Plastic flesjes geven veel afval, er zijn alternatieven.

Plastic flesjes gevuld met water, wie gebruikt ze niet? Reuze handig om water mee te nemen. Water drinken is gezond en je weet nooit wanneer je dorst krijgt. Daarom lopen we allemaal met flesjes water. Er zijn diverse soorten mineraalwater te koop in handige draagbare flesjes. Meestal zijn dat wegwerp flesjes, die natuurlijk wel voor een enorme berg afval zorgen. In het meest gunstige geval worden ze gerecycled maar wanneer gewoon weggegooid kunnen ze voor enorme problemen zorgen. Gelukkig zijn er ook hervulbare flessen te koop die we zelf met kraanwater kunnen vullen. Kraanwater is net zo goed als mineraal water. Waar moet je op letten wanneer je flessen opnieuw vult?

Plastic flesjes zelf vullen, let op het type flesje.

Wanneer je een leeg waterflesje gebruikt is het belangrijk om te weten uit welk soort plastic het is gemaakt. Er bestaan namelijk veel verschillende soorten plastic, die lang niet allemaal even goed zijn voor onze gezondheid en het milieu. Meestal staat op de onderkant van het flesje een driehoekje met daarin een cijfer of soms alleen een cijfer.  Dit is een code die aangeeft om welk soort plastic het gaat. Vul geen flessen opnieuw die code 1 dragen. Deze flessen zijn gemaakt van polyethyleentereftalaat,(afgekort PET). Deze PET flessen zijn slechts voor éénmalig gebruik gemaakt. Dit soort plastic kan bij hergebruik chemische stoffen loslaten. Flessen met code 2 of 4 zijn wel veilig te gebruiken.

Er zijn ook veel verschillende hervulbare flessen te koop. Zowel van plastic, aluminium, staal en zelfs van glas. Dit soort flessen zijn veilig om steeds opnieuw te vullen.

Plastic flesjes zelf vullen: hou de boel wel goed schoon.

In met water gevulde flesjes kunnen bacteriën, algen en soms schimmels gaan groeien. Iedere keer wanneer je de fles aan je mond zet om te drinken kan het water verontreinigd worden. Bijvoorbeeld via je lippen of vingers wanneer je de opening aanraakt. Als het water dan lange tijd in de fles blijft staan kunnen er toxines van deze micro-organismen ontstaan. Meestal is de verontreiniging van het water onschuldig. Van bacteriën die op je hand of mond groeien zal je niet gauw ziek worden maar een enkele keer kunnen er ook ziekteverwekkers tussen zitten. Dan bestaat de mogelijkheid dat je ziek wordt want de bacteriën zullen zich in het water vermeerderen.Bij normaal gebruik, wanneer je dagelijks het flesje met fris water vult, zal dit niet kunnen gebeuren. Spoel voor het vullen het flesje en het dopje goed met warm water. De fles is dan schoon genoeg. Wanneer je de fles een aantal dagen niet gebruikt zorg dan dat je de de fles droog wegzet. Wanneer dat niet is gelukt maak dan de fles extra goed schoon, hierbij kan een flessenborstel uitkomst bieden. Voor de zekerheid kan je een druppel afwasmiddel toevoegen. Vervolgens goed naspoelen met koud water. De flessen zijn zo weer helemaal spic-and-span.

Ik gebruik zelf een stalen fles, die is sterk en goed schoon te houden. Er groeit sowieso bijna niets in omdat de fles ondoorzichtig is en er komen ook geen krasjes op de flessenhals waar eventueel bacteriën zouden kunnen groeien. Daarnaast de fles goed met kokend water super schoon te houden.

Zelf een flesje vullen met water is dus gezond voor je gezondheid, je portemonnee het milieu. Als dat geen win-win situatie weet ik het niet meer.

1 thought on “Plastic flesjes geven veel afval, er zijn alternatieven.

Geef een reactie