Verbod BPA in kassabonnen gaat er komen

 

2016-07-11 kassabonnen

Er is een eerste stap gezet om Bisfenol A (BPA) in thermische  kassabonnen te verbieden. Als het mee zit wordt de stof over een kleine 3 jaar verboden in Europa. Eindelijk gaat het de goede kant op, hoewel erg langzaam. BPA is een hormonaal verstorende  stof die effect heeft op bijvoorbeeld voortplantingsorganen maar ook op de hersenen. Het heeft invloed op het metabolisme en kan obesitas veroorzaken. Zeker voor kleine kinderen en zwangeren is het een hoogst ongezonde stof.

2016-07-11 proppen

BPA komt voor in veel producten die we gebruiken. Het zit bijvoorbeeld in veel verpakkingsmaterialen voor voeding en daardoor krijgen we er ongemerkt te veel van binnen. Maar waarom wordt het dan in kassabonnen verboden? Kassabonnen worden niet gegeten en toch zorgen zij ervoor dat we nog meer BPA binnen krijgen. Dat komt omdat we ook via onze huid chemische stoffen kunnen opnemen. Denk maar aan nicotine pleisters. Via de huid kan BPA ook in ons lichaam komen. Het zijn geen enorme hoeveelheden, zeker niet als je geen dwangmatige shopper bent. Maar als je vaak achter een kassa zit dan kan het wel gauw oplopen. Er is uit studies bekend dat personeel in winkels hogere concentraties BPA in hun lijf hebben. Dit komt doordat zij vaak kassabonnen in hun hand hebben. De hoeveelheid nam nog extra toe na het gebruik van ontsmettende handgel.  Desinfecterende handgels lijken handig maar behalve het doden van een paar bacteriën maken zij je huid goed doorlaatbaar voor allerlei andere stoffen. Dus winkelpersoneel niet je handen schoonmaken met handgel en daarna kassabonnen aanraken! Je kunt natuurlijk ook de baas vragen om op een andere manier de bonnen te printen.

Het duurt nog even voor het verbod ingaat omdat de ambtelijke molens langzaam draaien. Tot die tijd moeten we maar alleen een bonnetje aannemen als je het product eventueel nog zou willen ruilen. Iets minder kopen is ook een oplossing maar misschien wel erg drastisch.

2 thoughts on “Verbod BPA in kassabonnen gaat er komen

Geef een reactie