Microplastics in zeezout

zeezout

Dat is even schrikken, het bericht dat er microplastics zijn gevonden in zeezout. Wetenschapper van de Shanghai Universiteit hebben een onderzoek uitgevoerd waarbij ze bekeken hebben of er microplastics aanwezig zijn in zout. Daarvoor hebben zij verschillende zoutmerken afkomstig uit Chinese supermarkten onderzocht. De resultaten verschenen onlangs in het vakblad Environmental Science & Technology. Het blijkt dat in alle zouten microplastics voorkomen. In een kilogram zeezout zitten tussen de 550 en 681 microplastic-deeltjes. Ook meerzout, bergzout en bronzout bevatten microscopisch kleine stukjes plastic maar wel in veel, veel mindere mate.

Nu kun je denken zeezout uit China dat zal ik nooit op mijn bord krijgen. Maar het probleem zal niet alleen bij zeezout verkregen uit de Chinese Zee voorkomen. De kans is heel groot dat al het zeezout verontreinigd is met de kleine stukjes plastic. Het is namelijk bekend dat er grote hoeveelheden microplastics in alle wereldzeeën voorkomen. Vissen, mosselen en andere zeedieren kunnen ook deze plastic deeltjes opnemen. Er zijn al vissen aangetroffen met kleine plastic deeltjes in hun lijf.

Microplastics in zee zijn afkomstig door slijtage van synthetische kleding tijdens het wassen. Daarnaast komen microplastics in zee doordat wij producten gebruiken waaraan microplastic deeltjes worden toegevoegd aan producten, zoals latexverf en cosmetica. Een ander deel van de in het milieu aanwezige microplastics zijn afkomstig van slijtage en het uiteenvallen van grotere stukken plasticafval.

Plastic bevat veel zware metalen, weekmakers en andere giftige chemische stoffen. Wanneer we 5 gram zout per dag eten (bij de meeste mensen is dit meer) dan krijgen we al zo’n 1000 plastic deeltjes per jaar binnen en dat is dan alleen via het zout. Steeds meer vis zal in de toekomst plastic deeltjes bevatten. Door vis te eten krijgen wij het dan ook in ons lijf. Wat dat precies voor risico vormt is nog niet bekend maar echt iets toevoegen aan onze gezondheid zal het zeker niet.

Wat kunnen we er zelf aan doen?

Geen zeezout eten? Dat is niet de oplossing van het probleem. We moeten stoppen met producten te gebruiken waaraan microplastics worden toegevoegd. Goed op de verpakking letten dus. Microplastics staan op de verpakking vermeld als polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) en polyethyleentereftalaat (PET). Daarnaast helpt het om minder kleding van kunstvezels dragen. En natuurlijk altijd plastic op de juiste manier wegdoen. Het beste is om veel minder plastic te gebruiken. Dat valt helemaal niet mee maar probeer het in ieder geval. Bedenk dat alle kleine beetjes helpen!

Wanneer we niets doen zal de hoeveelheid plastic in zee alleen maar toenemen.

Kijk voor meer informatie op de site van de Plastic Soup Foundation of op die van Stchting Noordzee.

2 thoughts on “Microplastics in zeezout

    • Dank je voor je reactie. Wat is het toch jammer dat we er niet op kunnen vertrouwen dat alles wat in de winkel ligt duurzaam voor het milieu is. En natuurlijk gezond voor ons als gebruiker.

Geef een reactie