Schoonmaken is vervuilen

schoonmaken

Schoonmaken is vervuilen, hoe kan dat? Dat komt door het schoonmaakmiddel dat wordt gebruikt, daarin zitten veel chemische stoffen die slecht zijn voor het milieu en onze gezondheid. De meeste schoonmaakmiddelen bevatten naast wasactieve stoffen ook nog conserveermiddelen, geurstoffen en kleurstoffen. Wasactieve stoffen zijn zeepachtige stoffen die nodig zijn voor het echte schoonmaken. De conserveermiddelen worden toegevoegd om het mengsel lang te kunnen bewaren. De geurstoffen zijn eigenlijk niet zo nodig maar de consument denkt dat een frisse geur hetzelfde is als schoon. Vooral citroen, lavendel en eucalyptus staan garant voor een frisse, schone uitstraling.

Op het etiket moet vermeld staan welke ingrediënten in dewas- of schoonmaakmiddelen zitten. Dit is in de Europese regelgeving voor was- en schoonmaakmiddelen bepaald. Soms worden de stoffen als een groep benoemd, bijvoorbeeld ‘anionogene oppervlakteactieve stoffen’. Soms worden de stoffen bij naam genoemd. Dit is vooral belangrijk bij een aantal geur- en conserveermiddelen waarvan bekend is dat dit stoffen zijn waar veel mensen allergisch op kunnen reageren. Wanneer de concentratie van deze stoffen boven een bepaalde hoeveelheid uitkomt wordt de stof met zijn individuele naam genoemd.

Met chemische schoonmaakmiddelen wordt echt niet beter schoongemaakt. Het is veel beter om met minder vervuilende middelen schoon te maken en dat is eigenlijk heel eenvoudig. Voor je gaat schoonmaken moet je even stilstaan bij wat je precies wilt aanpakken. Is het vooral kalkachtig vuil, dat zal het geval zijn wanneer je de badkamer wilt reinigen, dan gebruik je een zuur schoonmaakmiddel. Is het vuil juist vetachtig, zoals vaak in de keuken, dan gebruik je niet een zuur maar alkalische middel, zoals een sopje met soda.

soda en azijn

Bij schoonmaken heb je als basis eigenlijk slechts 4 ingrediënten nodig: Zeep, Soda, Azijn en Zuiveringszout.

  • Zeep is een emulgator waardoor het vet in water kan oplossen. Er zijn potjes met zachte zeep in ieder supermarkt te koop. Er zijn ook flessen te koop met deze zeep in vloeibare vorm. Vroeger toen de zeep werd gemaakt van hennepolie werd het ook wel groene zeep genoemd. Nu wordt de zeep gemaakt van raapolie of sojaolie en is daardoor donker geel. De zeep op zich is zuiver tenzij de fabrikant stoffen, zoals geurstoffen, heeft toegevoegd. Blokken zeep zoals Marseille zeep of Aleppo zeep, zijn heel zuiver. Deze zeep is gemaakt van olijfolie, al dan niet biologisch, en verkrijgbaar zonder toegevoegde geurstoffen. Nadeel is dat  deze zeep voor gebruik eerst geraspt moet worden hoewel er ook zeepvlokken te koop zijn.
  • Als zuur schoonmaakmiddel wordt azijn gebruikt. Azijn is heel erg zuur (pH2). In het huishouden wordt schoonmaakazijn gebruikt hoewel er niets op tegen is om keukenazijn te gebruiken bij het schoonmaken. Huishoudazijn is twee keer zo sterk als gewone keukenazijn daar moet je dus wel rekening mee houden. Van keukenazijn moet je dus twee maal zoveel gebruiken. Huishoudazijn is net als soda en zachte zeep bij iedere kruidenier verkrijgbaar.
  • Het tegenovergestelde van een zuur schoonmaakmiddel is soda. Soda heet ook wel natriumcarbonaat en is zeer alkalisch (pH12) . Dat klinkt misschien allemaal wat chemisch maar je kan er veilig mee schoonmaken. Het is een makkelijk verkrijgbaar middel en goedkoop. Het ontvet en heeft een ontsmettende werking.
  • Het vierde ingrediënt, baking soda, is eigenlijk de meest onbekende. Het wordt ook wel zuiveringszout genoemd en de chemische naam is natriumbicarbonaat. Het wordt in de keuken gebruikt vooral bij van oorsprong Engelse recepten. Het is in Nederland nog steeds niet overal verkrijgbaar. De drogist verkoopt het in kleine, dure verpakkingen. Bij een toko zijn grote verpakkingen voor een veel plezieriger prijs te krijgen. Baking soda kan zure stoffen binden. De zure stoffen die in het vuil zitten en nare geurtjes geven worden door die chemische reactie geneutraliseerd. Daardoor verdwijnen de vieze geurtjes. Niet door ze te maskeren met een geurstof maar door ze echt te verwijderen.

zeep

Met bovenstaande 4 ingrediënten kan je eigenlijk alles schoonmaken en zo je hele huis ‘spic and span’ houden. Het is even wennen, begin daarom eenvoudig wanneer je bijvoorbeeld de eerstvolgende keer de vloer gaat dweilen. Je maakt dan een fles vol met je eigen veilige schoonmaakmiddel. Vul een fles van 1 liter met gekookt, wat afgekoeld water. Los hierin 2 eetlepels zachte zeep en een halve eetlepel soda op. Goed mengen. Wanneer je een scheut van dit zeep/soda mengsel aan een emmer water toevoegt heb je een prima schoonmaakmiddel om de vloer te dweilen. Daar kan geen chemische allesreiniger tegen op.

Voor het snelle schoonmaakwerk vul je een sprayflacon met drie delen water en 1 deel huishoudazijn. Om de azijnlucht weg te nemen kan je de schil van 1 citroen toevoegen. De schil moet je wel een dagje laten intrekken. Tijdig beginnen dus. Vervolgens gebruik je  deze spray als schoonmaakspray. Spuiten en afnemen en het geurt dan ook nog heerlijk naar citroen.

Voor de wat meer gevorderde schoonmaker hier nog een spectaculair recept om het toilet te reinigen. Strooi een eetlepel baking soda in de pot. Giet hierover een flinke scheut azijn. Let op dit gaat enorm bruisen. Wanneer alles weer rustig is goed borstelen en doorspoelen. Het is wel belangrijk dat de ruimte tijdens het schoonmaken goed wordt geventileerd.

Ben je enthousiast geworden en wil je nog meer recepten zoek dan  op internet naar DIY cleaners of DIY schoonmaakmiddel. Je zult zien voor ieder schoonmaak werkje is wel een oplossing. Lees ook eens op de site van Milieu Centraal over veilig schoonmaken.

Door het zelf maken van schoonmaakmiddelen  belast je het milieu veel minder, je bespaart geld en het is ook nog gezonder. Je kunt natuurlijk ook natuurvriendelijke middelen kopen, die zijn ook prima maar wel wat duurder.

4 thoughts on “Schoonmaken is vervuilen

  1. Ik gebruik voor de schoonmaak alleen nog maar azijn. Gewone azijn van € 055. Het maakt ontzettend goed schoon. Ik gebruik het ook als wasverzachter voor het beddengoed en handdoeken. Beddengoed beter te strijken daardoor en de handdoeken worden niet te zacht, waardoor ze niet meer genoeg water opnemen. Helaas worden sokken hierdoor hard, dus maar alleen zeep. Gaat ook goed. Een win-win situatie.

  2. Pingback: Zuiveringszout is super. - Kooi & Co

Geef een reactie