Textiel met gratis gif

textiel winkel

Koop je textiel dan krijg je gratis gif erbij. Dit komt omdat bij het produceren van textiel veel chemische stoffen worden gebruikt. Bij de verschillende fabricageprocessen van textiel zoals het garen spinnen, het bleken, het verven en fixeren, worden veel chemische stoffen gebruikt. Aan het textiel zelf worden vaak brandvertragers  toegevoegd. Tijdens het transport en opslag van het textiel worden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dat alles is natuurlijk heel slecht voor het milieu en voor de gezondheid van de arbeiders die met de materialen moeten werken maar…..

… het is ook slecht voor jou! Want weet je dat veel van die chemische stoffen nog steeds in de kleding zijn te vinden wanneer ze in de winkel hangen. Koop je en leuk shirtje dan krijg je er gratis een portie ongezond gif bij.

Drie jaar geleden onderzocht Greenpeace een groot aantal kledingstukken uit diverse landen. Het bleek dat alle soorten kleding, van goedkope kleding tot dure merkkleding, schadelijke stoffen bevatten.

textiel groenblauw

Vorig jaar is een rapport verschenen van een Zweedse onderzoekster, Giovanna Luongo, waarin zij het onderzoek beschrijft naar chemische stoffen in textiel. Luongo heeft aangetoond welke stoffen precies in textiel zitten en bekeken of deze stoffen tijdens het wassen verdwijnen. Het goede nieuws is dat een deel van de stoffen inderdaad snel verdwijnen na een aantal wasbeurten. Nou ja, goed nieuws, de stoffen komen dan natuurlijk wel in het oppervlakte water terecht. Een ander deel van de stoffen blijven ook na wassen lang in het textiel aanwezig.

Dat is zorgelijk omdat die stoffen huidaandoeningen kunnen veroorzaken en in hoge concentratie hormoonverstorende werking kunnen hebben of zelfs kankerverwekkend zijn. Die hoge concentraties zullen niet snel bereikt worden tenzij je iedere dag een nieuw gekocht shirtje aantrekt. Als gewone consument kom je niet snel met te hoge concentratie schadelijke stoffen in aanraking. Toch wil je het liefst dat die stoffen helemaal niet in je kleding zitten.

textiel rood

De hoeveelheid schadelijke stoffen is niet in ieder soort textiel even erg. Zo bevat polyester en andere synthetische stoffen veel meer vervelende stoffen dan katoen. Niet gek als je bedenkt dat synthetische stoffen, omdat ze makkelijk brandbaar zijn, met brandvertragers worden behandeld. Echter wanneer je denkt dat je met biologisch katoen altijd goed zit, helaas dan heb je het mis. Ook biologische katoen bevat soms vervelende stoffen. Dit komt omdat de textielindustrie, met name die voor kleding, bestaat uit heel veel  deelprocessen. De verschillende processen kunnen over de hele aardbol plaatsvinden. Zo kan katoen dat biologisch geteeld is op een andere locatie op een slechte manier geverfd worden. Het blijkt wel dat er nog heel wat verbeterd kan worden in de textielindustrie.

textiel blauw

In ieder geval moeten we alle nieuw gekochte kleding goed wassen voor we het gaan dragen. En dat geldt zeker voor kinderkleding. Voor kleding die in contact komt met je huid is een paar keer wassen geen gek idee.

Daarnaast is er heel wat voor te zeggen om langer met je kleding te doen. Koop niet steeds iets nieuws te kopen of kijk eens wat vaker bij de kringloop. Dat is zeker duurzaam voor jou en het milieu.

1 thought on “Textiel met gratis gif

  1. Pingback: Waarom ik nieuwe kleren eerst was | resaarcle

Geef een reactie