Groentezaden, die je al in huis hebt, zonder het te weten.

zaaien in potjes

Wist je dat je al groentezaden in huis kunt hebben zonder het zelf te weten? Misschien heb je wel een pompoen, paprika, peper of tomaten in de kast liggen. Van deze groenten kan je eenvoudig de zaden zaaien en met een beetje geduld heb je over een paar maanden verse pompoenen, paprika’s , pepers of tomaten. Heb je na het lezen van de blog over moestuin in potten zin gekregen om te beginnen maar heb je nog steeds geen zaden gekocht of besteld. Je kunt nu zonder moeite direct beginnen. Dus geen uitstel en aan de slag.

zaden uit groenten

Hoe verzamel je de groentezaden?

Het is heel eenvoudig om de zaden uit een paprika of peper te verzamelen. Bij het schoonmaken van de groenten gooi je de pitjes of zaden normaal gesproken weg maar nu leg je de zaden even apart tot je tijd hebt om te zaaien. Bij pompoen doe je het zelfde maar het is beter om de vliesjes en draden zo goed mogelijk van de zaden los te maken. De vliesjes en draden kunnen, wanneer ze mee gezaaid worden. makkelijk gaan schimmelen. De schimmel kan de kiemplantjes weer aantasten dat moet dus niet. Bij tomatenpitjes kan hetzelfde gebeuren. Om tomatenzaden zit zo’n geleiachtig laagje dat kan beter verwijderd worden.

zaadjes van tomaten

Hoe verwijder je het geleilaagje van de tomatenpitjes?

Het geleilaagje verwijderen kan door de zaden met een paar druppels water in een bakje een dag of 2 à 3 te laten staan. De boel niet laten uitdrogen dus eventueel nog eens een beetje water toe voegen. In die tijd begint er eigenlijk een soort rottingsproces. Als je goed kijkt zie je dat het gelei wat minder doorschijnend wordt. Giet dan de zaden in een zeefje af en spoel goed onder de kraan. Als het goed is spoel je de gelei laag weg. Lukt dat niet helemaal dan kan je met een vinges zachtjes over de zaden wrijven. De zaden zijn nu klaar om te zaaien. Je kunt ze ook drogen en op een later moment zaaien.

En andere groenten?

Van andere groenten die je in de winkel koopt is het veel moeilijker om zaden te verzamelen. Het verzamelen van groentezaden kan alleen bij die soorten groenten waar we de vruchten van eten. Courgettes en komkommers zijn ook vruchten maar deze soorten zijn zo veredeld voor consumptie dat er geen pitten meer in de vrucht zitten. Ook wel fijn anders zouden ze veel minder lekker zijn.

zakjes met groentezaden

Dus wanneer je andere groenten wil zaaien zit er niets anders op om zaden te kopen. De meeste groenten kunnen goed in april gezaaid worden dus wacht niet te lang met zaden kopen. Probeer het want er is niets zo lekker als zelf gekweekte groente. Het is niet moeilijk en zeker niet duur. Een zakje met zaad is 1 à 2 euro, de biologische zaden zijn een kleine euro duurder. Zelfs de Lidl en de Action verkopen nu groentezaden. En anders gewoon online bij bijvoorbeeld de firma Vreeken. Zij hebben in Dordrecht ook nog een hele leuke winkel. Zelf heb ik dit jaar online besteld bij de firma van der Wal. De meeste zaadhandelaren hebben naast gewone zaden ook biologische zaden. Wil je alleen biologische bestellen dan is de Bolster een aanrader. Bedenk wel dat door de Corona perikelen er een enorme toename is van de online bestellingen en daardoor duurt de levering vaak langer.

Geef een reactie