Asperges uit de moestuin

asperges uit de tuin

Asperges telen is helemaal niet moeilijk. Zeker niet wanneer je, zoals ik,  een moestuin huurt waarin al aspergeplanten staan. Begin april kwamen de eerste stengelpunten boven de grond. Het was in die tijd erg koud dus duurde het nog even voor ik wat kon oogsten. Maar nu neem ik om de dag een flinke bos mee naar huis. Ik laat de asperges uitgroeien tot groene exemplaren. Om witte asperges te kunnen steken moet je meer doen zoals aarde op de planten aanbrengen. De stengels groeien dan nog een stuk door die extra aarde en blijven wit door gebrek aan zonlicht. Ik laat de stengels gewoon boven de grond komen en dan worden het vanzelf groene asperges. Het is een heerlijk en duurzame groente. Wat kan je doen als je geen eigen gekweekte asperges hebt maar ze wel duurzaam wilt eten.

Als je zelf geen eigen planten hebt kan je asperges gewoon in de winkel kopen. Of nog beter bij een kweker want het aantal kwekers in Nederland en België groeit nog steeds. Asperges zijn een echte lente groente. Officieel begint het seizoen de tweede donderdag in april tot ongeveer midden juni. Vanaf die dag mogen de planten doorgroeien. Voor mij is dat geen straf want aspergeplanten zijn erg mooi. Prachtige, hoge planten met vederachtig blad. De bloemen stellen niet zoveel voor maar rode bessen die later verschijnen maken het helemaal goed.

2016-05-21asperges in de tuin

Met het populair worden van de groente verlengt ook het seizoen zich. De meeste asperges, zeker buiten het seizoen, die in de supermarkten verkrijgbaar zijn komen uit het buitenland. Een groot deel van de geïmporteerde asperges komen uit Peru en deze asperges zijn zeker niet duurzaam.

Door het invliegen uit Zuid-Amerika is de groente natuurlijk al niet heel duurzaam. En nog minder als je meetelt dat de teelt van asperges in Peru zorgt voor grote waterschaarste in die regio. De plek, waar in Peru de groente gekweekt wordt, is woestijnachtig. Prima voor de planten, die houden wel van warmte. De keerzijde van kweken in een warmer klimaat is dat er dan juist nog meer water nodig is.

Voor het telen van 1 kilo asperges in Nederland is 20 liter water nodig. Een kilo uit Peru heeft 25 x zoveel water nodig, dus 500 liter water. In die gebieden van Peru waar de aspergeteelt plaatsvindt is het grondwaterpeil daarom enorm afgenomen. Dat is voor een streek met toch al weinig water een enorme ramp voor zowel de mensen, dieren en planten.

Asperges buiten het seizoen zijn dus weinig duurzaam. Dat geldt natuurlijk ook voor andere soorten groenten en fruit die je buiten het seizoen eet. Een goede reden om niet het hele jaar rond alle soorten groenten en fruit te willen eten. Laten we vooral die groenten en fruit eten die bij het seizoen horen. Dan zijn ze duurzaam en extra lekker en nog goedkoop ook.

2016-05-21 aardbeien

Zo kan ik me nu al verheugen op het aardbeiseizoen. Nog een paar weken en de bloemen aan de planten in mijn tuin zijn veranderd in blozende aardbeien. Als ik tenminste op tijd een net over de planten aanbreng, anders is het alleen feest voor de vogels.

Geef een reactie