Weer een geval van onnodig plastic gebruik

 

20160305_133410Weer een geval van onnodig plastic gebruik. Eind december schreef ik een post over het meest onnodige stukje plastic ooit. Een stuk totaal overbodig plastic dat zonder probleem weggelaten kan worden. Dat het nog erger kan geloof je bijna niet maar nu kwam ik toch iets tegen dat ook hoog kan scoren. Jammer dat er geen wedstrijd voor bestaat.

Ik kreeg een glazen pot met hyacinten in knop cadeau. Vanzelfsprekend was ik daar heel blij mee. Het is altijd vrolijk om in het voorjaar zo de lente in huis te halen. Natuurlijk was alles in meters cellofaan en met due gangbare gekleurde plastic linten ingepakt. Dat is al niet echt nodig maar het kan nog erger. Tussen de bollen waren blauwe korreltjes zichtbaar. Korrels van plastic, hoe komt een bloemist op zo’n raar idee. Ja, het was inderdaad een mooie kleurencombinatie: blauwe plastic korreltjes verstopt tussen de paars kleurige bollen en het groene mos. Maar de hyacinten bleven miezerig van stuk.

2016-03-28 17.02.29

Plastic is een nare stof omdat het sterk vervuilend is, denk maar aan de ‘plastic soup’. Daarnaast zitten er veel voor mens en dier slechte chemische stoffen in. Plastic staat stijf van verharders zoals Bisphenol A (BPA) of is juist zacht door grote hoeveelheden pfthalaten. Dit zijn stoffen waar we al veel te vaak mee in aanraking komen omdat ze in allerlei producten van plastic maar ook in kleding en cosmetica zitten. Er komen steeds meer aanwijzingen dat deze stoffen een hormoonverstorende werking hebben. Het is onmogelijk en ook niet nodig om al deze stoffen uit de weg te gaan. Gelukkig komen ze vaak in een zeer lage dosis voor. Echter onschuldig zijn deze stoffen niet. Laten we dus alleen de hoog nodige plastic producten gebruiken, die waar we echt niet zonder kunnen. Daar horen plastic korreltjes tussen bloembollen echt niet bij.

20160328_165505

Toen de bollen uitgebloeid waren konden ze niet eens direct de compostbak in. Ik ben ruim een half uur bezig geweest om met een pincet alle korrels te verzamelen. Die korrels gaan bij het plastic afval. Intussen staan ze nog even mooi te wezen in een glaasje op mijn bureau, want mooi van kleur dat zijn ze zeker.

2 thoughts on “Weer een geval van onnodig plastic gebruik

Geef een reactie