De kiemplanten komen op, wat nu?

kiemplanten van erwt

De kiemplanten komen op, er komen groene puntjes uit de aarde naar boven. Nu komen snel de eerste blaadjes. Deze blaadjes worden de kiemblaadjes genoemd. Het is nu belangrijk dat de planten, naast regelmatig water, ook veel daglicht krijgen. Een gewone lamp telt niet tenzij je een speciale daglichtlamp hebt. Dus zet de potjes in de vensterbank maar let op felle zon wordt niet gewaardeerd. Na de kiemblaadjes komen de eerste echte blaadjes. Tussen het verschijnen van de kiemblaadjes en de echte blaadjes kan wel 10 dagen zitten. En dan wordt het tijd om de kiemplanten te verspenen.

Kiemplanten verspenen , hoe doe je dat?

De plantjes moeten verspeend worden. Dat is nodig omdat de planten anders wanneer ze groter worden elkaar in de weg gaan zitten. Omdat de planten nu nog teer zijn, haal je heel voorzichtig de kiemplanten uit het zaaibakje. Ik gebruik de achterkant van een theelepeltje om de plantjes uit de aarde te los te maken. Het plantje kan nu, in een grotere pot gevuld met potgrond gezet worden waar het uit kan groeien tot een grote plant. Eventueel kan je na een aantal weken de planten nogmaals een grotere pot geven.

Wat moet je doen na het verspenen?

Een deel van de planten kunnen naar buiten. Aan de buitentemperatuur, het zonlicht en de harde wind zijn de planten nog niet gewend. Zij moeten wennen aan de nieuwe situatie. Dit proces heet afharden en dat gebeurt stap voor stap. Eerst een paar dagen overdag op een beschutte plek uit de felle zon. Pas daarna blijven de planten ook ‘s nachts buiten.

Een ander deel van de planten zoals bonen, courgettes, pompoen, tomaten en pepers kunnen pas half mei naar buiten wanneer er echt geen nachtvorst meer is, want daar kunnen ze niet tegen. Als het goed is staat dat vermeld op het zakje waar de zaadjes inzaten.

Hoe de kiemplanten nu verder verzorgen?

Alle potten gevuld en een plekje gegeven? Dan begint het liefdevol verzorgen. Erwten en sommige bonen willen klimmen en hebben dus een paar takken of een rekje nodig om tegenaan te groeien. Tomaten kunnen ook heel hoog worden en hebben vaak ook wat steun nodig. Op tijd water geven is natuurlijk een must en om de 8 weken de planten plantenvoeding geven.

De vierkante meter tuin kan handig zijn

Heb je een groot balkon of zelfs een terras dan kan de vierkante meter tuin een handige oplossing zijn. De planten worden dan gekweekt in een houten bak van 1,20 x 1,20 meter (is dus eigenlijk iets meer dan een vierkante meter). De bak is weer onderverdeeld in 9 vakken. In de vakken worden per vak de verschillende groenten geplant. Er ontstaat zo een overzichtelijk minituintje. De vierkante meter moestuin is vooral door Jelle Medema een succes geworden. Hij heeft het idee opgedaan uit het boek Square Foot Gardening van Mel Bartholomew. Voor dit type moestuin is inmiddels van alles te koop, de bakken, speciale aarde mengsels. Toen ik vorige maand bij de Welkoop was om kippenvoer te kopen zag ik daar allerlei materiaal voor die vierkante meter tuin te koop. Zelfs een soort tentjes die over de bakken passen en zo insecten weghouden.

Ben je nog niet begonnen? Lees dan nog even de blog van vorige week. Of maak het je heel makkelijk. Zoek een paar aardappelen die uitlopen. Neem een zak aarde, zet die rechtop en plant boen in de opengemaakte zak, Nu en dan water geven en over een paar maanden kan je oogsten.

kiemende aardappel

2 thoughts on “De kiemplanten komen op, wat nu?

  1. Pingback: Zelf plantenpotjes maken van papier. - Kooi & Co

  2. Pingback: Tomaten kweken voor beginners - Kooi & Co

Geef een reactie