Kamerplanten, kunnen die de lucht in huis zuiveren?

Helpen kamerplanten om de lucht in huis te zuiveren? Bijna overal waar kamerplanten verkocht worden, wordt de luchtzuiverende eigenschap onder de aandacht gebracht. Misschien is dat reclame maar je schrikt toch van. Is de lucht in huis echt zo vies is? Hoe komt dat dan? Helpen kamerplanten om de lucht in huis schoon te krijgen? En als je geen groene vingers hebt wat kan je dan doen om schone lucht in huis te krijgen? Veel vragen die hieronder kort beantwoordt zullen worden.

Is de lucht in huis echt zo vies?

Ja helaas, de lucht binnenshuis is vaak verschrikkelijk vies. We merken het meestal niet maar in huis bevinden zich heel wat ongezonde stoffen in de lucht. Zelfs wanneer de lucht gewoon fris ruikt kan dit het geval zijn. De lucht in huis kan worden verontreinigd door vocht, roken, geisers, CV-ketels, schoonmaakmiddelen en door het gebruik van bepaalde bouwmaterialen. Zelfs luchtverfrissers helpen de lucht juist viezer te maken. Als je er meer over wilt weten kan je hier informatie vinden. Die stoffen kunnen luchtwegklachten, allergieën, irritaties van neus- en keelslijmvlies of hoofdpijn, veroorzaken. Dat is nogal wat, genoeg reden om eens bij die vieze binnenlucht stil te staan.

 

Kan je er zelf iets aan doen ?

Ja zeker het is zelfs heel simpel, door goed te ventileren wordt de lucht in huis weer fris. Hoe je goed kan ventileren is hier te lezen. Ieder dag de ramen open zelfs als je een ventilatiesysteem in huis hebt, is het allerbeste. Gebruik liever geen luchtverfrissers. Er zijn andere manieren om het binnen fris te laten ruiken. Ik schreef daar al eens eerder een blog over.

 

En kamerplanten kunnen die helpen de lucht te zuiveren?

Of kamerplanten echt de lucht kunnen zuiveren is nog weinig bekend. Heel wat jaren geleden, in 1989 om precies te zijn, heeft ruimteorganisatie NASA onderzocht of planten  stoffen uit de lucht kunnen zuiveren. Het idee was dat planten zo een bijdrage konden leveren om lucht te zuiveren in ruimtestations. Het bleek dat en planten inderdaad stoffen, zoals benzeen, formaldehyde en ammonia, kunnen opnemen. Het is dus waar dat planten in een laboratoriumsituatie schadelijke stoffen uit de lucht kunnen opnemen. Echter de concentraties van de stoffen in de uitgevoerde testen waren vele malen hoger zijn dan de concentraties die normaal in de lucht zitten. Het is dus (nog) niet bewezen dat kamerplanten de lucht in huis gezonder maken.

Wel bekend is dat kamerplanten bij daglicht CO2 uit de lucht opnemen en dat omzetten in zuurstof.’s Nachts echter nemen de planten juist zuurstof op. Voor extra zuurstof in huis hoef je dus geen kamerplanten in huis te halen.

Toch hebben kamerplanten een positief effect op ons. Ze zorgen voor extra sfeer in huis en maken ons vrolijk en dat is zeker gezond. Verwacht echter geen al te grote wonderen van de luchtzuiverende eigenschappen.

Geef een reactie