Geurende bloemen en planten zijn welkom in de moestuin

Geurende bloemen en planten zijn welkom in de moestuin. Nu de groenten zijn gezaaid in de tuin of op het balkon is het tijd om aan bloemen aandacht te schenken. Bloemen die als voedsel dienen voor insecten zijn zelfs een must. Maar ook geurende bloemen zijn meer dan welkom. Wat is nou heerlijker als je in de tuin of op het balkon zit en je ruikt de geurende bloemen.

Er zijn er zoveel geurende bloemen dat het onmogelijk is om over ze allemaal iets te vertellen. Maar één wil ik er nu noemen, namelijk lieve-vrouwe-bedstro. Een plant met die prachtige naam die heerlijk geurend is. In het Latijn heet ze Galium odoratum en in het tweede deel zie je direct dat het om een geurende plant moet gaan. Ook als je niets van Latijn weet, herken je het woord ‘’odeur’ in odoratum.

Lieve-vrouwe-bedstro in de tuim

Wat je niet in de naam ziet is dat het een heel klein plantje is met nog kleinere bloempjes. Het ruikt zoetig, beetje als vers gemaaid grasland of als toffee snoepjes. Het is een lage plant, 30 cm maximaal, die in rap tempo de bodem bedekt. De dunne groene takjes hebben op regelmatige afstand een krans van lichtgroene blaadjes. De bloemen zijn wit en slechts 7 mm groot. Een nietige plant dus maar wat een geur. De hele plant geurt want naast de geurende bloemen zijn ook de blaadjes sterk geurend. Zowel vers in een vaasje en nog meer wanneer de plant gedroogd is.

Wat kan je met geurende bloemen en planten doen?

Wanneer je de plant een dag of wat laat drogen kan je de planten wat fijnknijpen en in een schaaltje bewaren. Gewoon als een lekkere luchtverfrisser. Natuurlijk kan je ook nog andere geurende bloemen toevoegen om een echte potpourri te maken. Of kleine zakjes van katoen vullen en die in de linnenkast leggen.

gedroogde lieve-vrouwe-bedstro

Maar er kan nog meer!

Ook op culinair levert deze plant een geweldige prestatie De planten kunnen gebruikt worden om heerlijke thee van te maken. Dat kan zowel van verse als van gedroogde planten. Een theelepel gedroogd of 1 tl vers is genoeg voor 1 kop thee. Natuurlijk kan deze thee ook nog extra lekker gemaakt worden door wat fruit te laten meetrekken. Wanneer je de thee extra sterk maakt kan je het ook gebruiken als ijsthee. In oude kruidenboeken wordt de thee van lieve-vrouwe-bedstro genoemd om de stimulerende werking op de stofwisseling. Ook schijnt het een gunstig effect te hebben op slapeloosheid.

detail lieve-vrouwe-bedstro

Of maak meiwijn.

Maak hiervoor eerst een extra sterke thee door een handvol gedroogde planten aan 1 kop heet water toe te voegen. Laat deze thee 3 uur trekken. Voeg dan het sap van 1 citroen toe en 5 eetlepels suiker en een halve fles mousserende wijn Vervolgens in de koelkast weer een uur of 3 laten trekken. Voor het serveren de rest van de fles mousserende wijn toevoegen.

Met mate gebruiken

De plant is zo geurend omdat het veel cumarine bevat. Cumarine is een natuurlijke aromatische stof en is bij matig gebruik ongevaarlijk. Echter het is niet raadzaam om ieder dag liters thee drinken. Zwangeren kunnen beter deze thee niet gebruiken maar genieten van de geur van het kruid mag natuurlijk wel. Over cumarine kan je meer lezen op de site van het Voedingscentrum.

Geef een reactie