomers opeens aangetast worden door de Phytopthora. Wanneer je tomaten kweekt op een balkon of kleine stadstuin is de kans iets kleiner maar op een moestuincomplex ontkom je er bijna niet aan. Phytopthora is een schimmelziekte die ook aardappelloof kan aantasten. Zet dus aardappels en tomaten nooit naast elkaar. Wanneer je geen serre of kas hebt kan je de tomaten met een soort afdakje tegen veel regen te beschermen. Wanneer je in potten kweekt kan je bij regen de potten binnen zetten. Potten kunnen sowieso handig zijn want kleine pot tomaatjes zijn snel in het seizoen al rijp en daardoor ook minder gevoelig voor ziekten.

Tomaten kweken in de kas

Zelfs in een serre of kas kan Phytopthora optreden. Daarom let bij het water geven erop dat de bladeren droog blijven. Daarnaast is het belangrijk dat de kas goed geventileerd wordt. Laat het raam van de kas dag en nacht open. Zelf laat ik de deur van de kas op warme dagen open. Ook handig want dan kunnen de bestuivende insecten naar binnen. Tomaten zijn weliswaar zelfbestuivend maar met hulp van insecten zullen er meer bevruchtingen optreden en dus zullen er meer tomaten gaan groeien. Regelmatig de planten schudden helpt ook om meer bestuiving te krijgen.

Hoe verzorg je de planten het beste?

kleine tomatenplanten

Geef de planten steun door er een stokje naast te planten. Er bestaan ook speciale tomatenspiralen gemaakt van verzinkt staal die je ieder jaar opnieuw kunt gebruiken. Ik heb na lang aarzelen vorig jaar eindelijk een aantal bij Welkoop gekocht. Ze zijn natuurlijk ook in diverse tuinwinkels te koop. Wanneer je de planten geen steun geeft krijg je meer een over de grond kruipende plant. Het aantal tomaten zal dan zeker lager zijn. Geef niet te veel water. Tomatenplanten zijn in staat om snel een goed wortelgestel aan te leggen. Wanneer ze net geplant zijn is het wel nodig om de dag water te geven. Na zo’n 2 weken kan het al een stuk minder. Ik geef ze 2x per week water. Tenzij het heel erg warm is dan krijgen ze een extra plens.

tomatenspiralen

Wanneer de plant goed aan het groeien is wordt het tijd om wekelijks te dieven. Dit is het wegknippen van de scheuten in de bladoksels. Doe je dat niet dan krijg je enorm wilde planten die erg veel energie stoppen in veel bladeren laten groeien terwijl wij juist veel vruchten willen. Heb je genoeg ruimte dan is een extra zij stengel geen ramp. Wanneer eerste trossen rijp zijn wordt het tij om een deel van de laaghangende bladeren te verwijderen Om te voorkomen dat er teveel vocht rond de planten blijft hangen wat weer de kans om schimmelinfecties verkleind. Daarnaast kan je, om zoveel mogelijk rijpe tomaten te krijgen, vanaf eind augustus de top uit de plant knippen.

Zo alles bij elkaar lijkt het heel wat waar je rekening mee moet houden. In de praktijk valt het wel mee, het is zeker het proberen waard. Wil je het makkelijk houden begin dan gewoon met minitomaten in potten.

tomatenoogst

Geef een reactie