Fleece, een bron van microplastics

 

IMG_20160508_092126

Fleece, wie kent het niet? Waarschijnlijk heeft iedereen wel een vest, trui of deken van dit materiaal in huis. Al ruim 30 jaar wordt fleece gebruikt om behaaglijke kleding van te maken. Het heeft ook tal van voordelen, het isoleert, ventileert, neemt geen water op en is daarom ook warm wanneer het vochtig is. Handig voor bijvoorbeeld outdoor kleding. Het is ook nog eenvoudig te wassen, het krimpt niet en is snel droog. En wanneer het gemaakt wordt van plastic restafval heeft het ook nog een duurzaam tintje. Allemaal voordelen waardoor de verkoop van fleece kleding een enorme vlucht heeft genomen.

Allemaal voordelen? Nou, niet allemaal, want er is helaas ook een heel groot nadeel. Door het wassen van al die fleece kleding is de vervuiling van het zeewater met microplastics enorm toegenomen. Microplastics zijn zo langzamerhand een mega groot probleem.

Vrijwel iedereen heeft wel gehoord van de plastic soep in de wereldzeeën. Dat zijn die grote stukken plastic die in de oceanen drijven. Dit plastic is een gevaar voor het leven in de zee omdat dieren erin verstrikt raken of er van eten. Alle ellende daarover kan je terug lezen op de site van de Plastic Soup Foundation.

Naast die plastic soep, gevormd door die grote stukken plastic, drijven er ook grote wolken van microscopisch kleine deeltjes plastic in de oceaan. Die kleine deeltjes plastic, microplastics, ontstaan omdat de grote stukken plastic in het water uiteen vallen tot steeds kleinere deeltjes.

fleece

Daarnaast komen er microplastics in het water omdat ze zijn toegevoegd aan cosmeticaproducten of door slijtage van autobanden en ook door het wassen van kleding gemaakt van nylon, acryl, polyester en fleece. Bij het wassen van één trui of jack van fleece komen duizenden plastic deeltjes vrij zoals een recente studie laat zien. Bij het zuiveren van het afvalwater worden deze deeltjes, omdat ze zo klein zijn, niet verwijderd. Alle deeltjes stromen naar de zee.

En daar vormen ze dus een probleem. Die kleine deeltjes hebben grote gevolgen voor de voedselketen. De deeltjes zitten inmiddels in het zoöplankton, in mosselen, in vissen en vogels en uiteindelijk komen ze via het eten ook in ons. Plastic in ons lijf kan problemen geven zeker omdat de plastic microdeeltjes andere giftige stoffen absorberen uit het water. De microdeeltjes worden zo dus extra giftige bommetjes.

fleece truien

 

Begin april heeft de Plastic Soup Foundation de fabrikanten van garens en van wasmachines uitgedaagd naar een oplossing voor dit probleem te zoeken. Zo zouden er garens ontwikkeld kunnen worden die minder vezels afgeven of speciale filters die geplaatst kunnen worden in wasmachines. Zoiets is technisch haalbaar maar kost tijd en geld om te ontwikkelen.

Wat kunnen we er zelf aan doen? Het is moeilijk om helemaal zonder plastic en nylon te leven. Het beste is natuurlijk om als het mogelijk is te kiezen voor een kledingstuk van natuurlijke materialen. Soms is dat nu eenmaal niet mogelijk, dan kan je proberen iets minder snel je kledingsstuk in de was te gooien. Hang je kleding gewoon wat vaker te luchten. Gooi je kleren niet alleen maar in de was omdat ze op de grond liggen en je geen zin hebt ze netjes in de kast te leggen. Was alleen echt vieze kleding. Het is natuurlijk zonde dat je als natuurliefhebber met je outdoor uitrusting de natuur om zeep helpt.

Geef een reactie