Eet minder uit blik dan eet je minder Bisfenol A

20160807BPAgroen

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die wordt gebruikt om kunststof stevig te maken. Het wordt ook gebruikt als speciale inkt in thermisch papier. Maar wist je dat het ook in blikjes zit. Veel blik wordt gecoat met een dun plastic laagje. Dat laagje helpt ervoor dat het ingeblikte voedsel minder snel bedorven raakt door botulisme. Dat is fijn maar helaas bevat dat plastic laagje meestal ook Bisfenol A. Kleine hoeveelheden BPA kunnen in ons voedsel terecht komen. Een klein beetje Bisfenol A is misschien niet zo erg maar omdat we op zoveel verschillende manieren Bisfenol A  binnen krijgen is het toch al gauw te veel.

Het is inmiddels bekend dat Bisfenol A een stof is die een hormonaal verstorende werking heeft. Daarnaast is het duidelijk dat we steeds meer van deze stof binnen krijgen. Dat is zorgelijk omdat Bisfenol A niet de enige hormoon verstorende stof is waarmee we in aanraking komen. Het is daarom beter om te proberen minder van deze stoffen binnen te krijgen. Helemaal 0% zal zeker niet lukken en dat is ook niet nodig. Maar door op te letten kan je er voor zorgen dat het in ieder geval een stuk minder is.

Aluminium blikjes bevatten bijna altijd een laag die BPA bevat. Bij stalen blikjes is dat niet altijd het geval. Omdat je niet aan de blikjes zelf kan zien of er een laagje met BPA is gebruikt kan je het beste proberen zo min mogelijk voedsel uit blik te gebruiken.

Fabrikanten beginnen door te krijgen dat de consument liever BPA vrije producten wil gebruiken. Er verschijnen dus al blikjes op de markt waarop BPA free vermeld staat. Echter deze blikjes moeten ook met de één of andere stof gecoat worden en onder die alternatieve coatings zitten ook ongezonde stoffen.

20160807BPAgeel

Vorig jaar heeft de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) naar BPA gekeken en een risico-evaluatie uitgevoerd. Zij concludeerde dat de blootstelling aan BPA lager is dan de hoeveelheid die kan leiden tot gezondheidsrisico’s. Echter kleine en ongeboren kinderen zijn gevoeliger dan volwassenen omdat hun lichaam sterk in ontwikkeling is. Zij krijgen met de huidige normen al gauw teveel binnen. Daarom is het belangrijk dat vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, pasgeboren en jonge kinderen minder van deze schadelijke stof binnen krijgen. Trouwens ook voor de niet kwetsbare groep mensen kan het natuurlijk geen kwaad te zorgen minder met deze stof in aanraking te komen. Er verschijnen steeds meer wetenschappelijke studies waarin de slechte eigenschappen van BPA beschreven worden. Het zou zo maar kunnen dat die veilige hoeveelheid BPA die we nu binnen mogen krijgen, over een paar jaar wordt aangescherpt.

20160807blauw

Minder voedsel uit blik is dus een manier om minder BPA binnen te krijgen. Gelukkig wordt veel ingeblikt voedsel ook in andere verpakkingen verkocht. In tetrapakken, plastic, ingevroren of in glazen potten waarbij de laatste twee natuurlijk het beste zijn. Misschien iets lastiger maar zo veel gezonder.

Hier een Amerikaanse site waar je je veel over het onderwerp kan lezen. Er is daar een link naar een rapport te vinden met enorm veel waardevolle informatie. Het rapport is wel 76 bladzijden lang dus voor de extra geïnteresseerden zullen we maar zeggen.

 

Geef een reactie