Onnodig plastic: de winnaar is….

In deze tijd van het jaar ontkom je niet aan terugblikken, samenstellen van die populariteitslijstjes en het maken van goede voornemens. Ook zijn er in deze tijd extra veel prijsvragen en puzzels. Daarom zie je hieronder een foto van het meest onnodige stukje plastic ooit. Wat is het? Probeer het te raden. Een kleine tip het is ongeveer 11 cm hoog, de diameter van het ronde uiteinde is zo’n 6,5 cm. Aan het eind van deze post zal ik het verklappen wat het is.

2015-12-29_10.39.41

Een kleine terugblik

Een terugblik na 9 maanden van (bijna) ieder week een post. Wat was de beste, leukste, interessantste of slechtste? Dat zijn vragen die ik niet makkelijk kan beantwoorden. Ik kan alleen maar afgaan op de cijfers die laten zien hoe vaak de blog is bekeken en de reacties die ik krijg.

Het is duidelijk dat de post over mijn IJslandse trui het meest is bekeken, net als de andere DIY berichten. Binnenkort zal ik over de IJslandse trui nog een vervolg schrijven. Ook de echte informatieve berichten over plastic of over chemische stoffen in cosmetica of andere producten waren erg populair.

Natuurlijk zat er ook nu en dan een wat slechtere post tussen. Ik had dan gewoon wat minder inspiratie of te druk met allerlei andere spannende zaken. Het valt me trouwens tegen hoeveel tijd het kost om een idee uit te werken, foto’s of illustraties te maken en het in een korte post samen te vatten. Tegelijk is het ook enorm leuk om diep in een bepaald onderwerp te duiken. In ieder geval heb ik er veel van geleerd.

2015-12-29_11.00.19Wat ben ik zelf anders gaan doen ?

Met al die extra kennis ben ik zelf nog veel duurzamer gaan leven. Ik ben kritisch met wat en waar ik iets koop. Echter, ik ga ook heel vaak in de fout. Zeker wanneer ik, na een dag werken, snel nog boodschappen moet doen. Het is dan heel verleidelijk om gewoon langs de supermarkt te fietsen. En probeer dan maar eens zonder plastic verpakkingen thuis te komen. Zo zijn alle gesneden groenten in plastic verpakt. Die koop ik niet meer. Ik snij nu alles zelf, wat wel veel meer tijd kost. Helaas blijven er nog genoeg producten over die ik niet zonder plastic verpakking kan kopen. Natuurlijk zorg ik wel dat al het plastic goed gescheiden wordt weggegooid, het gewone plastic in de plastic recyclebak en biologisch afbreekbaar plastic in de GFTbak. Zo komt het in ieder geval niet in het milieu terecht.

Ik ben ook bewust aan het consuminderen. Ik koop niet meer van die zogenaamde hebbedingetjes en dat voelt helemaal niet als een gemis. Ik ben ook veel minder kleren gaan kopen. Ik trek gewoon nog eens het zelfde aan of ik vermaak iets. Zeg nou zelf, hoe vaak weet jij nog wat iemand anders aan had bij een bepaalde gelegenheid? Ik koop pas weer wat nieuws wanneer iets anders versleten is. En dan probeer ik iets te kopen dat gemaakt is van duurzame materialen.

Verder koop ik vrijwel alleen nog maar biologisch eten. Ik weet wel dat de niet-biologische producten veilig zijn voor de mens maar voor het milieu is dat helaas niet het geval. Als we het milieu niet willen verpesten moeten de pesticiden de wereld uit.

Ik kweek een deel van het fruit en groenten zelf in de tuin rond mijn huis. Dan weet ik zeker dat het biologisch is en daarnaast is zo minder verpakking en transport nodig. De afgelopen jaren heb ik zo al heel wat zelf gekweekte groenten op mijn bord gehad. Maar een kleine tuin levert niet zo veel op daarom heb ik sinds enkele weken een echte volkstuin. Op dit moment kan ik nog niet veel doen maar een stapel tuinboeken en catalogi voor zaden en pootgoed ligt onder handbereik. Nog een paar weken en het seizoen breekt los. Ik zal het komend jaar er vast van tijd tot tijd over schrijven.

start tuinVoornemens voor het komend jaar.

Ik ga zeker door met duurzaam leven.  Zo moeilijk is het niet,het kost wel wat meer inspanning en tijd. Ik noemde het hierboven al. Groenten snijden kost tijd. Het om fietsen naar ecowinkels kost extra tijd. Zelf kleren naaien of breien kost tijd. En dan komt nu ook nog het extra werken op de volkstuin erbij. Ik ben bang dat ik het komend jaar de frequentie van 1 post per week niet altijd kan nakomen. Zeker als het tuinseizoen op gang komt, zal er te weinig tijd zijn om wekelijks iets te posten. In ieder geval ga ik proberen om de week iets posten. Het wordt dus een 14-daagse post. Nu en dan zal er heus wel één extra post tussendoor verschijnen. Je kunt je altijd aanmelden dan krijg je melding wanneer er een post verschijnt en mis je er geen één.

En dan nu: onnodig plastic: de winnaar is….

Dit rare groene stukje onnodig plastic trof ik aan in een potje augurken. Je kunt hiermee de augurken uit het potje omhoog kan trekken. Volkomen nutteloos want hoe moeilijk is het om een vork te pakken en zo de augurken te pakken. Het enige wat ik kan bedenken is dat het voor de stiekeme snacker handig is. Staand voor de koelkast gauw wat augurken naar binnen werken.

 

8 thoughts on “Onnodig plastic: de winnaar is….

 1. Sinds ik kooi & co volg ben ik anders met het leven van alle dag omgegaan. Eigenlijk wel eerder, de wil was al latent aanwezig maar kreeg een extra duwtje.
  Als ik van de supermarkt thuiskom en het gekochte ga bereiden of opbergen schrik ik van de bergen plastic die ik overhoud. Werkelijk alles is met plastic omhuld. De groente snijd ik al een tijd zelf en vleeswaren koop ik nauwelijks meer. Vlees koop ik op de biologische markt die elke vrijdag vrijwel bij mij voor de deur staat. Ik neem al vrij lang geen plastic tasjes in winkels.
  ook in italie heb ik veel geleerd op dit gebied. Onze vrienden hebben een biologische groentetuin en bakken zelf brood. Er wordt vrijwel niets weggegooid, afval gaat naar de kippen en brandbaar afval gaat in de “stufa”houtkachel waarop je kookt.
  Ten aanzien van kleding ben ik nooit een grote spender geweest. Heb echter wel miskopen gedaan in het verleden waar ik veel last van heb gehad. Resultaat hiervan is tien keer goed nadenken of het wel nodig is het beoogde kledingstuk aan te schaffen. Negen van de tien keer kom ik uit op neen.
  Ik kom ook steeds minder in de stad. Neem nou de bijenkorf met Gucci en Vuitton – het is mijn bijenkorf niet meer waar ik vroeger zo dol op was.

  • Fijn om te lezen dat Kooi&Co je net dat duwtje heeft gegeven om nog duurzamer te leven. Je bent in ieder geval een stuk verder dan de meeste mensen. Probeer het uit te dragen. Allemaal een klein beetje bewuster leven maakt al een heel groot verschil

 2. Ik vind het zo mooi om me door deze post te realiseren dat ik alles wat jij bent gaan doen, ook ben gaan doen, behalve zelf mijn groente verbouwen. Maar dat compenseer ik door gewoon wat vaker bij jullie te komen eten 😉

  Ik ben heel erg benieuwd hoe het nu gaat lopen met het plastic, nu de winkelketens geen tasjes meer mogen uitdelen, zal dat veel verschil gaan maken? Want luie mensen of mensen die toevallig geen tas bij zich hebben, kopen alsnog voor 10 cent makkelijk een tasje, in plaats van dat ze voor de duurzame optie gaan.. Ik ben benieuwd! 🙂

  • Ja die plastic tasjes, ik ben ook benieuwd hoe dat in de praktijk gaat werken. In ieder geval is het een stap in de goede richting.
   Als je het groenten verbouwen in de vingers wilt krijgen kun je natuurlijk altijd eens komen helpen in de tuin.

Geef een reactie