Plastic verpakkingen

plastic in huisDe hele dag komen we met plastic in aanraking. Het begint ’s morgens in de badkamer  de tube tandpasta, deoroller en bodylotion, bij het ontbijt plastic deksel van de pindakaaspot en de verpakking om de kaas, de fles afwasmiddel. Zo gaat het de hele dag door. We kunnen ook niet meer zonder. Kijk maar eens om je heen en probeer je voor te stellen dat al die plastic producten van een ander materiaal gemaakt zouden zijn. Soms is dat ook helemaal niet handig. Een glazen fles met shampoo kan kapot vallen op de douchevloer. Dat heb ik één keer meegemaakt en is een nare ervaring, kan ik je verzekeren.

Dat plastic een materiaal is dat zeer slecht is voor het milieu, is zo langzamerhand wel duidelijk. Er verschijnen ook steeds meer berichten dat al het plastic ook niet zo gezond is. Op babyspeentjes, drinkflesjes en speeltjes staat vaak dat ze geen weekmaker bevatten. Maar hoe zit het dan met het plastic van ons flesje water of wat om ons eten zit?

Om het extra moeilijk te maken zijn er verschillende soorten plastic. De ene soort is wat veiliger dan de andere  Wanneer je goed zoekt zie je op het plastic product vaak een symbool staan, een soort driehoekje met een cijfer erin of ernaast en een letterafkorting eronder. Aan dit coderingssysteem kan je zien om welk soort plastic het gaat.

plastic symbolen Helaas wordt het de consument niet eenvoudig gemaakt om de soorten plastics te herkennen. Als er al een symbool te vinden is, is het ook nog uitermate klein. Eigenlijk kan je niet zonder vergrootglas boodschappen doen.Daarom hieronder nog een schema van de verschillende symbolen:Recycling symbol for different types of plastic materialIn het onderstaande lijstje zie je om welk soort plastic het gaat:

  • code 1-PET, polyethyleentereftalaat is tamelijk veilig. De meeste water- en frisdrank worden hiervan gemaakt.
  • code 2-HDPE, hoge dichtheid polyethyleen, in gebruik waarschijnlijk veilig en is gemakkelijk te recyclen. Dit materiaal wordt gebruikt voor flessen voor shampoo, schoonmaakmiddelen, plastic tassen en soms speelgoed, voor plastic containers en buizen.
  • code 3-PVC, polyvinyl chloride is een minder prettig soort plastic en kan maar beter vermeden worden. Bij de productie komt het giftige dioxine vrij daarnaast worden vaak weekmakers toegepast. Het is te herkennen aan de sterke geur. Luchtbedden, opblaasboten en zwembandjes kunnen van PVC gemaakt zijn.
  • code 4-LDPE, lage dichtheid polyethyleen waarschijnlijk veilig. Het is een zacht soort plastic en wordt gebruikt voor plastic tasjes en huishoudfolie
  • code 5-PP, polypropeen  ook deze soort wordt gezien als veilig. Het is een hard soort plastic, veel producten voor in de keuken zijn van PP gemaakt, maar ook plastic meubelen, jerrycans, auto onderdelen, sluitingen van flessen.
  • code 6-PS, polystyreen, dit soort kan beter vermeden worden vanwege het mogelijk lekken van styreen. Wordt gebruikt voor wegwerpbekers, hamburger- en frietbakjes, vleeswarenschaaltjes en die piepschuimblokken die ter bescherming om apparaten zitten wanneer je die koopt.
  • En dan is er nog code 7, dit is een verzamelgroep. Bevat ondermeer het uiterst slechte PC (polycarbonaat), PU (polyurethaan) maar ook bioplastics.

Veilig betekent dat we met de kennis van nu geen directe problemen voor de gezondheid te verwachten zijn. Maar realiseer je dat nog lang niet alles bekend is. Wanneer je de code niet kan achterhalen probeer dan in ieder geval het contact van het plastic met je huid of met je eten te vermijden.

Je kunt proberen in je eigen keuken op safe te spelen. Probeer zoveel mogelijk plastic producten te vervangen door glazen of rvs. Vervang de plastic zeef door één van metaal. Plastic kommen zijn ook eenvoudig te vervangen door aardewerk, glas of rvs.

Warm voedsel of hete drank in plastic kan je maar beter vermijden. Door de warmte kunnen er meer chemische stoffen uit het plastic vrijkomen. Denk ook aan je waterflesje, laat die niet in de zon liggen! Beter is om voor een metalen fles te kiezen. En kies bij de producten die je koopt zoveel mogelijk voor verpakkingen zonder plastic. Dat is nog een hele klus en het gewicht van de boodschappen wordt een stuk zwaarder. Maar bedenk: minder plastic gebruiken is beter voor onze gezondheid en voor het milieu. Dubbele winst dus!

Geef een reactie