Moestuin in potten

Zaden voor een moestuin in potten

Moestuin in potten beginnen in deze tijd van corona waarin sociale isolatie wordt aangeraden? Ja juist nu want bij verplicht thuis zitten moet je jezelf op een leuke manier bezig houden. Tijd genoeg om eindelijk eens wat nieuws te proberen. Altijd al groenten willen kweken? Maar dacht je dat dat moeilijk was? Al die moeilijke termen zoals vruchtwissel, koudekiemer, meststoffen, deden je direct afhaken. Niet nodig, nu is de kans om je groene vingers te ontwikkelen. Ook zonder tuin kan je aan de slag. Een balkon of wat bakken op een vensterbank zijn voldoende. Eenvoudig beginnen en de rest volgt vanzelf. Deze blog gaat over het kweken van groenten, dus een moestuin in potten.

Hoe begin je een moestuin in koppen?

Eenvoudig beginnen betekent allereerst dat je makkelijke planten kiest. Planten die voor een beginner ideaal zijn, dit zijn bijvoorbeeld sla, tomaten, erwten, bonen, chilipeper, bieten, wortelen, radijs, courgette en pompoen. Kruiden zijn ook leuk om mee te beginnen. Al deze planten zijn zelf te zaaien. Natuurlijk heeft ieder soort een eigen ‘gebruikshandleiding”, maar echt moeilijk zijn ze niet. Dit zaaien is misschien meer werk maar je krijgt zo stevige en gezonde planten daarnaast is het een stuk goedkoper.

Korianderzaden

Waar vind je zaden en potten?

Een moestuin in potten kan bijna op ieder balkon of terras, zolang er maar een aantal uren per dag zonneschijn komt. Je kunt het beste beginnen om nu allerlei potten, emmers, kratten of stevige plastic zakken te verzamelen en te vullen met aarde. Bij tuincentra, bouwmarkten en zelfs supermarkten zijn zakken met potgrond te koop. Denk er in deze tijd wel aan dat je gepaste afstand moet houden, je zou het dus ook bijvoorbeeld bij bol.com kunnen bestellen.
Zaden en zelfs jonge plantjes zijn zeker bij tuincentra, maar soms ook bij bouwmarkten en supermarkten, te koop of eenvoudig online te bestellen.

Zakken met aarde

Waar moet je op letten bij het zaaien

Wanneer je gekozen hebt om zelf de plantjes te zaaien zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Allereerst is de potgrond te goed bemest voor de zaden. Zaden worden het liefst gezaaid in arme grond. Meng de potgrond met aarde uit het park of met zand uit de zandbak. Vul een pot of bakje met de arme grond. maak de aarde goed nat en leg de zaden erop. bedek de zaden daarna met een dun laag je aarde. Het hangt een beetje van de zaadgrootte af hoe dik dit laagje moet zijn. Grote bonen- of erwtenzaden krijgen een laag van ongeveer een halve cm. Kleine tomatenzaadjes slecht 2 à 3 mm. En er is ook nog een uitzondering, slazaadjes willen niet met aarde bedekt worden.  

Wanneer zaaien?

Daarnaast is het belangrijk om op het goede moment te zaaien. Erwten kunnen al vanaf februari de grond in maar voor courgettes is het dan nog te koud. Op de achter kant van de zaadzakjes staat de ideale zaaiperiode. Een aantal groenten, zoals courgette, pompoen, tomaten en pepers, moeten zeker binnen gezaaid worden. Andere de meeste andere planten vinden het ook wel fijn dus als je de ruimte hebt, begin gewoon op de vensterbank.

In april kan je nog met alle hierboven genoemde groenten beginnen.

Begin met jonge plantjes

Als je het jezelf makkelijker wilt maken koop je jonge plantjes. Dit is zelfs aan te raden voor planten zoals pompoen, courgette. Een courgette plant wordt groot en geeft veel courgettes. Twee planten kan al genoeg zijn. Voor pompoen geldt hetzelfde, de plant wordt zelfs nog groter. In een zakje zaad bevat teveel zaden. Bewaren tot volgend jaar kan meestal maar vooral pompoen zaden verliezen snel het vermogen tot kiemen.

De verzorging

Alles gezaaid? Dan begint het verzorgen. De grond mag nooit uitdrogen. Hou dat dus goed in de gaten, zeker op zonnige dagen. Direct na het zaaien is benevelen met een plantenspuit wel handig. Wanneer de planten kiemen kan je een gieter gebruiken. Afhankelijk van de soort groente duurt het 1 à 2 weken eer er wat gebeurd. Sla kiemt vaak al binnen een week. Pepers wachten wel 2 weken eer de piepkleine blaadjes verschijnen.

Begin gauw, ontwikkel je groene vingers. Hoewel groen? Mijn vingers zijn meestal zwart. Veel handen wassen maar dat doen we nu toch al meer dan gewoonlijk. Ook zulke ruwe handen? Bekijk mijn recept om handcrème te maken.Volgende blog gaat over de kiemplantjes.

4 thoughts on “Moestuin in potten

  1. Leuk om weer een blog te krijgen!
    Wel een opmerking over het bestellen van zakken aarde. Laten we dat nu alsjeblieft niet bij bol gaan kopen. Dat is een heel naar bedrijf waar de arbeidsomstandigheden erg slecht zijn.
    Dus gewoon de aarde kopen waar het hoort: kwekerij of tuincentrum!!!
    🍀🌱

  2. Pingback: De kiemplanten komen op, wat nu? - Kooi & Co

  3. Pingback: Groentezaden, die je al in huis hebt, zonder het te weten. - Kooi & Co

Geef een reactie