Eetbare bloemen in de tuin

Heb je een tuin of ken je iemand met een tuin dan kan je eenvoudig eetbare bloemen vinden. Eetbare bloemen in de tuin zijn misschien wel makkelijker te herkennen dan wilde. De meeste tuineigenaren weten van veel planten in hun tuin wel de naam. Of de bloemen eetbaar zijn is misschien niet altijd bekend. Met de bloemen in de tuin kan je net als met de wilde bloemen maaltijden versieren, bloemige suiker, zout of azijn maken of gebruiken in een thee.

Het fijne van eetbare bloemen in de tuin is dat je zeker weet dat er absoluut geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Tenminste, ik ga er van uit dat je niet zo’n tuineigenaar bent die ieder beestje of schimmel met chemische goedjes te lijf gaat. In ieder geval moet je nooit gekocht bloemen gebruiken tenzij je zeker weet dat ze biologisch geteeld zijn.

Eetbare bloemen in de tuin, welke zijn dat dan?

daglelie, oost-indische kers, dahlia, stokroos
daglelie, oost-indische kers, dahlia, stokroos

Een groot deel van het jaar zijn er eetbare bloemen in de tuin te vinden. Het begint al in de lente met de sleutelbloem, vergeet-mij-nietje en viooltjes. Vanaf mei komen de goudsbloemen, lupine, margriet en juffertje-in-het-groen, klaproos. Juni is met stip de maand dat er rozen bloeien maar ook papaver, kaasjeskruid en stokroos zal je al aantreffen. In de zomer zullen er heel veel bloemen geoogst kunnen worden, afrikaanje, oost-indische kers, zinnea, korenbloem, gladiool, daglelie, leeuwenbek, dahlia en aster. Veel van deze bloemen zullen doorgaan tot ver in de herfst. Alle bloemen zijn geheel te eten, alleen van de papaver is het beter alleen de blaadjes te gebruiken en niet te veel te eten.

zinnea, afrikaantje, zonnebloem, cosmea
zinnea, afrikaantje, zonnebloem, cosmea

Meer eetbare bloemen in de tuin.

Andere eetbare bloemen in de tuin zijn de bloemen van keukenkruiden. Meestal gebruik je van die planten de aromatische bladeren maar de bloemen zijn ook heel goed te gebruiken. De bloemen van bieslook, komkommerkruid, salie, marjolein en rozemarijn zijn allemaal kleurrijk en smaakvol.

Eetbare zaden

Een aantal planten geven als toegift zaden die in de keuken kunnen worden gebruikt. Maanzaad zijn gewoon de zaden van papaver bloemen en kan worden gebruikt in diverse baksels. Nigella zaad zijn de zaden van juffertje-in-het-groen. Het wordt ook wel zwarte komijn genoemd en in Aziatische gerechten gebruikt. Ook de zaden van oost-indische kers zijn eetbaar. Doe de gedroogde zaden in een pepermolen en gebruik wat gemalen zaad als een pittig accent op een salade.  Ingelegd in het zuur zijn het een soort kappertjes.

Recept kappertjes van oost-indische kers zaden

zaden oost-indische kers

Verzamel de groene, nog zachte zaden. Laat de zaden na het wassen indrogen. Dit gaat eenvoudig door de zaden 2 à 3 dagen in de zon te laten liggen. Vervolgens de zaden in een schoon potje doen eventueel met wat kruiden. Als kruid kan je dragon, kruidnagel, laurier of peperkorrels gebruiken. Giet zoveel azijn op de zaden dat alles onderstaat. Sluit het potje, na een maand zijn de zaden eetbaar.

kappertjes van oost-indische kers zaden

Geef een reactie