De onzin van ontsmettende zeep.

zeep

Zeep gebruiken bij het handen wassen die ontsmettend of desinfecterend werkt, is niet nuttig. Als je denkt dat een desinfecterende zeep al de bacteriën op je handen doodt, kom je bedrogen uit. Het is gewoon onmogelijk om al de bacteriën, die op je handen aanwezig zijn, met wassen weg te krijgen. Dat is ook niet nodig want de micro-organismen die ziekten kunnen veroorzaken zijn na 30 seconden wassen met een normale handzeep weg. De bacteriën die dan nog overblijven zijn van een onschuldiger soort. Deze bacteriën zijn altijd aanwezig op je huid en maken je niet ziek. Om echt schone handen te krijgen is het wel belangrijk om je handen op een goede manier te wassen, zeker in deze tijd wanneer het aantal proestende mensen weer enorm toeneemt.

Hoe was je goed je handen?

Heel eenvoudig met zeep en water. Allereerst de handen goed nat maken en vervolgens goed inzepen. Vergeet niet ook tussen de vingers te wassen. Wil je het echt goed doen was dan zeker een halve minuut. Vervolgens met water afspoelen en daarna grondig afdrogen. Zie hier een link naar een instructiefimpje.

Hoe droog je het beste je handen?

Goed drogen is heel belangrijk en moet je zeker niet overslaan. Natte handen zijn sneller bedekt met bacteriën en virussen. Afdrogen met een papieren tissue is het meest hygiënisch. Het is beter dan het gebruik van de elektrische blazers, zoals jet air droger en blowers. De elektrische drogers verspreiden de bacteriën juist door de ruimte. Smerig idee, maar soms kan je niet kiezen. Thuis kan je natuurlijk gewoon een katoenen handdoek gebruiken. Zolang die maar droog is want een natte handdoek is juist een bron van bacteriën. Verschoon de handdoeken daarom regelmatig.

zeepwater in kom

Wat doet zeep precies?

De bacteriën, die vanuit de omgeving op je handen komen, zitten voornamelijk in het vettige laagje op je huid. De zeep breekt dit vettige laagje op de handen af. Het zorgt ook dat het vet opgenomen wordt in het water en zo afgespoeld kan worden. Met het afspoelen van het vetlaagjes verdwijnen dus ook de bacteriën. Het maakt niet uit welke soort zeep je gebruikt, ze lossen allemaal het vet op.

Is er verschil tussen vloeibare of vaste zepen?

Vloeibaar of vast, het maakt eigenlijk niet uit. Vloeibaar is makkelijk in gebruik maar heeft als nadeel dat het meestal in een plastic verpakking zit. Al die plastic verpakkingen zorgen weer voor veel afval. Vaste zeep zit meestal in een eenvoudig papiertje. Je moet wel iets meer moeite moet doen om het zeepje schoon te houden, er kan makkelijk vuil van een vorige wasbeurt op achter blijven. Een goed bakje waar de zeep droog in kan liggen doet wonderen. Voor gebruik thuis is een vast stukje echt aan te bevelen. Vergelijk voor de grap eens de lijst ingrediënten van vloeibare en vaste zeep.

Waarom liever geen desinfecterende zeep?

Desinfecterende zeep doodt de micro-organismen wanneer je je handen vast. Dat lijkt prettig maar het doodt alle bacteriën op je handen, zowel de goede als de slechte. Daarnaast heeft het gebruik voor het milieu grote negatieve gevolgen door al die ontsmettende stoffen die erin zitten. Bekende desinfecterende stoffen in zeep zijn triclosan en triclocarban. Deze stoffen zijn omstreden omdat ze in het afvalwater moeilijk afbreken. Ze komen vrij in het milieu waar ze veel schade kunnen aanrichten. In hoge concentraties zijn ze zelfs slecht voor mensen. Inmiddels is in Europa triclosan in zeep verboden (helaas nog niet in cosmetica). Triclocarban wordt nog steeds gebruikt in desinfecterende zepen net zoals de stof chloroxylenol. Chloroxylenol is misschien minder slecht voor mensen maar wel voor dieren zoals vissen. Omdat de bacterie dodende stoffen de handen echt niet schoner maken is het een totaal nutteloze toevoeging.

Dus goed handen wassen is niet moeilijk en helpt je gezond te blijven. Door het kiezen van de juiste zeep zorg je ook nog voor een gezonder milieu.

3 thoughts on “De onzin van ontsmettende zeep.

  1. Een lekker stukje zeep is voordelig, zelfs een duur zeepje. Je doet er lang mee, van vloeibare zeep gebruik je vaak te veel. Dat gaat allemaal door de goot.

  2. Goed artikel over desinfecterende zeep. In het artikel heb ik gelezen dat er triclosan en triclocarban in zit, wat niet goed is voor mens en milieu. Ik ben gelijk gestopt met deze zeep.

Geef een reactie