Zuiveringszout is super.

2017-02-20 10.58.02

Zuiveringszout of baking soda heeft behalve bij het bakken nog veel meer toepassingen. Zoals de naam al doet vermoeden heeft het ook zuiverende eigenschappen. Het verfrist en maakt geweldig schoon en dat allemaal op een milieuvriendelijke manier. In plaats van baking soda kan ook vaak gewone huishoudsoda voor het schoonmaken worden gebruikt. Tussen baking soda en huishoudsoda is echter een groot verschil. Wanneer gebruik je nu de één en wanneer de ander. Leer hieronder over die verschillen en waarvoor je het allemaal kan gebruiken.

Het verschil tussen baking soda en huishoudsoda

Baking soda is de Engelse naam voor zuiveringszout. Zuiveringszout of natriumbicarbonaat (NaHC03) zoals de chemische naam is, is het werkzaam bestanddeel van bakpoeder. Daarom heet het dus ook wel baking soda. Het wordt gebruikt als rijsmiddel voor brood en gebak. Maar het kan ook gebruikt worden als opfrisser of schoonmaakmiddel. daarnaast wordt het gebruikt bij het zelf maken van cosmetica zoals deodorant, tandpasta of bruisballen voor in bad.

huishoudsoda

De huishoud- of schoonmaaksoda, wordt ook wel wassoda genoemd naar de Engelse benaming ‘washing soda’. De chemische naam voor huishoudsoda is natriumcarbonaat (Na2C03). Huishoudsoda maakt geweldig schoon maar het is zeker niet geschikt om bij het bakken te gebruiken. Het is ongeveer tweemaal zo sterk als zuiveringszout en het is half zo duur. Je hoeft dus geen rekenwonder te zijn om te begrijpen dat dat het veel goedkoper is om met huishuidsoda schoon te maken. Een nadeel is dat huishoudsoda snel klontert. Vaak is het een grote harde brok die je zelf tot poeder moet fijn wrijven. Daarnaast beschadigt deze soda de huid van je handen veel meer, hoewel je daar geen last van hebt als je  schoonmaakhandschoenengebruikt.

Wat kan je opfrissen met zuiveringszout?

baking soda 2

 • Laat haarborstels of tandenborstels om de 2 weken een nacht weken in een oplossing van een eetlepel zuiveringszout en een kopje warm water. De volgende morgen goed uitspoelen en de borstel is weer fris.
 • Schuursponsje gaan snel vies ruiken. Om ze schoon te krijgen kan je het sponsje 1 nacht laten weken in een oplossing van 2 eetlepels zuiveringszout plus enkele druppels afwasmiddel toegevoegd aan een halve liter warm water. De volgende morgen naspoelen met water en het sponsje kan weer fris gebruikt worden.
 • Om vloerkleden eenvoudig op te frissen kan je ze te bestrooien met zuiveringszout, een kwartier laten inwerken en dan stofzuigen. Het kleed ruikt weer heerlijk fris. In plaats van zuiveringszout kan je in dit geval ook gewone huishoudsoda gebruiken.
 • Om een muffe geur in kasten tegen te gaan kan je een schaaltje of zakje gevuld met een paar eetlepels zuiveringszout plaatsen.
 • Ook de kattenbak ruikt fris met een dun laagje zout over normale kattenbakvulling. Het werkt net zo goed als een dure, geurabsorberende vulling.

Wat kan je schoonmaken met zuiveringszout?

baking soda

 • Aanslag uit een thermoskan verwijder je door een eetlepel zout aan 1 liter water toe te voegen. Nachtje laten intrekken en de volgende morgen met de borstel de kan reinigen.
 • Vlekken in wasgoed kan je behandelen met een papje van 4 eetlepels zout en een eetlepel warm water werkt net zo goed als de vlekkenoplossers die in het waspoederschap staan. Zelfs een t-shirt met transpiratie vlekken krijg je zo schoon. Aan gekleurde vlekken voeg je ook nog wat azijn toe voor het de wasmachine ingaat.
 • Om wijn -en vetvlekken uit het tapijt te halen dep je de vlek eerst met keukenpapier en bestrooit het daarna royaal met zout. Laat het minstens 1 uur intrekken. De vlek wordt door het zout geabsorbeerd en na stofzuigen is deze weg.
 • Om de magnetron te reinigen plaats je 2 eetlepels zout met een kopje water in een schaaltje in de magnetron. Laat de magnetron 2 à 3 minuten op de hoogste stand laten verhitten. Schaaltje eruit halen en met een vochtige doek de magnetron afnemen.
 • Ook bij het schoonmaken van het toilet blijkt zuiveringszout geweldig te werken, ik schreef daar al eens een blogpost over. Strooi een eetlepel baking soda in de pot. Giet hierover een flinke scheut azijn. Let op dit gaat enorm bruisen. Wanneer alles weer rustig is goed borstelen en doorspoelen. Het is wel belangrijk dat de ruimte tijdens het schoonmaken goed wordt geventileerd.

Voor de vlekken in het tapijt en het schoonmaken van de magnetron en het toilet kan je ook gewone huishoudsoda gebruiken.

Zuiveringszout kan je zelfs gebruiken als schoonheidsmiddel.

 • Afgelopen oktober schreef ik in een blogpost dat ik zelf deodorant had gemaakt van baking soda, maizena, kokosolie en cacaoboter. Na maanden gebruik ben ik er nog steeds enthousiast over. Voor mij geen andere deodorant meer.
 • Zelf vind ik het niet echt lekker maar er zijn legio mensen die hun tanden poetsen met zuiveringszout. Zie hier een recept.
 • Bij verlichting van een geïrriteerde huid na het scheren helpt backing soda geweldig. Los 1 eetlepel zout in een kopje water en dep de geïrriteerde huid.
 • Baking soda kan ook gebruikt worden om een lekker gezichtsmasker zelf te maken. Meng hiervoor 1 deel zout met 2 delen havermout en een theelepel honing. Maak het fijn in een vijzel of een blender en breng het op je gezicht aan. Tien minuten laten intrekkken en je hebt een super zacht velletje.
 • Baking soda is ook een onmisbaar bestanddeel voor een bruisbal in bad. Samen met citroenzuurpoeder en verschillende oliën kan je zelf de heerlijkste bruisballen maken. Het is dat ik zelf geen bad heb anders zou ik direct aan dit recept beginnen.

 

Geef een reactie