Plastic verpakking voor voedsel, liever niet.

Waarom plastic verpakking voor voedsel geen goed idee is.

 

plastic verpakking voo voedselPlastic verpakking en voedsel is een ongelukkige combi. In de vorige post schreef ik al dat plastic niet zo onschuldig is omdat plastic hormoonverstorende stoffen bevat. Om plastic hard te maken wordt bisphenol A (BPA) gebruikt. Phthalaten worden gebruikt om juist een zacht soort plastic te krijgen. Beide stoffen hebben een hormoonverstorende werking. Het is inmiddels duidelijk dat deze stoffen uit het plastic kunnen lekken. Wanneer voedsel is ingepakt in plastic kan het besmet raken met de hormoonverstorende stoffen. Een ongewenste situatie dus.

Hormoonverstorende stoffen wat zijn dat?

Hormoonverstorende stoffen lijken op de hormonen die we in ons lijf hebben. Wanneer we verstorende stoffen binnen krijgen kunnen ze ons hele hormonale systeem in de war gooien. Dat kan nare gevolgen hebben omdat hormonen allerlei belangrijke functies in ons lichaam aansturen. Hormonen hebben invloed op processen zoals de groei of de rijping van geslachtscellen. Ze hebben ook invloed op processen zoals het op peil houden van de bloeddruk, stofwisseling en zelfs op het gedrag en emoties. Dus wanneer een lichaam wordt blootgesteld aan hormoonverstorende stoffen dan is het mogelijk dat heel wat processen slecht verlopen en daardoor kunnen er problemen ontstaan.

plastic verpakking voor voedsel

BPA en phthalaten zit niet alleen in plastic we krijgen ze ook op andere manieren binnen. Daarnaast zijn het niet de enige hormoonverstorende stoffen waarmee we in aanraking komen. Er zijn er nog veel meer, ze zitten in bestrijdingsmiddelen, brandvertragers, luchtverfrissers, huisstof, schoonmaakmiddelen en cosmetica. Heel veel verschillende soorten foute stoffen in heel veel verschillende producten waar wij mee in aanraking komen. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) had het in 2013 al over een mondiaal gevaar dat ons bedreigt. Dat er nog steeds geen strengere regels zijn komt voor een groot deel door een sterke lobby van diverse chemische bedrijven zoals Bayer en BASF. Bedrijven die miljarden verdienen aan al die chemische stoffen.

deksels, cupjes, binnenkant melkpak, allemaal van plastic

 

Daarnaast is het niet eenvoudig om zomaar een stof per direct te verbieden. Voor sommige stoffen zijn er geen geschikte alternatieven. Neem nu het BPA in plastic, dat is moeilijk te vervangen. Er zijn wel producten waar met grote letters BPA free op staat, dat lijkt dan een veilig product maar niets is minder waar. Het bisphenol A is dan vervangen door bisphenol S (BPS) of bisphenol F en deze stoffen zijn net zo slecht, zoals wetenschappelijke studies inmiddels laten zien.

Wat kan je zelf doen?

Als consument kan je zelf ook wat doen. Alle hormoonverstorende stoffen uit de weg gaan is onmogelijk maar je kan wel proberen er minder van binnen te krijgen. Iets wat je zelf in de hand hebt is om zo min mogelijk voedsel te eten dat met plastic in aanraking is geweest.

glazen pot met restje in koelkast

 • Koop daarom zoveel mogelijk voedsel onverpakt of verpakt in papier of glas. Zelfs blikjes van aluminium en kartonnen drinkverpakkingen zijn met plastic gecoat dus die kan je ook beter mijden.
 • Bewaar restjes in de koelkast zo min mogelijk in plastic bakjes. Gebruik stenen, glazen of metalen kommetjes en dek deze af met een schoteltje. Gebruik liever ook geen plastic vershoudfolie.
 • Invriezen gaat ook in glazen potten. Gebruik bijvoorbeeld weckpotten of jampotten. Zorg wel dat je de pot niet helemaal tot de rand vult. Het eten zal iets uitzet door het bevriezen en daardoor kan een (te) volle pot knappen.
 • Gebruik liever geen plastic kommen om beslag in te maken. Door het mixen kunnen onzichtbaar kleine deeltjes in je beslag komen.
 • Gebruik zeker een glazen of stenen kom wanneer je iets opwarmt in de magnetron.
 • Gebruik geen plastic snijplanken.
 • Gebruik liever geen plastic spatel of roerspaan.
 • Wees vooral voorzichtig met babyflesjes, gebruik zoveel mogelijk glas.
 • Wen kleine kinderen zo snel mogelijk aan stenen bordjes, kommetjes en bekers. Dat is breekbaar maar er zijn ook bordjes van gehard glas.
 • Gebruik geen plastic rietjes, dat is nergens voor nodig.

bakje met restje eten in koelkast, afgedekt met een schoteltje

Het begint dus in de winkel met wat je voor eten koopt maar je kunt meer doen. Bekijk je keuken inventaris maar eens kritisch. Er zijn vast heel veel dingen die je zelf in je keuken kan aanpakken. Niet alles ineens maar vervang nu en dan iets. En als je toch bezig bent denk ook eens aan aan het vervangen van je pannen met anti-aanbaklaag door keramische of (giet)ijzeren. Anti-aanbakpannen bevatten PFOA en dat is ook een hormoonverstorende stof. Weg ermee en dan kan die plastic roerspaan zeker weg.

soep bevroren in glazen flessen

Natuurlijk is het moeilijk, bijna onmogelijk zelfs, om helemaal geen plastic te gebruiken. Er zijn producten die alleen in een plastic verpakking verkocht worden. Soms is het ook gewoon handiger.Je lunch in een glazen pot meenemen gaat nu eenmaal niet altijd. Een metalen lunchtrommel is natuurlijk wel een prima oplossing. Net zoals een roestvrij stalen waterfles. Wist je trouwens dat plastic waterflesjes behalve slecht voor het milieu ook voor jou extra slecht zijn? Dat komt omdat die waterflesjes vaak in de zon liggen. Juist dan komen er nog meer chemische stoffen uit het plastic in het water.

Het is zeker de moeite waard om minder plastic te gebruiken in combinatie met je voedsel. Je krijgt zo minder hormoonverstorende stoffen binnen. Alles wat je aan ongezonde stoffen minder binnen krijgt is per definitie gezonder. Dat het ook nog beter is voor het milieu maakt het alleen maar mooier toch?

3 thoughts on “Plastic verpakking voor voedsel, liever niet.

 1. Ik weet dit allemaal en toch vind ik het elke keer als ik hierover lees onvoorstelbaar dat ons eten nog blootgesteld mag worden aan die stoffen. Ik ben ook langzaamaan alles aan het vervangen door plasticvrije alternatieven.

  • Je hebt helemaal gelijk. Voorlopig moeten wij als consument maar zelf maatregelen treffen en waar mogelijk kiezen voor plasticvrije producten. Dat is best nog een karwei merk ik iedere keer weer. Succes ermee!

 2. Pingback: Eet minder uit blik dan eet je minder Bisfenol A - Kooi & Co

Geef een reactie