Moestuin groenten, duurzame groenten

2016-03-06_19.26.07

Groenten verbouwen in de moestuin hoort zeker bij een groene, duurzame manier van leven. Zeker wanneer je een blog schrijft over een groen leven dan hoort een moestuin er eigenlijk bij. Daarom deze post over mijn nieuwe project, een echte moestuin om dit jaar zoveel mogelijk zelf verbouwde groeten en fruit te eten.

De laatste jaren was ik daar al in het klein al mee bezig.  In de tuin achter het huis zijn al heel wat niet eetbare planten vervangen door eetbare planten. Het is natuurlijk heel mooi een grote groep hosta’s maar daar eten alleen de slakken van. Duizenden slakken heb ik zo jaren gevoed. Door dat leger slakken ben ik voor het groenten kweken uitgeweken naar het dak op de nieuwe uitbouw van de kamer.  Een soort daktuin dus. De laatste jaren zijn daar al heel wat pompoenen, courgettes, tomaten en sla vanaf gekomen. Inmiddels hebben helaas de slakken ook de weg naar het dak gevonden, dat is natuurlijk wat minder. Gelukkig blijft er genoeg over.

2016-03-05_19.38.34Omdat ik eigenlijk nog wel wat meer groenten van eigen grond wil maar niet heel de achtertuin daaraan wil op offeren heb ik nu een tuin gehuurd. Zo blijft de achtertuin ook ’s winters een beetje leuk om naar te kijken. Dat is het enige nadeel van een moestuin achter je huis, ’s winters ziet die er vrij saai uit. Er staat misschien wat prei, een boerenkool of een spruitenplant maar dan heb je het wel gehad. Daarnaast is mijn tuin bij het huis minder zonnig door de omliggende huizen en bomen dus de meeste groenten groeien ook iets minder. Die problemen zijn nu opgelost door een stuk grond te huren bij de plaatselijke tuinvereniging. Tientallen tuintjes met allemaal andere tuinliefhebbers die zorgen voor een overkill aan goede tips.

2016-03-05_19.36.38

Deze winter heb ik al voorbereiding stapels boeken over moestuin tuinieren gelezen. Het boek ‘De moestuin van Mme Zsazsa’ is mijn favoriet ook omdat daar lekkere recepten in staan. Ook de laatste berichten op de blog van Mme Zsazsa die over haar moestuin gaan worden zorgvuldig gespeld. Nu het voorjaar begint kan ik eindelijk beginnen. Op papier zien de plannen er al heel echt uit. Tussen al het slechte weer van de laatste weken ben ik begonnen met het onkruidvrij maken van de grond. Nog een klein stukje en dan is het klaar. In december heb ik zelfs al aardperen en knoflookteentjes in de grond gestopt. Die knoflookteentjes zijn inmiddels uitgegroeid tot schattige sprietjes boven de grond. Veel meer kan ik nu nog niet in de tuin doen maar binnen des te meer. De zomerprei, Spaanse peper en peulen zijn al gezaaid in bakjes en staan nog in de kamer. En er zal nog heel wat meer bij komen. De komende tijd leef ik dus om tientallen bakjes en potjes heen.

2016-03-07_17.25.17

Grote plannen heb ik dus. Op het dak blijf ik de bakken gebruiken voor de planten die ik vaak nodig heb, zoals de kruiden en wat sla en tomaten. Want ik ga niet voor ieder handje bieslook of kropje sla 3 kilometer heen en 3 kilometer terug fietsen. In de tuin achter het huis staan veel vruchtenstruiken daar zal ik nu weer wat meer bloemen voor het mooi zetten. Dan is het ook niet zo’n ramp wanneer de kippen weer eens ontsnappen en de boel weg krabben.
Het zal een jaar worden van zwarte handen en hopelijk veel heerlijke groenten. Zonder een spoortje gif en ook nog eens zonder al die nutteloze plastic zakjes en plastic doosjes.

2016-03-05_19.29.26Natuurlijk, ik zal nog genoeg groenten en fruit moeten kopen. Maar iedere krop sla, andijvie of een pompoen, die ik zelf heb verbouwd, maakt al een verschil. Wat groente minder uit de winkel zorgt voor minder pesticide, minder plastic en minder transport. Als dat niet duurzaam is. Zeker wanneer we allemaal zelf iets gaan verbouwen dan gaat dat pas echt goed schelen. Wanneer je geen tuin hebt kan je op een balkon al heel wat kwijt in potten en bakken. Een andere mogelijkheid is om met een stel  mede tuinders aan de gemeente een stuk grond bruikleen te vragen. Je kunt ook vragen of je een stukje in de tuin van je oude buurman mag bewerken in ruil voor het regelmatig gras maaien. Of zoals ik iets huren bij een tuinvereniging, dat is echt niet duur. Je krijgt er wel een waslijst van regels bij, wat wel en wat niet mag. Maar ja, alles voor een beter milieu niet waar?

3 thoughts on “Moestuin groenten, duurzame groenten

  1. Ik vind het geweldig dat je een moestuin hebt genomen! Ik doe zelfs zonder tuin mijn best om toch zelf voor mijn groenten te zorgen. En gelukkig lukt dat met mijn prei en lenteui stekjes wel een beetje 🙂 Dat geeft al zo’n goed gevoel, laat staan als je ze echt vanaf het begin af aan kweekt!
    Ik kan niet wachten tot ik je van de zomer kan komen helpen!

  2. Wat een heerlijk verhaal, Myrna. Ik heb zelf zo’n fijne tijd gehad in mijn volkstuin. Iedere keer als ik nu langs een moestuin/volkstuincomplex kom, dan denk ik met heimwee terug aan mijn eigen tuin. Die lekkere venkel, bramen, bietjes, aardappels enzovoort, enzovoort. En dan de witte wijn in het zonnetje niet te vergeten. Ik zou zo weer willen!!!

  3. Pingback: Geurende bloemen en planten zijn welkom in de moestuin - Kooi & Co

Geef een reactie