Fruitvliegjes bestrijden door ze te vangen met waterkefir.

Fruitvliegjes bestrijden, door ze te vangen met waterkefir, is een prima methode om van die honderden kleine vliegjes af te komen. Zeker aan het eind van de zomer kunnen deze kleine vliegjes behoorlijk irritant worden in de keuken. Het is mogelijk om op een natuurlijke manier deze diertjes te bestrijden. Er zijn verschillende fabrikanten die een vangsysteem te koop aanbieden voor slechts enkele euro’s. Dat lijkt een goedkope manier om de plaag te bestrijden. Toch kunnen de kosten al gauw oplopen want een vangset werkt maar even en voor een goede bestrijding zijn meerde vangpunten nodig. Gelukkig is het niet moeilijk on zelf vallen te maken. Er zijn veel methodes beschreven zoals schaaltjes met azijn al of niet gemengd met appelsap of met witte wijn. Al die vallen werken goed maar een val gevuld met waterkefir werkt zelfs supergoed. Lees hieronder meer over de fruitvlieg en hoe te bestrijden.

Wat zijn fruitvliegjes?

De fruitvlieg of bananenvlieg is klein insect met vleugels. Ze dragen de mooie Latijnse naam Drosophila melanogaster. Over de hele wereld komen ze voor behalve in Antartica, daar is het te koud. Ze leven het liefst bij een temperatuur tussen de 21 en 23 graden. In onze streek zien we ze ook niet in de winter. Het zijn zeer kleine vliegjes, slechts 2 tot 4 millimeter met grote rode ogen.

Waarom vliegen ze zo irritant boven de fruitschaal?

De fruitvlieg heeft een uiterst gevoelige neus. Sneller dan dat wij een verandering zien aan het fruit ruiken zij al dat het bijna overrijp of rot is. Een fruitvlieg moet overrijpe vruchten vinden en daar eieren inleggen om zo voor een nageslacht te kunnen zorgen. De fruitvlieg eet zelf geen fruit maar leeft van gisten die voorkomen op het fruit.

Zijn ze gevaarlijk?

Een fruitvlieg is vrij onschuldig, ze vliegen alleen wat rond planten en met vruchten. Ze landen niet eerst op iets heel smerigs en daarna op je eten zoals bijvoorbeeld de gewone huisvlieg wel doet. Ze steken niet en er is totaal geen bewijs dat ze ziektes overbrengen. Ook het eten van fruit waarin de fruitvlieg al eitjes heeft gelegd is voor ons geen probleem. Als je dat een vies idee vindt zou je de vruchten eerst kunnen schillen.

Wat kan je doen om overlast te voorkomen?

  • Fruit ’s zomers op een afgesloten plek bewaren dus niet op een fruitschaal. Zeker aangesneden fruit in een afsluitbare trommel of pot doen.
  • Het helpt om goed afsluitbare afvalbakken te gebruiken, deze regelmatig te legen en goed schoon te houden.
  • Lege frisdrank of wijnflessen afsluiten of anders goed omspoelen.

Hoe fruitvliegjes vangen?

Ondanks alle hygiëne maatregel komen er toch regelmatig fruitvliegjes in huis. Ze liften mee, al of niet als larve, in gekocht fruit of ze vliegen naar binnen door een geopend raam. Omdat ze zich razend snel voortplanten heb je al snel een grote zwerm. Dan wordt het tijd om ze te vangen. Natuurlijk niet met pesticide maar met gekochte of zelfgemaakte vallen. Het goedkoopste is om zelf een val te maken door een schaaltje of flesje te vullen met azijn verdund met wat water en een drupje afwasmiddel. Door het afwasmiddel zakt het vliegje in het water en verdrinkt. Om het nog aantrekkelijker te maken kan je de azijn verdunnen met appelsap of wijn.

 

En werkt het?

Met alle type vallen vang je de vliegjes. Echter ondanks alle vallen die ik in mijn keuken geplaatst had kreeg ik de vliegjes niet weg. Tot ik eens in plaats van azijn een restje waterkefir gebruikte. Ik had namelijk gemerkt dat de vliegjes ook graag rond mijn waterkefir kweek vlogen. Niet gek als je weet de waterkefir-korrels die gebruikt worden om waterkefir te maken, bestaan uit melkzuurbacterien en gistcellen. Waterkefir werkt zo goed dat na een kleine week de vliegjes verdwenen waren. Helaas zijn ze nu weer even terug omdat ik de laatste dagen wel erg bezig ben met fruit uit de moestuin. De komende dagen ga ik weer consequent aan de slag met de vallen plaatsen. Op de foto hieronder zie je de flesjes al klaar staan

Wil je meer weten over waterkefir, wat het is en hoe je het maakt, hier is een leuke link.

Geef een reactie