Wasbare wattenschijfjes

wasbare wattenschijfjesWat hebben theedoeken, t-shirts en wattenschijfjes met elkaar te maken? Eigenlijk niets, hoewel ze allemaal gemaakt kunnen zijn van katoen.

En van een theedoeken gecombineerd met een t-shirt kan je de zachtste wattenschijfjes maken. Wattenschijfjes van hergebruikt katoen, die gewassen kunnen worden en daardoor héél, héél duurzaam zijn.

Ik denk dat de meeste vrouwen iedere dag wattenschijfjes gebruiken om bijvoorbeeld de huid van het gezicht te reinigen. Ik gebruik per dag toch wel twee schijfjes, dat is per jaar minstens 700 schijfjes. En al die schijfjes zijn afhankelijk van het soort per 50 tot 100 stuks in een plastic zakje verpakt. Dus 10 tot 20 plastic zakjes en 700 katoenen schijfjes worden per jaar weggegooid.  De meeste wattenschijfjes zijn van katoen. Bij de teelt van katoen worden erg veel pesticiden gebruikt. Al het katoen en plastic dat wordt weggegooid belast het milieu. Dat kan toch anders. Van een zachte versleten theedoek en een oud katoenen t-shirt is het heel eenvoudig om zelf schijfjes te maken.

2015-07-17_16.25.36Ik heb een mal van een stukje karton gemaakt, 11 x 9 cm met afgeronde hoeken. Dit vond ik een ideale maat voor het schijfje. De vorm heb ik met potlood omgetrokken op de stof. Een stukje stof van theedoek en shirt op elkaar gespeld en gestikt op de naaimachine. Ik heb een lockmachine en dat geeft een mooie afgewerkte steek. Maar met een gewone naaimachine gaat het ook heel goed. Je kunt de gewone stiksteek gebruiken. Vervolgens kan je het afwerken met een zig-zag steek, maar echt nodig is dat meestal niet eens. Tricotstof van t-shirts rafelt niet en met een beetje geluk de theedoekstof ook niet.

Met heel weinig moeite heb ik nu een vrolijk gekleurde stapel schijfjes. De restjes stof die overbleven heb ik in kleine vierkantjes geknipt en in een doosje gedaan, die gebruik ik om nagellak te verwijderen. Want hoewel de schijfjes in de wasmachine weer super schoon worden, nagellak verdwijnt helaas niet. Maar dat is het enige nadeel wat ik tot nu toe heb kunnen verzinnen. Of het moet het ophangen aan de waslijn zijn.

Geef een reactie