Duurzaam leven voor dummies. Les 2: Eet minder vlees.

We gaan door met proberen duurzaam te leven. Het minder gebruiken van goederen is al aan de orde geweest, nu nemen we ons voedsel onder loep. Door de juiste keuze wat we eten, kunnen we als consument een groot bijdrage leveren aan een beter milieu. Deze keer over hoe het eten van minder vlees voor een duurzame manier van leven kan zorgen. Het eten van vlees is slecht voor het milieu. Dat komt omdat veeteelt veel land en water gebruikt. Het eten van de dieren moet op schaarse landbouwgrond verbouwd worden. Daarnaast wordt bij deze teelt veel kunstmest en pesticiden gebruikt. Tel daarbij op dat dieren veel broeikasgassen (CO2) uitstoten en je begrijpt dat minder vlees eten echt beter is.

Waarom is er zoveel grond nodig voor veeteelt?

Er is grond nodig waarop de dieren kunnen leven, waarop hun stallen staan en waarop het dierenvoer kan worden verbouwd. Iets meer dan 10 procent van het oppervlak van de wereld is geschikt als landbouwgrond. Van die beschikbare landbouwgrond wordt meer dan driekwart gebruikt als grasland voor de dieren en voor het verbouwen van veevoer. Er is 5 tot 25 kilo voer nodig om 1 kilo vlees te krijgen (de hoeveelheid hangt af van het soort dier). Door veeteelt blijft er erg weinig landbouwgrond over voor de teelt van andere voedselgewassen.

Wat heeft minder vlees eten met water te maken?

Het grootste deel van het watergebruik is nodig om voedsel en veevoer te laten groeien. Voor veevoer is naar verhouding erg veel water nodig. Om je een indruk te geven ook hier een paar getallen. Voor100 gram aardappelen is nog geen 30 liter water nodig. Voor 110 gram rijst al heel wat meer, wel 260 liter. Maar voor  100 gram vlees is veel meer water nodig. In het geval van kippenvlees is 480 liter nodig en voor varkensvlees 630 liter. Echter rundvlees spant de kroon met wel 1800 liter. Nu hebben we in Nederland niet echt een tekort aan water maar in veel landen waar het veevoer verbouwd wordt wel.

Hoe zit dat met vervuiling?

Bij de teelt van het veevoer wordt veel kunstmest en pesticiden gebruikt. De dieren zelf zorgen voor veel mest. Die mest wordt over landbouwgrond verspreid en zorgt voor ontregeling van diverse ecologische processen in water en bodem. Daarnaast is het methaangas, dat dieren uitstoten, een krachtig broeikasgas wat natuurlijk weer een invloed heeft op het klimaat.

Is vlees eten voor ons echt nodig?

Voor mensen is het goed om veel plantaardig voedsel te eten en minder vlees. Het is zelfs mogelijk om gezond te eten zonder vlees. Daarbij moet je op een aantal zaken letten. Zorg dat er genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 in je voeding aanwezig is. Vooral vitamine B12 kan een probleem zijn omdat dit alleen in dierlijk voedsel voorkomt. Gelukkig zijn er vleesvervangers en andere producten waar dit aan is toegevoegd. Daarnaast zijn er altijd nog vitamine B12-tabletten te koop. Maar let op van deze tabletten moet je ook weer niet te veel innemen, lees deaanwijzing op de verpakking.

Wil je meer weten over verantwoord eten zonder vlees dan kan je veel informatie vinden op de site van het Voedingscentrum.

Minder vlees eten is voor het milieu de beste optie, tel daarbij op het dierenleed veroorzaakt door de intensieve veeteelt en de keus is toch gauw gemaakt. Als je nog een laatste duwtje nodig hebt. Van 5 t/m 11 maart is de nationale week zonder vlees, Op de site vind je heel wat extra motivatie en lekkere recepten.

 

Geef een reactie