Molsla zelf kweken

molshoop

Molsla is een misschien wat gekke naam voor de gebleekte bladeren van de paardenbloem. Die bladeren zijn heel lekker om te eten in een salade. Waarom zou je die bladeren eten? Omdat paardenbloembladeren heel gezond zijn. Helaas zijn ze behalve heel gezond ook behoorlijk bitter. Gelukkig is er een manier om minder bittere bladeren te krijgen. Door de planten in het donker te laten groeien worden de bladeren minder groen en daardoor minder bitter. Deze lichte bladeren zijn heerlijk mals en lekker om te eten. Zoals beloofd in een voorgaande blog een uitleg hoe zelf deze molsla zelf te kweken.

Maar eerst waarom heet het molsla?

De naam molsla heeft alles te maken met het diertje de mol. De mol leeft onder de grond in een uitgestrekt gangenstelsel. Een deel van de gegraven grond wordt in bergjes boven de grond geduwd. Dit zijn de molshopen. Soms komt zo’n molshoop precies boven een paardenbloem. De paardenbloem gaat door met groeien en door het gebrek aan licht komen er gebleekte bladeren in de molshoop. In een groot weiland met veel paardenbloemen en molshopen kan het de moeite lonen naar de gebleekte bladeren te zoeken. Zelf kweken van molsla kan ook.

Kweken van molsla  

uitgestoken paardenbloemen

Begin met het verzamelen van paardenbloemplanten met wortel. De hele wortel is overdreven maar een centimeter of 3 is wel nodig. Knip de bladeren een centimeter boven het groeipunt af. Kort eventueel lange wortels in. Vul een emmertje met nat zand. Zet hierop de wortels met het groeipunt naar boven en vul de tussen ruimte met zand. Dek de emmer af met een donkere plastic zak die geen licht doorlaat. Uit de wortels zullen nieuwe bladeren groeien, die door het gebrek aan licht, groenachtig geel zullen zijn. Er zijn in deze bladeren veel minder bitterstoffen aangemaakt en daardoor zijn ze heerlijk om te eten. Zeker wanneer de bladeren niet te groot worden. Kijk dus regelmatig even in de emmer of het al oogsttijd is. Wanneer de bladeren groot genoeg zijn kunnen ze met een scherp mes even boven het groeipunt afgesneden worden. Met wat geluk kan er nog een tweede maal geoogst worden.

afgesneden wortels van de paardenbloem

Waarom gezond?

De bladeren van paardenbloem bevatten, net als zoveel onkruiden om ons heen, veel mineralen en andere sporenelementen. De bladeren bevatten onder meer kalk, mangaan, kiezelzuur, zwavel en vitamine C. Maar ook minder bekende stoffen als inuline, choline, looizuur en bitterstoffen. Veel van deze stoffen hebben we nodig voor de vele processen in ons lichaam. Krijgen we er voldoende van binnen dan voelen we ons fit en gezond. Dat is ook de reden dat er van allen kanten geadviseerd om veel groenten te eten. Helaas wordt bij het professioneel kweken van groenten meer gekeken naar de opbrengst dan naar de voedingswaarde. Het is daarom een goed idee om ons menu wat aan te vullen met wilde planten.

gewoon blad en een gebleekt blad
links een gewoon blad en rechts een gebleekt blad

Paardenbloemwortels

De wortels van de paardenbloem zijn zeer lang en moeilijk geheel uit de grond te trekken. Een achtergebleven stuk wortel kan weer uitgroeien tot een nieuwe plant. Paardenbloemen uit bijvoorbeeld een gazon verwijderen kan echt heel lastig zijn. Er bestaan zelfs zelfs echte uitstekers voor de paardenbloem maar een gewone onkruidsteker werkt natuurlijk ook. Of gebruik een spa, schop of oud mes.

De wortels van paardenbloemen zijn ook te gebruiken om paardenbloemkoffie van te maken. Ik kreeg het volgende recept van een lezer van deze blog. De geoogste wortels, na goed schoon boenen, in de oven roosteren tot ze hard zijn. Malen in de koffiemolen. Heet water en een schep van het poeder en dan is er….koffie.

Geef een reactie