Eetbare onkruiden, deel 2

Naast de eetbare onkruiden, uit de blog van vorige week, zijn er nog veel meer onkruiden die de moeite waard zijn. De eetbare onkruiden zijn vaak doodgewone planten in het veld, langs de weg en in de tuin. Ze geven extra smaak aan de maaltijd en zijn ook nog super gezond. Dat komt omdat deze planten in hun eigen tempo groeien. Niet extra snel zoals veel commercieel gekweekte groenten die met behulp van (kunst-)mest, pesticiden en veel water zo snel mogelijk moeten groeien. Door dat snelle groeien bevatten die planten vaak weinig smaak en voedingswaarde.  

Helaas is het niet zo dat alle in het wild groeiende planten gezond zijn. Er bestaan ook minder smakelijke of zelfs giftige planten. Daarom nu nog vijf stuks eetbare onkruiden die eenvoudig te herkennen zijn.

Makkelijk herkenbare eetbare onkruiden

Vogelmuur

vogelmuur

Vogelmuur is een klein onopvallend kruipend plantje en heeft witte stervormige bloemen. Het is een onuitroeibaar onkruid. Dat is een geluk want het kruid is een topper. De bladeren zijn heerlijk in een salade, stamppot. Gekookt smaken ze een beetje als postelein. Een paar volle handen bladeren toevoegen aan een curry kan ook. Extra handig is dat vogelmuur het hele jaar, behalve als het vriest, te oogsten is. De jonge bladeren zijn het lekkerste. Oude stelen kunnen hard zijn, het is dus beter die te verwijderen.

Wilde melde

wilde melde

Melde komt algemeen voor langs de weg, op akkers en in de tuin. Het is een snelgroeiende plant met onopvallende bloemen. De bloemen zijn slechts groenige trosjes aan het eind van de stengel. Melde is te herkennen aan de driehoekige bladeren die bij aanraking bedekt lijken te zijn met een vleugje witachtig poeder. Het behoort tot een groep planten die samen de ganzevoetfamilie worden genoemd. ook de andere leden van deze plantenfamilie zijn te eten, De planten werden al in de prehistorie verzameld als voedsel.. Melde bevat een hoog gehalte aan vitamine C, super gezond dus. Het is in de keuken te gebruiken als een vervanger voor spinazie. In soep, ovenschotel of in diverse groentemengsels laat melde zich goed combineren. Ook hier zijn bij oudere planten de stengels minder lekker.

De tuinvariëteit van melde wordt nog steeds als een spinazieachtige groente gekweekt. In mijn moestuin heb ik de roodbladige variant gezaaid. Het zaaien was slechts éénmaal nodig. De jaren daarop kwamen de nieuwe zaailingen op de meest onverwachte plekken terug.

Smeerwortel

smeerwortel

Smeerwortel groeit het liefst op vochtige plekken bijvoorbeeld langs een sloot. Maar is ook te vinden gewoon langs de weg, in weides of in de tuin. Smeerwortel is nuttig de insecten maar ook goed te gebruiken in de keuken. De bladeren kunnen als spinazie in de soep kort worden meegekookt. Of combineer de geroerbakte bladeren in courgette- of pompoen gerechten. Om te eten zijn, zoals bij de meeste onkruiden, de jonge bladeren het lekkerst. Wanneer je een smeerwortel plant in de tuin hebt kan je ook later in het groetseizoen jonge bladeren krijgen. Snij dan net boven de grond de oude bladeren af en na verloop van tijd zullen nieuwe bladeren verschijnen. Dat is de kracht van smeerwortel. Eenmaal in de tuin is het moeilijk van deze plant af te raken. Uit ieder stukje wortel zal een nieuwe plant worden. Gewoon lekker van eten dus.

Weegbree

smalbladige weegbree

Nog zo’n prachtig plant die een plek tussen de eetbare onkruiden verdient. Er zijn twee soorten, de  smalle weegbree en grote weegbree. Het zijn beide planten waarbij de bladeren in een rozet staan. Dat wil zeggen dat de bladeren op één plek uit de grond komen. De smalle weegbree met smalle langwerpige bladeren en de grote weegbree met ronde eivormige. De bloemen zijn een soort aren en bruinig. De bladeren zijn eetbaar maar zijn nogal bitter. Dertig minuten in warm zout water laat de bittere smaak voor het grootste deel verdwijnen. Afgekoeld en uitgelekt en in stukjes gesneden kunnen de bladeren aan een salade worden toegevoegd. Kruidenkaas wordt spannend met wat weegbree. Ook lekker is het toevoegen van wat bladerreepjes aan bijvoorbeeld een linzenschotel.

Eetbare onkruiden, als laatste Look-zonder-look

Look-zonder-look is een algemene plant die het liefst groeit heggen, muren en langs bosranden. Misschien op dit moment iets minder want de droogte van de afgelopen weken heeft veel planten doen verdorren. Ik kon er ook geen foto meer van maken daarom hier een link om de plant te bekijken. Gelukkig is dit een plant die heel duidelijk te herkennen is. Wrijf maar over het blad en er komt opeens de geur van ui. Door die uiengeur zijn de bladeren fijngesneden lekker in een salade of in andere gerechten als vervanging van bieslook.

Geef een reactie