IJslandse trui 2.0

2016-03-13_16.59.48

De trouwe lezer weten het misschien nog wel, eind september verscheen er een trotse post over mijn zelfgebreide IJslandse trui. Vol enthousiasme vertelde ik dat ik snel aan een volgende IJslandse trui  zou beginnen. Eerlijk gezegd was ik zelfs van plan voor het einde van de winter nog minstens 2 zulke truien te breien. Dat is zeker niet gelukt want direct na het bestellen van de wol zat het enorm tegen.

Zoals ik in de vorige post schreef leek het me leuk om de wol bij een IJslands bedrijf te bestellen. Natuurlijk betaal je hoge verzendkosten. Echter omdat ik wol voor wel 2 truien wilde bestellen, totaal zo’n 20 bollen zou dat inclusief de verzendkosten nog altijd voordeliger zijn dan de wol in Nederland kopen. Na een leuke avond puzzelen over de mooiste combinaties van kleuren heb ik een bestelling geplaatst bij Shop Icelandic. Shop Icelandic had net wat lagere verzendkosten, vandaar. Dit was duidelijk misplaatste zuinigheid want na de bestelling bleef het angstvallig stil uit IJsland.

Na twee weken hoopvol wachten heb ik maar eens een mail geschreven met de vraag of het normaal was 2 weken wachten, want ja, IJsland ligt nu niet direct om de hoek. Het antwoord was kort en zakelijk: “Pakje is verzonden”. Verder wachten dan maar. Na weer 2 weken, dus 4 weken na het bestellen nog maar eens gemaild met de vraag of er misschien iets mis was gegaan. Op deze mail heb ik nooit antwoord gekregen. Een week later heb ik voor de 3e keer gemaild met de mededeling dat ik het nu wel erg lang wachten vond worden. Je begrijpt het al, weer geen reactie. Uiteindelijk heb ik via de creditkaartfirma mijn geld terug gevraagd. Eind november had ik dan mijn geld terug maar nog steeds geen wol. Ik had natuurlijk nu bij de andere IJslandse firma kunnen proberen te bestellen maar opeens was het in IJsland bestellen niet zo romantisch meer.

2016-03-13_17.08.52

Toch wilde ik wel een IJslandse trui breien van die heerlijke Lettlopi wol. Die wol is zo speciaal. Dat komt door de IJslandse schapen. Die kunnen het ruige, zeer koude IJslandse klimaat alleen maar goed doorstaan met behulp van hun speciale vacht. Die vacht heeft aan de buitenkant een laag harde, vettige haren die waterafstotende zijn. Daaronder zit een dikke laag van zeer zachte, warme haren. Dit alles bij elkaar levert een woldraad op die zeer licht en comfortabel is. Heerlijk warm maar nooit plakkerig benauwd. Het is wel een wol die je niet direct op je huid moet dragen. Een trui met een T-shirt eronder is prima maar een strakke muts lijkt me geen genoegen.

Uiteindelijk heb ik de Lettlopi wol gewoon in Nederland besteld. Veel wolwinkel verkopen Lettlopi en ook diverse webwinkels leveren deze wol. Ik heb de wol gekocht bij Wol van Pol (eigenlijk alleen omdat ik de naam van de webwinkel zo leuk vind). Binnen twee dagen in huis. De keus was net zo groot als bij de IJslandse webwinkels en ze verkopen ook boeken met de leukste IJslandse patronen. Omdat zij bij bestellingen boven de 30 euro geen verzendkosten rekenen valt de prijs heel erg mee.

2016-03-13_17.11.59

Voor de tweede IJslandse trui heb ik precies hetzelfde patroon als voor de eerste gebruikt. Vandaar de naam IJslandse trui 2.0. Misschien een beetje saai maar ik hoopte dat het iets makkelijker zou gaan. Dat was maar een beetje het geval. Ik heb iets minder uitgehaald maar uiteindelijk heb ik er toch 3 maanden aan gebreid. Eind februari was het dan zover, de tweede trui was klaar. Gelukkig helpt het weer van de laatste weken een handje mee. Zeker zolang er nachtvorst is vind ik de winter nog niet afgelopen. Alle reden dus om in de nieuwe trui te wonen.

Het is wel een leeg gevoel, geen breiwerk op de pennen. Ik ga gauw kijken op de site van Wol van Pol voor een ander patroon en dan bestel ik snel weer wat wol.

Tegenwoordig is IJslandse wol ook te koop op bol.com.

3 thoughts on “IJslandse trui 2.0

Geef een reactie