Gezichtshuid reinigen met alleen water en microvezeldoekje.

Je gezichtshuid staat ieder dag bloot aan rampzalige vervuiling. Vieze lucht, cosmetica en talg, die de huid zelf vormt, vervuilen de poriën van de huid. Vervuilde poriën kunnen verstopt raken waardoor mee-eters en puistjes kunnen ontstaan. Wat voor kleur, wat voor type huid je ook hebt, het is voor iedereen belangrijk de gezichtshuid iedere dag, bijvoorbeeld voor je gaat slapen, goed schoon te maken. Hoe en waarmee kan je dat nu het beste doen. Er zijn zoveel producten te koop.

Wat zijn de meest gebruikte gezichtsreinigingsmiddelen?

Water en zeep kan gebruikt worden om je gezichtshuid reinigen. Daarvoor moet je dan wel de allerzachtste zeep gebruiken. Echter zeep is niet echt prettig in gebruik rond je ogen.

Dan maar met één van die talloze producten, zoals cleanser, toner en lotion? Hoewel de producenten je anders laten geloven geef je de huid daarmee een enorme optater door alle geur- en kleurstoffen, emulgatoren en conserveringsmiddelen die ze bevatten.

Zachte olie, ook dat is problematisch omdat olie eigenlijk voor de huid een agressief reinigingsmiddel is. Dat komt omdat olie bindt aan de op de huid voorkomende lipiden. Lipiden zorgen ervoor dat er niet te veel vocht uit de huid verdampt en ze beschermen  tegen schadelijke indringers, zoals bacteriën. Het is dus van belang dat deze lipiden op de huid aanwezig blijven. En dat gebeurt niet wanneer je olie gebruikt. De olie bindt zich aan de opperhuidlipiden waardoor deze weggespoeld kunnen worden.

 

Zo eenvoudig is goed reinigen dus niet, wat dan?

Het is in ieder geval van belang producten te gebruiken die extreem zacht zijn voor de huid. Daarnaast kan je het beste producten gebruiken waaraan zo min mogelijk nare chemische stoffen zijn toegevoegd. Ikzelf gebruik meestal producten van Lush en Weleda maar voor het reinigen van het gezicht gebruik ik ook vaak microvezeldoekjes. Bij toeval kwam ik jaren geleden deze doekjes, of eigenlijk zijn het een soort miniwashandjes, tegen. Omdat ze niet duur waren en het me wel een aardig experiment leek, heb ik een aantal setjes gekocht. Met het miniwashandje maak je met alleen water je huid brandschoon. De doekjes worden dan vervolgens in de wasmachine weer schoongewassen. Ze zijn zo geweldig dat ik eigenlijk niet begrijp dat ze niet vaker in de winkels liggen. Ik heb er intensief naar gezocht want ik begin langzamerhand door mijn voorraad heen te raken. Daarom ben ik maar naar een alternatief gaan zoeken.

Microvezeldoekjes zelf maken.

Bij de supermarkt worden microvezeldoekjes verkocht voor het schoonmaakwerk in huis. Deze schoonmaakdoekjes zijn er in verschillende soorten. Ik heb de meest zachte gekocht. Een microvezeldoek van 40 x 40 cm voor nog geen anderhalve euro. De doek is eenvoudig in kleine stukjes te knippen. Je kunt wel 16 stukjes uit één lap knippen.

Het materiaal van de microvezeldoek die ik gebruikte kan rafelden in de was. Daarom heb ik de randjes omgezoomd. Er zijn ook ‘non woven’ microvezeldoekjes te koop die niet rafelen. Ze zijn iets minder sterk en blijven daardoor wat minder mooi in de was. Ze maken wel net zo goed schoon.

 

Schoonmaken alleen met water klinkt ideaal. Zijn er dan geen nadelen?

Het enige nadeel is dat de doekjes omdat ze het vuil zo goed opnemen (en het moeilijk loslaten) soms niet helemaal schoon uit de was komen. Zeker lippenstift en mascara zijn wel erg hardnekkige vlekken. Om te zorgen dat deze vlekken er in de was uit gaan laat ik de doekjes wanneer ze erg vies zijn even weken in warm water met een druppeltje afwasmiddel. De doekjes wrijf ik dan vervolgens zo goed mogelijk schoon. Daarna doet de wasmachine de rest. Daarnaast mag bij het wassen van microvezeldoekjes geen wasverzachter gebruikt worden. Dat is dus iets om rekening mee te houden.

Het is dus mogelijk zonder dure reinigingsmiddelen een super, schone huid te krijgen. Fijn voor je huid, fijn voor het milieu en fijn voor je portemonnee. Als dat geen topper is.

Geef een reactie