Luchtverfrisser met een naar luchtje

geuren uit de natuurNu we veel binnen blijven, met de kachel hoog en de ramen dicht, is de kans groot dat het binnen wat minder fris ruikt. Zeker in de decembermaand wanneer er ook nog meer gekookt en gebraden wordt en er veel kaarsen branden. Vaak wordt er dan naar een luchtverfrisser gegrepen om de nare lucht te laten verdwijnen.

Een tiental jaren geleden werd alleen een luchtverfrisser gebruikt op het toilet. Maar de commercie zag meer mogelijkheden en heeft er voor gezorgd dat er een grote hoeveelheid huisparfums op de markt zijn gekomen. Inmiddels is er keus genoeg, luchtverfrissers in vaste of vloeibare vorm, spuitbussen, verfrissers die werken op batterijen of in het stopcontact gestopt kunnen worden. Daarnaast zijn er geurverspreiders die verwarmd of aangestoken moeten worden zoals geurkaarsen en wierook.

Keus genoeg maar is dat nu wel zo verstandig?

Anders dan de naam doet vermoeden wordt de lucht niet door een luchtverfrisser frisser. De nare geur wordt slechts overheerst door een andere geur die wij een stuk aangenamer vinden. Een luchtverfrisser bestaat uit een mengsel van chemische stoffen. Naast geurstoffen bevatten luchtverfrissers ook andere stoffen, zoals vluchtige organische componenten (VOC’s), benzeen, acetaldehyde en formaldehyde. Aan al deze stoffen wordt je blootgesteld wanneer je de lucht “verfrist”. Bij het branden van geurkaarsen of wierook komen er ook nog fijne roetdeeltjes vrij die diep in je longen kunnen dringen. De geurstoffen kunnen allergische reacties veroorzaken, de roetdeeltjes kunnen zorgen voor longproblemen en veel van de andere stoffen zijn hormoonverstorend of kankerverwekkend.  Allemaal niet zo gezond voor een mens. Je kunt dus beter deze producten niet gebruiken.

Wat kan je beter doen?

Lucht je huis iedere dag 5 tot 10 minuten. Dat is voldoende wanneer er ook verder nog een goede ventilatie, zoals een raamrooster, aanwezig is.
Je kunt zelf op een makkelijke manier de lucht lekker geurend maken. Doe in een kom een paar takjes geurende kruiden, zoals basilicum, rozemarijn, gehakte gember of kaneelstokjes en schenk daar kokend water over. Je kunt ook een mix van citrus en kruiden gebruiken Sinaasappel, citroen of mandarijn gecombineerd kruiden zoals kruidnagel, kaneel, steranijs of wat je maar lekker vindt. De stoom geeft de kamer een heerlijk geur. Voor een extra lang effect kan je de kom op de verwarming zetten.

Je kunt ook denken aan het maken van een echte ouderwetse potpourri gemaakt van echte natuurlijke ingrediënten zoals rozenblaadjes, lavendel en klaver.

Middelen die nare geuren echt kunnen absorberen zijn azijn, natriumbicarbonaat (bakpoeder) of citrus op een schaaltje in de kamer.

Je zult zien op deze manier wordt de lucht in huis echt een stuk frisser.

1 thought on “Luchtverfrisser met een naar luchtje

  1. Pingback: Kamerplanten, kunnen die de lucht in huis zuiveren? - Kooi & Co

Geef een reactie