Duurzaam december

sinterklaasNog niet zo lang geleden werd december gewoon de wintermaand of sneeuwmaand genoemd. Inmiddels wordt december meestal de feestmaand genoemd. Ook wordt wel cadeaumaand of pakjesmaand gebruikt om december aan te geven. Dat is natuurlijk logisch want in december vallen veel feesten. Feesten met veel eten en veel cadeaus. Natuurlijk moeten we die feesten vieren, daar is niets mis mee. Maar laten we het op een duurzame manier doen. Er is helemaal niets mis mee om nu en dan uitgebreid te eten. Maar eet dan wel het liefst biologisch en niet te veel vlees. Het beste is om eten te gebruiken dat geproduceerd is in de regio en hoort bij het seizoen. En we moeten ook eens stil staan bij al die cadeaus. We worden overspoeld met sint en kerstcadeaus en daarbij komen ook vaak nog de kerstpakketten en relatiegeschenken. En al die cadeaus bij elkaar zijn behalve (soms) leuk ook een bron van onnodig veel energie- en grondstof gebruik en zorgen ook voor een berg afval.

Hoe kunnen we de decemberfeesten op een duurzame manier vieren?

Om te beginnen moeten we proberen elkaar geen onzin cadeaus te geven. Begin zelf met het maken van een goed en duidelijk lijstje. En nee, dat is niet inhalig. Je maakt het de gulle gever alleen maar makkelijker. Het voordeel daarbij is dat je zo duurzame zaken kan vragen. En vind je het moeilijk om zo op het laatste moment nog iets te verzinnen vraag dan gewoon iets nuttigs. Want laten we eerlijk zijn, eigenlijk hebben we alles al. Vraag bijvoorbeeld een bioscoopkaartje of een toegangskaart voor een concert. Je kunt aan iets nuttigs denken zoals een shirt van biologisch katoen, die zijn zelfs te koop bij onder andere de HEMA en C&A. Of vraag iets dat na verloop van tijd is op gebruikt zoals een agenda of iets om te eten of te drinken. Cosmetica producten zijn ook altijd handig. Liefst van een duurzaam merk zoals bijvoorbeeld LUSH. Extra handig van dit soort cadeaus is dat je huis ook niet overvol raakt want na verloop van tijd zijn ze op gebruikt.

kerstDenk ook goed na wat je zelf gaat schenken. Wanneer er een duidelijke wensen zijn probeer je daar natuurlijk aan te houden. Maar koop dan wel de meest duurzame versie. Dus niet iets wat in vele lagen plastic of piepschuim verpakt is. Wanneer je zelf iets mag uitzoeken is er keus genoeg. Kijk eens in de Wereldwinkel of op de site van OXFAM. Ook zijn er genoeg faitrade of eco producten te koop. Ben je handig dan kan je natuurlijk ook zelf iets maken bijvoorbeeld een boodschappentasje (zie voor patroon/handleiding).

Laat je niet gek maken door alle bedrijven die je bestoken met reclame folders. Feestvieren draait niet om grote, dure cadeaus maar om gezelligheid. En feestvieren draait ook niet om heel veel eten. Probeer het allemaal bescheiden te houden en je zult zien de feesten blijven net zo feestelijk.

Geef een reactie