Zelf plantenpotjes maken van papier.

werken in de kas

Zelf plantenpotjes van papier maken kan in twee situaties erg handig zijn. Ze zijn goed te gebruiken wanneer je één zaad per potje wil zaaien. Meestal doe je dit bij grote zaden. Daarnaast kunnen de papieren potjes nuttig zijn op het moment dat de kiemplantjes groot genoeg zijn om te verspenen. Vaak zijn de plantjes nog te klein om in een grote pot of in de tuin te zetten. De planten worden daarom in een tijdelijke pot gezet. Natuurlijk kan je stenen of plastic potten hiervoor gebruiken. Niks mis mee maar er is een moment dat je misschien wel 10-tallen van die potjes nodig hebt. Beetje zonde om al die potten te kopen want je gebruikt ze maar een paar weken. Voor de tijdelijke oplossing zijn die potjes van papier een heel goedkope en duurzame oplossing.

Goedkoop, duurzaam en super handig

papieren plantenpojes

Waarom handig? Na het zaaien komt er een moment dat de kiemplantjes verspeend moeten worden. Lees daarover meer in de blog ven twee weken geleden. Omdat wanneer de kiemplantjes toe zijn aan verplanten dit zonder problemen kan. Bij het verspenen blijven de papieren plantenpotjes om de kiemplantjes. Daardoor worden de worteltjes niet beschadigd. Het papieren plantenpotje verteert vanzelf.

Hoe maak je plantenpotjes van papier?

Dat kan op verschillende manieren. Je kunt ze vouwen maar dat is nogal bewerkelijk. Op internet zag ik een filmpje waar het vouwen van begin tot eind bijna 4 minuten duurde. Misschien leuk voor de lange winteravonden maar voor op dit moment is nogal bewerkelijk. Ik ben dolgelukkig met mijn houten potjesmaker die ik een aantal jaren bij Dille&Kamille heb gekocht. De houten potjesmaker is trouwens ook in andere winkels te koop en natuurlijk ook on-line te bestellen. Het kost tussen de 7 en 8 euro. Lijkt misschien veel voor zo’n stukje hout maak het is reuze praktisch, in minder dan een minuut heb je een plantenpotje van papier gemaakt.

Hoe moet je het gebruiken?

Zoals je op de foto kunt zien bestaat de houten potjesmaker uit twee delen, een soort klos op een voet. Om de klos wikkel je een reep papier van ongeveer 8 cm breed. De lengte is een beetje afhankelijk van de papier dikte. Bij dun papier is 30 cm prettig omdat dan de strook papier 2x om de klos gewikkeld kan worden. Ik gebruik ook oude vellen A4 papier en dan knip ik 4 stroken, dan is de lengte van de strook dus slechts 21 cm, dat is net genoeg. De boven de rand uitstekende strook papier vouw je naar binnen. Zet dan de klos op de voet en druk het goed aan. Vervolgens kan je het papieren potje van de klos halen en vullen met aarde.

Zijn er nog andere mogelijkheden?

andere potjesmakers

Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden. Om grote zaden te zaaien gebruik ik vaak doormidden geknipte w-c rolletjes die ik in een plastic bakje zet en vul met aarde. Er zijn ook geperste potjes van turf of kokos te koop. Er zijn persjes die handzame kluitjes van potgrond kunnen maken. En je kunt natuurlijk eierdozen gebruiken.

1 thought on “Zelf plantenpotjes maken van papier.

  1. Pingback: Keuzestress bij bonen zaaien - Kooi & Co

Geef een reactie