Hoe houd je Valentijnsdag duurzaam?

2016-01-31_16.29.59

Nog een paar dagen en het is weer Valentijnsdag, de dag waarop geliefden elkaar verwennen met kaarten en andere cadeautjes. Daar is natuurlijk niets niks mis mee, het is alleen jammer dat het inmiddels zo commercieel is geworden. De kerstmeuk is koud verdwenen of de valentijnsmeuk verschijnt in de schappen van de winkels. De meest rare en totaal overbodige dingen krijgen het stempel Valentijn, Love of een hartje en ze zijn geschikt om de winkelkassa te vullen. Misschien even leuk om te geven of te krijgen maar het meeste zal al snel bij het vuilnis verdwijnen. Het zijn wegwerp cadeaus en die zijn weinig duurzaam.

Valentijnsdag bestaat al heel lang. In 496 riep de Paus Gelasius I de 14e februari uit tot de dag van de heilige Sint Valentijn. Zo’n duizend jaar later, dus rond de 15e eeuw werd het de dag waar geliefden elkaar anoniem konden verassen met liefdesbekentenissen en cadeautjes. Valentijnsdag heeft dus een lange traditie.

Maar de laatste honderd jaar heeft het geheel een heel andere betekenis gekregen. Vanuit commercieel oogpunt is de anonieme liefde verlegd naar openlijke liefde. Zeker de laatste 20 jaar proberen heel wat winkels er van te profiteren door speciale cadeaus voor Valentijnsdag aan te bieden. Beertjes met hartjes, fotolijstjes met hartjes, kaarsjes met hartjes, bossen bloemen met extra plastic hartjes. Zelfs party-poppers met hartjes, wat is daar nu romantisch aan? Allemaal onzin dingen waar niemand op zit te wachten.

valentijn

Het vervelende is dat al die producten bij elkaar een enorme belasting vormen voor het milieu. Grondstoffen en energie om ze te maken en te transporteren. Wanneer ze eenmaal gegeven zijn belanden ze al snel bij het afval. En wat zou er met al die producten gebeuren die in de winkel blijven liggen? Om het milieu minder te belasten zou het goed zijn wanneer we met z’n allen proberen iets minder te consumeren. En wat is nu eenvoudiger dan die onzin cadeaus te laten staan.

Maar wat kan je dan doen wanneer je Valentijnsdag niet helemaal ongemerkt wilt laten voorbij gaan? Natuurlijk kan je een klein cadeautje geven maar denk dan aan iets duurzaams. Geef iets wat de ontvanger zeker zal gebruiken. Dat hoeft helemaal geen speciaal valentijnscadeau te zijn.

chocola met hartjes

 

Je kunt een gewoon iets ook zelf leuk versieren met hartjes. Verzamel wat foto’s en plaatjes uit tijdschriften of folders waar de kleur rood en roze veel in voorkomt. Knip vervolgens uit de plaatjes een heleboel hartjes uit en plak deze op bijvoorbeeld een lekkere plak chocola.

Of koop potjes met biologische kruiden en zet daar hartjes die op een stokje zijn geplakt in. Dat is heel wat leuker dan een bos bloemen met plastic hartjes. Hou het gewoon simpel en eenvoudig, romantiek en duurzaamheid kunnen best samen gaan.

hartjeskruiden

7 thoughts on “Hoe houd je Valentijnsdag duurzaam?

  1. Onlangs heb ik met een overdosis aan ergernis rondgelopen in diverse winkels waar een groot deel van het assortiment was gehuld in dozen van diverse materialen in de vorm van een hart.
    Kijk reikhalzend uit naar 15 februari!

    • Ja, nog 5 dagen dan is het gelukkig weer voorbij. Het schijnt dat dit jaar iets minder valentijnsartikelen gekocht worden. Waarschijnlijk concurrentie van carnaval.

  2. Ha Myrna, Mooie verhalen en goeie tips!
    Ik wacht trouwens nog steeds op het moment dat je het icoontje ‘delen op Facebook’ onder de berichten zet: dan kan ik je goede tips af en toe eens (makkelijker) doorsturen naar mijn vrienden en kennissen!!

Geef een reactie