9 Tips om minder plastic te gebruiken

IMG_20150525_095017Het is niet eenvoudig om al het plastic uit ons leven te bannen. Maar het is wel mogelijk om met een paar eenvoudige handelingen minder plastic te gebruiken. Vooral wanneer het gaat om de zogenaamde wegwerp artikelen, die kunnen met weinig moeite vervangen worden.

Recyclen vermindert wel de hoeveelheid plastic op de vuilnisstortplaats maar er kunnen slechts een paar soorten plastics echt gerecycled worden. En dan kost het recyclen ook nog een veel energie en water en dat is toch uit verhouding wanneer het om afval van producten voor éénmalig gebruik gaat.

Hieronder wat tips die eigenlijk een kleine moeite zijn maar een groot verschil kunnen maken in de hoeveelheid afval.

  1. neem altijd je eigen boodschappentas mee. Weiger al die plastic tasjes.
  2. koop geen water in een fles. We hebben in Nederland uitstekend water uit de kraan. Vul een fles die je vaker kan gebruiken met kraanwater.
  3. koop zoveel mogelijk producten in karton in plaats van plastic. Vaak is bijvoorbeeld rijst in een kartonnen doos of in een plastic zak te koop. Kies dan voor de kartonnen verpakking.
  4. neem zelf je lunch naar school of werk zodat je geen lunch hoeft te kopen die in plastic verpakt is. Gebruik dan wel een lunchbox in plaats van plastic zakjes.
  5. gebruik geen rietjes en roerstokjes.
  6. hergebruik de zakjes voor het afwegen van groenten in de supermarkt of zoek een supermarkt die papieren zakken aanbiedt.
  7. gebruik met cosmetica waaraan kleine deeltjes microplastic zijn toegevoegd. Deze deeltjes worden ook wel microbeads genoemd en zijn op de verpakking te herkennen aan de vermelding polyethylene (PE), polypropylene (PP) en polyethylene terephtalate (PET). Op de site van de Stichting Noordzee is een lijst te vinden over de producten waarin microplastic aanwezig is.
  8. gebruik geen weggooi scheermesje met houder maar kies voor een houder waar de mesjes vervangen kunnen worden.

En dan nummer 9, maar deze laatste tip is misschien meer iets voor de gevorderden: neem een eigen beker mee wanneer je onderweg (bijvoorbeeld op het station) koffie koopt. Veel bekers zijn van polystyreen en zelfs de koffiebekers, die op papieren bekers lijken, hebben meestal een binnenlaag van plastic.

Misschien voel je je voor joker staan wanneer je in de supermarkt je eigen zakje meeneemt maar bedenk dat dit de enige manier is om de producenten duidelijk maken dat we genoeg hebben van al dat onnodige plastic. Wanneer wij met z’n allen al die producten laten liggen gaan de producenten vanzelf nadenken over een oplossing. Zo zijn er al verschillende cosmetica producenten die microplastics uit hun producten bannen. Ook zijn er al een paar winkelketens die stimuleren geen tassen voor éénmalig gebruik te gebruiken.

Geef een reactie