Hoe kan je duurzaam reizen als je op vakantie gaat?

Wie verre reizen doet kan veel verhalen‘ is een quote van een Duitse dichter uit de 18e eeuw. Dat hebben we in onze oren geknoopt, we reizen tegenwoordig wat af. Bijna iedereen gaat één of meerdere keren per jaar op vakantie. Enkele decennia geleden was een retourtje met de bus naar Spanje al heel buitenissig. Nu reizen we de hele wereld af, hoe verder, hoe beter lijkt het wel. Een strandvakantie in Azië lijkt normaler dan een vakantie aan het strand dicht bij huis. Ieder jaar is er weer meer vakantieverkeer. Nederlanders maken per jaar zo’n 7 miljoen vakantievluchten. Per Nederlander zijn dat 4,200 vliegkilometers. Vliegen is de transportvorm die de grootste milieubelasting vormt. Dit komt door de enorm hoge CO2 uitstoot.

Waar kan je op letten als je gaat reizen.

  • Wanneer je niet ver gaat kies dan voor trein of touringcar. De CO2 uitstoot per gereisde kilometer is dan vele malen lager. Een voorbeeld, wanneer je naar Berlijn vliegt wordt je ‘footprint’ verzwaard met 355 kg CO2, een reis per touringcar voegt slechts 30 kg toe en een treinreis 50 kg. Lees hierover meer op de site van Mileu Centraal.
  • Wanneer de eindbestemming echt alleen per vliegtuig te bereiken is probeer dan een directe vlucht te krijgen Juist het stijgen en landen veroorzaken relatief veel CO2.
  • Laat je niet gek maken, ver weg is niet altijd leuker, Kies eens een vakantie dicht bij huis. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te beseffen dat vakantie ver weg de grootste milieu belasting vormen. Ook dichtbij zijn rustige en de meest prachtige vakantiebestemmingen te vinder. Natuur& Milieu heeft een leuke lijst samengesteld over fantastische Europese droombestemmingen.
  • Leg jezelf beperkingen op, het ene jaar vliegen maar dan het andere jaar bijvoorbeeld een fietsvakantie.

Eenmaal aangekomen wat kan je nog meer doen?

  • Kies het liefst hotels en campings met een GreenKey-keurmerk. Deze bedrijven moeten voldoen aan strenge eisen op het gebied van duurzaamheid en milieu.
  • Ontzie op de vakantieplek de natuur wanneer je gaat wandelen, fietsen of duiken. Dus geen planten beschadigen of dieren verstoren. Laat de natuur niet lijden onder jou genieten.
  • Koop geen souvenirs gemaakt van bedreigde planten- of diersoorten zoals koraal, papegaaienveren, schelpen en ivoor. En denk ook na bij de aanschaf van andere souvenirs. De meeste zijn ‘made in China’ en hebben al een hele wereldreis achter de rug. Als je echt iets wilt meenemen koop dan iets lokaal gemaakt.
  • Steun de lokale uitbaters. Eten in een lokaal eethuisje is vele malen leuker dan bij een internationale keten.

Denk bij het maken van vakantieplannen aan de quote van Plinius, een Romeins letterkundige die leefde aan het begin van onze jaartelling. Hij zei toen al:

Wij maken grote reizen om dingen te zien waarop wij in onze woonplaats geen acht slaan‘.

 

Geef een reactie